Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
öszi újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>öszi újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

Roma Hősök címmel mutat be drámakötetet a a Független Színház Magyarország

MTI - 2021.09.19.

A Roma Hősök - Öt európai dráma című kötet második részét mutatja be szeptember 20-án, az európai kultúra napján a Független Színház Magyarország Budapesten, a Goethe Intézetben.

A kötetben öt országból származó történet kapott helyet a második világháborútól a koronavírus idejéig - olvasható a Független Színház Magyarország MTI-hez eljuttatott közleményében. A hétfőn 18 órakor kezdődő könyvbemutatót online is közvetítik.
A Roma hősök sorozat második kötetében - a korábban megjelent monodrámák után - többszereplős történetek ismerhetők meg roma írók tollából. A drámák az elmúlt nyolcvan év eseményeit társadalmi jelenségeit dolgozzák fel. A könyv azzal a céllal jött létre, hogy minél többekhez eljussanak a történetek, amelyek a roma színház és közösségek értékeit közvetítik az olvasóknak.
A kihívások minden korban és helyzetben mások, ahogy az ezekkel szembesülő roma hősök is eltérőek. Ami viszont közös bennük, hogy vállalják magukat, és szembeszállnak azzal a sorssal, amit mások szántak nekik - olvasható a könyv ismertetőjében.
Mint a könyv bevezetőjében áll, a kötet darabjai az európai drámairodalom részei. A következő lépés az lehetne, hogy a roma drámaköteteket együttműködések kövessék: a roma alkotók megjelenjenek a mainstream színházi kiadványokban és színházakban - írják. Mint kiemelik, ennek a válogatásnak az olvasásával és terjesztésével nemcsak nagyszerű műveket és új világokat ismerhetnek meg az érdeklődők, de ezt a célt is támogathatják.
A drámakötet öt európai roma alkotó munkáját mutatja be. Mihaela Dragan Ki ölte meg Szomna Grancsát? című színdarabja egy fiatal roma lány küzdelmeit tárja elénk, akinek egyetlen vágya, hogy továbbtanulhasson, ám családja nem támogatja és számos nehézségbe ütközik. A darab öngyilkosságának körülményeit próbálja megfejteni. Richard O'Neill Európai család című műve egy Európa eltérő pontjain élő roma család tagjainak életébe enged bepillantást a koronavírus okozta járvány idején.
Szerepel a kötetben Igor Krikunov A vajda című drámája is, amely bemutatja egy roma közösség életét a második világháború alatt. A közösség vezetője mindent megtesz azért, hogy elkerülhessék a biztos halált.
A kötetben megtalálható Jovan Nikolics és Ruzdija Russo Sejdovic Kosovo Mon Amour című színdarabja. A dráma a koszovói háborút eleveníti fel, amelynek során a helyi közösség tagjai az albánok és a szerbek között zajló konfliktusnak lesznek áldozatai.
Balogh Rodrigó Falunap című színdarabja is helyet kapott a drámakötetben. A darab a hátrányos helyzetű településeken élők kiszolgáltatottságát, és a helyi uzsorás kettős megítélését mutatja be.
A drámakötet magyar és angol nyelven is elérhető - olvasható a közleményben.
Mint írják, a Független Színház Magyarország 2017 óta évente rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját. A fesztiválon Európa számos országából mutatkoznak be roma társulatok, művészek. Ezzel felhívják a figyelmet a roma színház értékeire, a roma közösségek helyzetére, értékvezérelt emberek és drámai hősök kihívásait állítva a középpontba. Az előadásokat workshop formában népszerűsítik, ami egyetemi kurzusok részét is képezi. A bemutatott alkotásokból megjelentették a világ első roma drámakötetét, valamint az alkotók portréiból roma színházi fotótárlat készült.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2021/3. számának címlapjaÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés