Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Tandori Dezső második posztumusz kötete jelent meg a Tiszatáj Könyvek sorozatban

MTI - 2023.10.14.

„…most már csak néz beszédem" címmel jelent meg Tandori Dezső második posztumusz kötete a Tiszatáj Könyvek sorozatban - tájékoztatta a kiadványt gondozó irodalmi folyóirat az MTI-t.

A közlemény szerint a költő, író 2019-es halála óta immáron második posztumusz könyve a pályazárlatára készülő alkotó világába enged betekintést. Amíg az előző könyv - Felplusztulás, leplusztulás (2021) - az utolsó hónapok felfokozott, alkotással telt időszakát dokumentálta, addig a frissen közreadott ".most már csak néz beszédem" című - szintén Tóth Ákos szerkesztette - munka a művész 2015-ben lezárt, vallomás értékű rajzciklusának bemutatása.
A kétszáznál is több rajzot magába foglaló gyűjtemény Tandori Dezső irodalmi-művészeti arcképcsarnokának is nevezhető, melyben a 2000-es évek elején kidolgozott sajátos "fejrajz"-technikájának segítségével mindenkori kedvenceit, a művészetének "védőszentjeit" ábrázolja. A 19. századi orosz klasszikusok és a 20. századi európai és amerikai irodalom nagyságai azonban nem a portréfestészet hagyományainak megfelelő módon jelennek meg a lapokon, hiszen Tandori Dezső fő ambíciója a felismerhető arckép megrajzolása helyett az adott életmű által kiváltott személyes élmény és emlék rögzítése.
Egységes technikával, A/4-es papíron fekete filccel kivitelezett, expresszív vonalvezetésű, spontán képei egyben gondolkodó és elgondolkodtató, valódi konceptuális művek, hiszen alkotójukról tudható, hogy a 20. század nonfiguratív festészetének kiváló ismerője és elkötelezett híve. A három hosszú fejezetet tartalmazó kötet főszereplője a magányos és tömeges formában ábrázolt arc, mely nemcsak a szerző utolsó évtizedének meghatározó képzete, hanem kultúránk legközönségesebb, mégis mindig megfejtésre váró jelensége.
A könyv függelékeként három utószó olvasható (Tóth Ákos, Fried István és a Zámbó Bianka - Buday Bálint szerzőpáros tollából), melyek eltérő nézőpontokból közelítenek az unikális anyaghoz. A kötet valódi zárlata Tandori Dezsőtől származik: Szellem-rajzolás-írás című kézírásos-rajzos munkája a rajzok készítésének évéből, 2015-ből való, és most először jelenik meg nyomtatásban. Az Annus Gábor által tervezett kötet tipográfiai megoldásaival, vizuális párhuzamaival nemcsak utal Tandori Dezső előző két könyvére - a Felplusztulás, leplusztulás mellett az író 80. születésnapjára kiadott Nincs beszédülés című kötetre -, de felajánlja a trilógiaként való együttolvasás lehetőségét is.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés