Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Programok

A Móra Könyvkiadó és a Trend Kiadó programjai a 94. Ünnepi Könyvhéten

Móra Kiadó - 2023.06.07.

Sok szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket játékos szórakoztató programokkal és könyvbemutatókkal a Gyerekszínpadon, a standunknál pedig könyvújdonságokkal és dedikálással, a 94. Ünnepi Könyvhéten a budapesti Dunakorzón található 59-es standon 2023.06.08. - 06.12. között.

PROGRAMJAINK – BUDAPEST
2023. június 9. 11 óra Vörösmarty tér
Félig kész angyalok - beszélgetés Baska Barbarával a Deus ex machina szerzőjével
A Deus ex machina című kötetről Baska Barbara és Müller Péter Sziámi beszélget.A szerző 2023.06.11-én 13:00 órakor dedikál az Ünnepi Könyvhét 59-es standján.A kötet a dedikálás előtt kiadói kedvezménnyel vásárolható meg a standon.Az eseményről bővebben itt: https://www.facebook.com/events/1453205002141777

2023. 06. 10. szombat 15:00-15:30
Petőfi, maga sztár? - amit mindig is tudni akartál Petrovics Sándorról, de sosem merted megkérdezni
A Pilvaxtól 5 perc sétára várunk egy forradalmian izgalmas időutazásra a Könyvhét Vigadó téri színpadán 2023.06-10-án 15:00 órakor. Ne késs, mert minden perc számít!
Először Kovács Attila, alias Holden Rose – A csontváz óra című könyv szerzőjének - idegenvezetésével a sárszentlőrinci evangélikus gimnáziumba repülünk, ahol találkozunk a 8 éves Petrovics Sándorral és padtársával, Sass Istvánnal. Rejtélyekben és izgalmakban garantáltan nem lesz hiány.
Utána belevetjük magunkat a forradalom és a Petőfi néven ismertté vált ifjú költő (magán)életének legbelsőbb bugyraiba és olyan izgalmas tényeket árulunk el, amiknek létezéséről eddig álmodni sem mertünk.
Útikalauzunk Miklya Luzsányi Mónika, a Petőfi, a sztár című rajongói kézikönyv szerzője lesz.
Szeretettel várunk minden Petőfi-rajongó gyereket, felnőttet, gyereklelkű felnőttet és felnőtt lelkű gyereket, utazókat, stopposokat, történészeket és bulvárhírfogyasztókat, tanárokat és tanítványokat és mindenki, aki (Petőfit és az időutazást) szereti!
Jegy és bérletváltás nem szükséges, esernyő, napkalap és palackos víz (stopposoknak törölköző), valamint lelkes érdeklődés szívből ajánlott.
Az időgépet magabiztos kézzel Haász János író, a Telex újságírója vezeti.
Az utazás vizuális effektjeiért a 2 kötet illusztrátora: Oravecz Gergely felel.
Az eseményről bővebben itt: https://www.facebook.com/events/545144254368321
Miklya Luzsányi Mónika, Kovács Attila/Holden Rose és Oravecz Gergely 15:30-tól dedikálnak a Móra Kiadó standjánál.

2023. június 10. szombat 18:00-19:00 Vörösmarty tér, színpad
Para, avagy sírjunk nevetve? - Réz András új, Para című regényével a közeljövőből sandít a jelenre
Létezhet olyan, hogy vidám disztópia? A (közeli) jövőből nézve a jelen is mulatságos? A (folyton változó) múltról nem is beszélve? Azt gondolhatjuk, hogy Réz András regénybeli szereplőihez hasonlóan magányosan bolyongunk valami abszurd díszletben, amelyből nincs kijárat, valójában azonban sokkal több szál köt bennünket egymáshoz (észrevétlen, varázslatos módon), mint sejtenénk?
Veiszer Alinda az Ünnepi Könyvhéten, a Vörösmarty téri színpadon faggatja a szerzőt ezekről a kérdésekről és a Trend Kiadónál megjelent új, szatirikus regényéről, amely meg nem történt eseményeken alapul (csak nem teljesen mentes a hasonlóságoktól).
Réz András a bemutató után, 19:00 órától a Móra Kiadó (59-es standján) dedikál a Duna-korzón.
A kötet a dedikálás helyszínén kiadói kedvezménnyel megvásárolható.
Az eseményről bővebben itt: https://www.facebook.com/events/1425256074994913

2023. 06. 11. vasárnap 11:00
Mese tízóraira – Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó mesél
Ha olyan könyvheti programot keresel, ami a gyerekeknek és neked is életre szóló élményt ad, ne keress tovább, hanem írd fel a naptárba 2023.06.11. 11:00 óra, Dunakorzó!
Fél órányi varázslatban lesz részed. Egy olyan varázslatban, amit csak az igazi, élő mesemondók tudnak megteremteni.
Egy nem mindennapi alkalommal ünnepeljük Nagy Városunk, Budapest 150. születésnapját. Élőben mesél nektek a világszerte ismert Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondó, mesegyűjtő, mesekutató.
Ha már hallottál élő mesemondást azért, ha még nem azért lesz érdemes eljönnöd. Hozd magaddal a kicsiket, nagyobbakat, barátokat, rokonokat és legyetek részesei egy különleges közös élmények!
A szerző és az illusztrátor az esemény után 11:30-tól az Ünnepi Könyvhét 59-es standján dedikál.
A kötet a dedikálás helyszínén kiadói kedvezménnyel megvásárolható.
További információ a kötetről itt: https://mora.hu/konyv/nagyvarosi-nepmesek/
Nagyvárosi népmesék – Mesemondás mindenkinek!
Az eseményről bővebben itt: https://www.facebook.com/events/245685531324646

2023. 06. 11. vasárnap 14:00
Letenni lehetetlen! – Borzongatóan izgalmas kalandregénysorozat 10 éven felülieknek
Rejtély. Nem várt fordulatok. Egy átlagos kiskamasz főhős. Nem csak a saját sorsa van a kezében. Hanem a világé.
Ismerjétek meg a Lapozz és parázz! sorozatot és szerzőjét, Holden Rose-t, aki minden könyvében eggyel feljebb teszi a lécet. A paranormális jelenségektől sem mentes kalandos történetekben mindig egy hétköznapi felsős általános iskolás hőshöz kerül a feladat: megoldani egy hátborzongatóan izgalmas rejtélyt és megmenteni a világot.
A szerzőt a népszerű ifjúsági könyves blogger, Tóth Maja, a Maja könyvajánlói oldal ifjú szerzője kérdezi a Lapozz és parázz! sorozat hátteréről, s legújabb kötetéről, a párhuzamos valóságokban játszódó Tükörvándorról.
A bemutatót 10 éven felüli könyvmolyoknak és könyvkerülőknek egyaránt ajánljuk. Találjatok rá egy olyan sorozatra, amit letenni lehetetlen!
A szerző és az illusztrátor a bemutató után 14:30-tól az Ünnepi Könyvhét 59-es standján dedikálnak.
A kötetek a dedikálás helyszínén kiadói kedvezménnyel megvásárolhatóak.
További információ a kötetről itt: https://mora.hu/sorozat/lapozz-es-parazz
Az eseményről bővebben itt: https://www.facebook.com/events/604288804743648

DEDIKÁLÓ SZERZŐINK - BUDAPEST, DUNAKORZÓ

Az eseményről bővebben itt:  https://www.facebook.com/events/571889878410193

PROGRAMJAINK – SZEGED
2023. június 9. péntek, 18:00

A 94. Ünnepi Könyvhét vendége Szegeden Réz András
18.00 – Dugonics tér, színpad
Réz András Para című regényének bemutatója
A szerzővel Sághy Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének habilitált docense beszélget.
18.45 – Dugonics tér, a Móra Könyvkiadó sátra
Réz András dedikál
Az eseményről bővebben itt: https://www.facebook.com/events/225191043584842

A nagy könyvheti kigurulás!
Kedves Anyukák! A múlt havi nagysikerű Gyermekkönyvtári begurulásunkat a jó idő és a Könyvhét alkalmából szeretnénk megismételni, ez alkalommal a Dugonics téren, ahol ez esetben inkább kigurulásról beszelhetünk. A Somogyi-könyvtár 16. alkalommal szervezi meg az egyébként 94. Ünnepi Könyvhét programjait, melyek között a Móra Könyvkiadó, kimondottan 0-6 éves korcsoportba tartozó gyerekek számára összeállított könyvcsomag megtekintési lehetőségével készülnek nekünk! Ezen kívül, a Móra Könyvkiadó felajánlásával 15 fő előzetes regisztrációjához kötötten, a jelen lévő gyermekek koruknak megfelelő könyvet kapnak ajándékba, cserébe egyetlen, a könyvvel készült fotóért cserébe! A képen nem kell feltétlen a gyermekednek szerepelnie, inkább kreatív jellegű, a felhasználás örömét tükröző fotókat várunk!
Mit szóltok, jöttök?
A program időpontja 2023.06.10, 10:00 óra, helyszíne a Dugonics tér, azon belül pedig a Móra Könyvkiadó standja.
Várjuk regisztrációtokat az ingyenes könyvekért, e-mailben az anyabegurul@gmail.com címen, tárgyban a Könyvheti kigurulás tárggyal, a szövegben pedig gyermeked vagy gyermekeid (akikkel jössz az eseményre) életkorát. A regisztrációkat 2023.06.08-ig tudjuk fogadni.
A 94. Ünnepi Könyvét többi programját itt láthatod: https://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/2023/05/15/a-94-unnepi-konyvhet-megnyitoja/

PROGRAMJAINK - DEBRECEN
Kerekítő baba-mama délelőtt

2023. 06. 09. 10:00
Csapó utcai színpad mellett
Ordasi Panka, a Kerekítő Közösség foglalkozásvezetője szeretettel várja a babákat, totyogókat, kisgyerekeket és szüleiket egy remek hangulatú programra. Közös mondókázás, ölbeli játékok és dalok tanulása, sok-sok kacagás a Debreceni Ünnepi Könyvhét színpadán a Csapó utcában.
Az eseményről bővebben itt: https://www.facebook.com/events/1293441881291764

A MÓRA KIADÓ ÉS A TREND KIADÓ KÖNYVHETI ÚJDONSÁGAI

Kiss Attila: Medveszív
Korkutáj, a medvearcú rém pusztításba kezd a Hét Törzs Szövetségének szálláshelyein: a nyílvesszők lepattannak hatalmas testéről, nem kímél sem embert, sem állatot. Nyomában felgyújtott települések és halottak sora.
Egyedül az állíthatja meg, aki az ugorok szent állata, a medve erejével bír. Csábán felpattan hűséges lova, Altináj hátára, hogy szembeszálljon a népét fenyegető veszéllyel, hiszen benne is - akárcsak ugor őseiben - medveszív dobog.
Az izgalmas történelmi kalandregény az Altináj című kötet folytatása. A felújított kiadás illusztrációit Herbszt László készítette.
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/medvesziv-felujitott-kiadas/

Holden Rose/Kovács Attila: A csontváz óra - Az ifjú Petrovics Sándor elfeledett kalandjai
Már tudok olvasni - 3. szint
Petőfi Sándor is volt gyerek. Csak akkor még Petrovics Sándornak hívták, és senki sem sejtette, hogy felnőttként híres költő lesz, aki részt vesz az 1848-as szabadságharcban. A kis Petrovics még be sem töltötte a kilencet, amikor beíratták a sárszentlőrinci evangélikus gimnáziumba. Padtársával, a talpraesett Sass Istvánnal életük végéig barátok maradtak.
Róluk szól ez a kitalált, kalandos detektívtörténet, amelyet valós személyek és helyszínek ihlettek.
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/a-csontvaz-ora-az-ifju-petrovics-sandor-elfeledett-kalandjai-mar-tudok-olvasni-3-szint/

Nógrádi Gábor: Legyél a tesóm!
Már tudok olvasni - 2. szint
Nógrádi Gábor Legyél a tesóm! című kötete a sorozat 2. szintjéhez tartozik. A történet főszereplője, Alexandra minden áron szeretne egy kistestvért, ám szülei csak azt hajtogatják, hogy a testvér érkezése még „nem aktuális”.
Sziszi úgy dönt: a kezébe veszi az ügyet, és próbál szerezni egy kistesót magának… A történet folyamán egyre viccesebb szituációkba keveredik, míg végül nagy meglepetésben lesz része…
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/legyel-a-tesom-mar-tudok-olvasni-2-szint/

Majoros Nóra: Erdei énekverseny
Már tudok olvasni - 1. szint
Majoros Nóra Erdei hangverseny című kötete a sorozat 1. szintjén kapott helyet. A történet Zöldország mélyén, Lombfény-liget közepén játszódik, ahol az állatok egy nap úgy határoznak: énekversenyt rendeznek tölgy apó tiszteletére. Az erdő apraja-nagyja bizonyított, csak öt állat nem nyűgözte le a zsűrit: a keresztespóknak, a nyúlnak, a lappantyúnak, a pelének és a csigának.
Ám a nyúlnak remek ötlete támadt: bandát alapított sorstársaival, a versenyből kiesett állatokkal. Vajon ami egyedül nem ment, csapatban sikerülhet?
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/erdei-enekverseny-mar-tudok-olvasni-1-szint/

Holden Rose/Kovács Attila: Tükörvándor
Azért kezdek bele ebbe a naplóba, mert nem tudom, milyen őrült világba kerülök legközelebb. Szeretném, ha később visszakereshetném az eseményeket és azok sorrendjét, mert bevallom, kissé összezavarodtam. Ami biztos: én Frida Gabriella Hammond vagyok, tizenkét éves, és Farango szigetén születtem. Ennyi.
A többi teljes homály. A tükör miatt az.
Most pedig leírom, mi az a tükör, és hogyan tette tönkre az életem.
A Lapozz és Parázz!-sorozat legújabb kötetének története ezúttal párhuzamos világokban játszódik.
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/tukorvandor-lapozz-es-parazz/

Miklya Luzsányi Mónika: Petőfi, a sztár
A gazdagon illusztrált könyv célja, hogy a kétszáz éve született költőt új megvilágításba helyezze. Miklya Mónika pedagógus alapos kutatómunkája után oly' módon rendszerezte a szakirodalmat, hogy az 9 éves kortól egészen a 99-ig mindenki számára izgalmas olvasmány legyen.
A kézikönyvből megismerhetjük Petőfi Sándor kalandos életútját és azt az izgalmas korszakot, amelyben élt, különös tekintettel az 1848-49-es szabadságharcra, de a kor nőalakjai is fontos szerepet kapnak. A könyv ideális lehet az iskolai tananyagot kiegészítő olvasmánynak is.
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/petofi-a-sztar-rajongoi-kezikonyv/

Zalka Csenge Virág: Nagyvárosi népmesék
A gyűjtemény olyan népmeséket tartalmaz, amelyek a városi gyerekek számára felismerhető, mindennapi dolgokhoz kötődnek: a játszóterekhez, a parkok fáihoz, vagy épp a szobrok fején gubbasztó madarakhoz. Zalka Csenge Virág több kontinens mesekincséből válogatta ezeket a történeteket, amelynek olvasói friss szemmel csodálkozhatnak rá megszokott környezetükre.
Számukra a ginkófa már nemcsak dísznövény, hanem tündér is, és ha egymást szimatoló kutyákat vesznek észre, bizonyára eszükbe jut, hogy mint mindenről, erről is van egy mese.
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/nagyvarosi-nepmesek/

Kányádi Sándor: Talpas történetek
Az erdélyi Hargita-hegység vidékére kalauzul el bennünket ez a vidám történet. Az író összebarátkozik Ambrussal, a medvével, és kölcsönösen megajándékozzák egymást: az író ajándéka egy zsebtükör, a macié pedig egy üveg málnaszörp.
A szörppel ezután nem sok kaland történik, a tükörrel viszont annál több: mancsról-mancsra jár az álmélkodó erdei állatok között, s végül az is kiderül róla, nem is olyan hétköznapi, mint amilyennek látszik. Vajon mi a tükör különlegessége? Hogyan alakul medve és ember között a barátság? Miért fütyül közbe a fenyőrigó? És ki lesz a híres hargitai borbély? A remek stílusban megírt, fordulatos könyvből nem hiányozhatnak a játékos betétversek sem. A felújított kiadáshoz Tuza Edit készített színes illusztrációkat.
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/talpas-tortenetek/

Balázs Ágnes: A hisztis kiselefánt
A hisztis kiselefánt Afrikában élt az anyukájával, a testvérkéivel és számtalan rokonával együtt. Nagyon szerencsés volt ez a kiselefánt, hiszen annyi testvér és unokatestvér vette körül, hogy megszámlálni is nehéz lett volna valamennyit. Ha játszani kerekedett kedve, mindig talált magának játszótársat. Egy idő után azonban hiába hívta a többieket hancúrozni, pancsolni vagy kergetőzni, mindannyian elfordultak tőle. Megelégelték, hogy minden alkalommal úgy ért véget a játék, hogy a kiselefánt toporzékolni kezdett, és visítva csapkodta magát a földhöz. Nem játszott vele senki, mégis hallgatniuk kellett a kiselefánt nyafogását.
Balázs Ágnes a Móra Könyvkiadó házi szerzője. Legismertebb karaktere a Pöttyös-sorozatban felbukkant Lufi, a cserfes kamaszlány, akinek nyolc köteten át izgulhatjuk végig hajmeresztő kalandjait, de az írónő kiválóan ismeri az óvodás és kisiskolás korosztály problémáit is, amelyről számos meséje, meseregénye tanúskodik. A csavargó kisautó a Mesék örökmozgóknak 5. kötete! A Mesék örökmozgóknak különleges koncepciója utat talál a sokszor túlterhelt, hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerekekhez, hiszen a felolvasásra szánt, rövid, humoros mesék egy-egy kiemelt kifejezéséhez egyszerű mozgásgyakorlatok társulnak. Keltsd életre a rosszcsont medvebocsok, a félénk helikopter vagy a csavargó kisautó történetét!
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/a-hisztis-kiselefant-tapsolj-ugralj-kiabalj-hisztikezelo-konyv/

Lackfi János: Aranyalma, zsák zsizsik
A kötet különlegessége, hogy az anyanyelvi nevelést segítő kedves, vicces szövegeket játékos feladatok kísérik. A kötet felszabadult szórakozást, s egyben gyakorlást jelent az írás-olvasás elsajátításán fáradozó kisiskolásoknak, akiknek a kreatív feladatok megoldásával saját, személyre szabott ábécéskönyvük lesz.
A bravúros szövegeket jó szívvel ajánljuk a versmondó versenyre készülő nagyobb gyerekeknek, és az egész családnak - egy felhőtlen, kacagós, közös olvasásra.
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/aranyalma-zsak-zsizsik-vicces-abece/

Réz András: Para
Egy különleges kapszulába zárt ápolónő. Egy kamu összeesküvés-elméleteket gyártó vlogger. Egy elveszetten kóválygó, nyugdíjas politikai káder. Észrevétlenül összefonódó sorsok. Réz András karcos hangú, humoros, szatirikus regénye a mind ködösebb múltról és a felénk settenkedő jövőről. Így volt, így lesz.
Vagy nem.
A szerző használati utasítása a regényhez:
1. Ez egy szatíra. A nagyon-nagyon közeli jövőben játszódik, szinte már itt is van.
2. A szatírán még nevetni is lehet/szabad.
3. A regény meg nem történt események alapján íródott. Csak nem teljesen mentes a hasonlóságoktól…
4. Ha valaki a szatíra mögött érzelmes gondolatokat vél felfedezni, nem a véletlen műve.
5. A regény szerint remélhetőleg nem kell csodának történnie ahhoz, hogy megérezzük/megértsük, milyen szerteágazó szálak fűznek bennünket egymáshoz. Ha valaki mélyen hisz a magányban, ezt a tartalmat felkavarónak találhatja.
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/para-4550/

ÚJDONSÁGOK A MÓRA KÍNÁLATÁBAN
Mesés böngészők a Móra kínálatában - keresd a további köteteket a Móra 59-es standjánál az Ünnepi Könyvhéten!

Rotraut Susanne Berner: Nyári böngésző
A képeskönyv végtelen számú mese lehetőségét rejti magában, bátran szabadon engedhetjük a fantáziánkat. A képek mindegyikén egy-egy új helyszín tárul a szemünk elé a társasháztól, a falusi környezeten át, a kisváros főteréig, és még sorolhatnánk. A szereplők életében mindig történik valami. Sok közöttük a visszatérő karakter, akiknek a kalandjait egy könyvön belül is, de akár a négyrészes sorozat egészén át is nyomon követhetjük. A jelenetek mindig az évszaknak megfelelőek, így a sorozatnak ebben a nyári részében pancsoló, fagylaltozó gyerekeket látunk, érik a meggy és az eper, és éppen bolhapiac zajlik a főtéren.
Nincs is annál kellemesebb, mint amikor egy gyermek órákon át hasal egy képeskönyv fölött, és lankadatlan kíváncsisággal böngészi a képeket, melyeken rengeteg ismerős dolgot, és még több újdonságot fedezhet fel minden egyes alkalommal. Az alkotóművész sok kedves, humoros történetet rejt el gondosan megrajzolt, részletgazdag képein. RotrautSusanneBerner korunk egyik legnépszerűbb és legelismertebb gyermekkönyv-illusztrátora.
A kötetről bővebben itt: https://mora.hu/konyv/nyari-bongeszo/

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés