Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Szabadmatt

Csokonai Attila


Szabadmatt

ISBN 978-615-5701-18-4
354 oldal, 4240 Ft

Csokonai Attila térben és időben tág határok között kalandozik első prózai kötetében: Mandzsúriától Bécsen és Szarajevón keresztül a magyar vidékig és Budapestig, a 19. század végétől napjainkig, az idő metszetében a Nagy Háborúval.
Kedvtelve vált a műtípusok között is egyikről a másikra: hagyományos novella, esszénovella, történelmi elbeszélés, szatíra sorakozik a kisregénynek is beillő két elbeszélése előtt.
Első világháborús oroszországi magyar hadifoglyok története, Mikszáth hőseinek feltámasztása 2016-ban a nedeci várban, a Nagy Háború kitörésének kulisszatitkai, benne Ferenc Ferdinánd szellemének megjelenése a császári-királyi „haditanács” előtt, falusi gyerekek vakációja focival és történelmi háttérrel az ötvenes évek végéről, A Pál utcai fiúk írójának találkozása József Attilával a Múzeumkertben, a ma hetvenes nemzedék egy tipikus értelmiségi alakjának története a gimnáziumi évektől a rendszerváltáson keresztül szinte napjainkig, Rákosi Mátyás és Luis Bunuel kapcsolódási pontjának megkeresését bemutató intellektuális játék a témái a novelláknak és elbeszéléseknek. Ráadásul ez még nem minden, a kötet többi írása is izgalmas szellemi kalandokat ígér az olvasónak.

 

Csokonai Attila költő, műfordító, szerkesztő Kisbajom községben (Somogy megye) született 1951. január 12-én. 1974-ben a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar-német szakos középiskolai tanári oklevelet. Tanított, majd 1977 és 1992 között a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadóban szerkesztő volt, 1998 óta a Könyvhét főszerkesztő-helyettese. Több mint két tucat német és holland kötetet fordított le magyarra, önálló kötetei:
Rastignac a Szabadság-hegyen (Kozmosz Könyvek, 1981)
InEdith (Fekete Sas Kiadó, 2001)
Dirádó (Fekete Sas Kiadó, 2006)
Hófehérke és a berlini fiúk (Kiss József Könyvkiadó, 2010)
Pilátus-park (Fekete Sas Kiadó, 2012)
Kígyókő (Napkút Kiadó, 2018)
Bunkerkeresők (Cédrus Művészeti Alapítvány, 2020)

A könyv megrendelhető kedvezményes áron:

Bookline.hu

Libri.hu

Lira.hu

kissjozsefkonyvkiado.hu


Szepes Erika író, irodalomtörténész írta a Könyvhét 2022/4. számában:

Különleges oknyomozások
Csokonai Attila figyelemfelkeltően rejtélyes című könyve, a Szabadmatt egy nyomozás története. Nem krimi, mert nem egyedi bűn után nyomoz, hanem különleges oknyomozás, amelyben első szinten a szerző azt kutatja, honnan indul el az élete (nem a fogantatás vagy a magzati lét körüli vita foglalkoztatja), és rá kell jönnie, hogy azok az események, amelyek az élményeit adják, a közösség élményei, tehát a nyomozást a közösség élményein kell kezdenie. Természetesen nem nyúlhat vissza az ősrobbanáshoz, sem Ádámhoz és Évához, hanem egy emberileg belátható idő eseményeit kell felkutatnia, s ez az emberileg belátható idő az a 20. század, amelyről még közvetlen és közvetett beszámolók – szóbeliek és írásbeliek egyaránt –megmaradtak. A közösség pedig, amely még képes közvetlen élményeket átadni, a család, a barátok, majd a nagyobbak: a nép, az ország, a földrész, végül az egész világ. Mindezek megjelenítésében a sokműfajú kötet segítségül hív leveleket, novellákat, verseket, párbeszédes történetelbeszéléseket, és megajándékoz egy regénytovábbmeséléssel (A Pál utcai fiúk). A bűn pedig, amit a nyomozás eredményeként feltár, a gyűlölet, a kirekesztés, a hatalomvágy, a hódítás, ‒ azaz a 20. század elindítója, a háború, amely egyaránt sújtotta a legkisebb közösségeket és a legnagyobbat, a világot. Ezek az események, élmények formálták a szerző egyéniségét, világlátását, mai rossz hangulatát, aminek summája ez lehet: nincs előre vivő eszménk, enélkül pedig nem lehetünk szabadok. Egyéni, személyes szabadságunkat őrizhetjük zárványként, korlátok közé zárva, redukált életminőségben. Így még a könyv címe is ‒ szórendcserével ‒ új, drámai jelentést kaphat: matt a szabadságnak.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés