Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Rejtő szabadon – Koncertek, workshopok és felolvasószínház a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében

MTI - 2024.06.04.

Koncertekkel, workshopokkal, felolvasószínházzal és összművészeti programokkal várja a PIM KertLabor fesztivál a látogatókat a Petőfi Irodalmi Múzeum Károlyi-kerttel egybenyitott udvarán júniustól szeptemberig.

A MUSE Set programsorozatban olyan experimentális zenei produkciókra számíthatnak a résztvevők, amelyeket a PIM aktuális kiállításai inspiráltak és szoros együttműködésben készülnek a kiállítások kurátoraival és a múzeum rendezvényszervezőivel - áll a PIM MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.
Július 11-én Az álom vége? - klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma című kiállításhoz kapcsolódva a Bélaműhely közösségi zenélésére kerül sor újrahasznosított tárgyakból készült hangszerekkel. A Tragédia Trendsetting egyszeri kísérlet Madách Imre Az ember tragédiája című művével való kapcsolódásra a ritmus és a zene segítségével. Szeptember 12-én pedig a Mulató Aztékokból és a Slow Village-ből ismert Tink lép fel az állandó Petőfi-kiállítás által ihletett produkciójával a PIM kerti színpadán.
A legkisebb múzeumlátogató korosztályra is gondolva a MUSE Set Junior során a Mothers Back formáció tart interaktív bábelőadást Doboz utca 1. címmel. A nyáron két alkalommal, július 9-én és augusztus 6-án 10 órától látható előadás elsősorban a 3 és 6 év közöttieket szólítja meg.
A Károlyi-kert zárása után a meditatív, befelé forduló programoké lesz a főszerep: a kertbagoly sorozat keretében tematikus ritmikus, pszichedelikus felolvasásokra várják az érdeklődőket - írják a közleményben.
Mint kiemelik, a Regős Simon rendezésében megvalósuló est egy színész és egy zenész bevonásával hagyja, hogy a zeneiség és az irodalom zsigeri hatása érvényesüljön. Az első alkalom június 13-án lesz, ahol Weöres Sándor szövegein keresztül indulhatnak el belső utazásra a résztvevők a fák lombjai és a csillagos ég alatt.
Július 9-én Dömötör András felolvasószínházi előadásában a regényíróként ismert Jókai Mórnak a szabadságharc után keletkezett reflexióit adja elő. Ezek a szövegek nagy népszerűséget hoztak az írónak, vigaszt és útmutatást adtak az olvasóknak. A szövegek kritikus éllel mutatnak rá a szabadságharc árnyoldalaira, a visszaélésekre, a pátoszt nélkülöző hétköznapi valóságra is. Rövid történeteiben a történelem az események hátterében húzódik meg, előtérbe az egyes emberi sorsok kerülnek, ezáltal novellái fontos szerepet játszottak a kollektív trauma feldolgozásában - emelik ki a közleményben.
A Rejtő szabadon - udvari bolondságok című nyári sorozatban három alkalommal kerül terítékre az 1930-as évek népszerű szerzőjének írásművészete. A közismert, bekezdésnyi szállóigévé nemesedett P. Howard-szövegeken túl Rejtő Jenő írói munkásságának kevéssé ismert gondolataival idézik fel szellemét. A nézők július 18-án, augusztus 15-én és szeptember 5-én ízelítőt kaphatnak ponyvaregény-paródiáiból, kisregényeiből és személyes leveleiből. A felvezető kommentárokat és a felolvasást korabeli film- és zenei betétek színesítik, közreműködik Valcz Péter színművész és Thuróczy Gergely irodalmi muzeológus.
A Petőfi Kulturális Ügynökséggel közös Petőfi Színpad X PIM kertkoncertekkel várja az érdeklődőket. Június 5-én 17 órakor a Magashegyi Underground duó - Bocskor Bíborka és Toldi Miklós lép színpadra. Az énekes és producer multiinstrumentalista párosa a zenekar csaknem két évtizedes életművéből válogat intimebb megszólalásban és bensőséges hangulatban - írják a közleményben.
A nyári koncertekre a belépés ingyenes, további információ a programokról a PIM honlapján, a https://pim.hu/programok linken érhető el.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés