Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

Thomas Hardy hagyatékából nyílik nagyszabású kiállítás

MTI - 2021.11.08.

Négy brit múzeum fogott össze, hogy bemutassa a Thomas Hardy angol költő és regényíró irodalmi munkásságához és személyes életéhez kapcsolódó, ritkán látható tárgyakat.

A Dorset Múzeum, a Poole Múzeum, a Salisbury Múzeum és a Wiltshire Múzeum célja, hogy az eddigi legnagyobb Hardy-gyűjteményt állítsák ki. A projekt kurátora, Harriet Still "lenyűgöző kincsesbányának" nevezte a kollekciót - idézte a BBC hírportálja.     A kiállítandó tárgyak között szerepel egy teáskanna, amely egykor Hardy nagymamájáé volt, és egy vázlat is, amelyet az író Wessex nevű kutyájának sírkövéhez készített.     A partnerséget alkotó Wessexi Múzeumok 5000 fontot (kétmillió forintot) akarnak összegyűjteni a tervek szerint nyáron nyíló kiállításra.
Hardyt Wessex tájai és az ott élő emberek is inspirálták, és szenvedélyesen foglalkozott olyan kérdésekkel, mint a nők egyenjogúsága, az állatok jóléte és az angol társadalmi rendszer igazságtalanságai.
Mint Still elmondta: olyan tárgyakat kutatott fel a múzeumok raktáraiban, amelyek rávilágítanak Hardy összetett személyiségére. "Varázslatos felfedezőút volt, és csodálatos lesz megosztani ezt a lenyűgöző kincsestárat látogatóinkkal" - fogalmazott.
Julian Fellowes, a Thomas Hardy Társaság elnöke, a népszerű Downton Abbey-tévésorozat alkotója kiemelte, hogy sok olyan tárgy került elő, amely évek óta a raktárakban porosodott. "Ezek a személyes tárgyak segíthetnek abban, hogy Hardy íróként és magánemberként is közelebb kerülhessen a közönséghez" - magyarázta.
Az egyik legnagyobb megbecsülésnek örvendő brit regényíró és költő 1840-ben született Dorsetben, és élete nagy részét ebben a megyében töltötte. 1928-ban, 87 éves korában halt meg.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyEMMIPKÜ
Belépés