Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Október elején rendezi meg a MagdaFesztet a debreceni Csokonai Színház

MTI - 2023.09.20.

A női témák iránt érdeklődő közönséget várják elsősorban az idei MagdaFesztre, amelyet hatodik alkalommal, október 2-5. között rendez meg a debreceni Csokonai Színház - közölték a szervezők a fesztivál programismertető sajtótájékoztatóján szerdán.

A Csokonai Fórum Simor Ottó orfeumában tartott eseményen Mátyássy Szabolcs színházigazgató emlékeztetett arra, hogy az első fesztivált 2017-ben, Szabó Magda író születésének 100. évfordulóján rendezték meg, mára pedig az ősz egyik kiemelt kulturális programsorozata lett. A MagdaFeszt fókuszában a nő, a női lélek, a női alkotók állnak - tette hozzá.
"Kicsiny fesztivál, de nagy a lelke" - mondta Szabó K. István, a Csokonai Színház művészeti vezetője, kiemelve, hogy az idei rendezvény "a női önkifejezés exkluzív alkalma lesz". Tájékoztatása szerint október 2-án Visky András A test történetei című többrészes drámájának már bemutatott első és második epizódja, majd a frissen színpadra állított harmadik és negyedik része, Éva és Artemisia története nyitja az idei MagdaFeszt előadásainak sorát Visky Andrej rendezésében.
A fesztivál második napján Nemes Zsófia, a színház tánctagozatának vezetője tart nyílt táncműhelyt. A koreográfus vezetésével a két évtizede működő együttes, új nevén a PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes táncművészei alkotják a színház frissen megalakult tánctagozatát, így eddig elkészült darabjaikat is játsszák majd.
A MagdaFeszt közönsége a Blue men, .és fehér című produkciót láthatja. A két részből álló táncszínházi előadás első része a "teremtés koronájának" titkairól vall, a férfiélet rejtelmeit kutatja, míg második része, az .és fehér minderre rímelve és ennek párjaként a női lét érzéseit tolmácsolja - mondta el a tánctagozat vezetője.
Szólani most címmel Újhelyi Kinga színművész a kortárs magyar líratermés színe-javát zenésítette meg, Varga Klári színművésszel közös estjén Dargó Gergely zongoraművész és Pusker János gordonkaművész működik közre.  
Szabó K. István elmondta, hogy az idei MagdaFeszt programjait kiterjesztik a színház falain túlra is. A helyi Apolló moziban vetítik Goda Kriszta Ida regénye című filmjét, Tóth Kinga költő, hangperformer, vizuális művész Annamária énekel című kötetbemutató performanszára invitálják a közönséget a Modern és Kortárs Művészeti Központba (Modem), az Abigél titkai című esten pedig nagy gonddal összeválogatott töredékek szólalnak meg Szabó Magda életművéből Piros Ildikó előadásában és szerkesztésében a Református Nagytemplomban.  
Az idei fesztiválon a budapesti Nemzeti Színház tolmácsolásában láthatja majd a közönség Az ajtó című, Szabó Magda regénye alapján készült nagy sikerű előadást Udvaros Dorottya főszereplésével - hangzott el a tájékoztatón.
A fesztiválon bemutatják a Szabó Magda-életműsorozatban Kiálts, város! címmel idén megjelent drámakötetet, gróf Nádasdy Borbála Asszonyszerelem, asszonysors című kötetéről pedig a szerzővel rendeznek beszélgetést - jelezték a szervezők.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés