Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Merre jársz, Bojangles? – Olivier Bourdeaut bemutatta regényét a Könyvfesztiválon

MTI - 2017.04.22.

Regényem egy vidám módon elmesélt nagyon szomorú történet - mondta el szombaton Budapesten Olivier Bourdeaut francia író, akinek a Merre jársz, Bojangles? című, hazájában hatalmas sikert aratott kötete a Magvető gondozásában jelent meg magyarul a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra.

"A kudarc hercege voltam 35 éven keresztül. Az iskolában én voltam a legrosszabb tanuló, diszlexiás voltam és balkezes. Négyszer kellett osztályt ismételnem. Tíz éven át dolgoztam ingatlanügynökként, annak függvényében fizettek, hány lakást adtam el. De soha nem adtam el egyetlen lakást sem" - mesélte a szerző. 
"Az egyetlen terület, ahol sikerem van, az az írás. Nagyon jól tudok még sült krumplit készíteni, de ezt mégse tehetem be az életrajzomba" - fűzte hozzá Olivier Bourdeaut, aki mindössze hét hét alatt írta meg szülei spanyolországi házában a regényét, amelyből megjelenése óta 300 ezer példány fogyott el Franciaországban. A Merre jársz, Bojangles? időközben több mint 20 nyelven, több mindent 40 országban jelent meg.
"Azt gondolom, mindenki, aki ír, megérdemelné hogy olvassák, de én valóban nagyon szerencsés vagyok, hogy tényleg olvasnak" - fogalmazott a szerző. Kiemelte: a siker sok mindent megváltoztat, regénye megjelenése előtt barátai nagyon unták történeteit, most ugyanezek a történetek iránt Budapesten is érdeklődnek.
A szerzővel beszélgető Tótfalus Ágnes műfordító elmondta: a regény címe utalás Nina Simone Mr. Bojangles című számára. A könyv főszereplője ugyanis egy bohém, nem dolgozó, egész nap táncoló házaspár - egy végletesen excentrikus anya és ennek teret engedő apa -, akiknek a valósággal folytatott küzdelmét elsősorban a kisfiuk szemén keresztül látja az olvasó. Az ő lakásukban szól egész nap a dal.
Olivier Bourdeaut kitért arra is: a magányos kisfiúnak az iskolában folyamatosan hazugságokat kell mondania arról, hogy családjában minden normális mederben halad, míg otthon újabb hazugságokat kell mesélnie, hogy szórakoztassa édesanyját, akinek egyébként az apa minden nap új keresztneved ad.
A szerző szerint Franciaországban, de tulajdonképpen az egész világon a társadalom rendkívül rosszkedvű, szorong. A kiadók visszajelzése az, hogy könyve segít ezen a szorongáson enyhíteni. Hozzátette azt is: nem volt rá hatással a sokszor társadalmi problémákról író kortárs francia irodalom, mert nem olvas egyetlen mai szerzőt sem.
"Az első regényem több mint 500 oldalas volt, nagyon komor és kegyetlen, de senki nem kért belőle. A Merre jársz, Bojangles? vidám, de egyben nagyon szomorú is. A harmadik regényemet is már szinte befejeztem, ez a kettőnek a keveréke lesz" - mondta el Olivier Bourdeaut.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés