Könyvhét 2022
Móra Kiadó
MONDJAD MÉG!
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
Móra Kiadó<br>MONDJAD MÉG! Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét.hu online

Manuel Vilas, a 21. századi spanyol irodalom egyik legismertebb szerzője Budapesten

2022.05.13.

Valóban a költészet lenne a legtisztább kifejezési forma a művészetben, mert nincs kereskedelmi értéke? Miért tűnik úgy, hogy a valódi művészet és a tisztességes megélhetés kizárja egymást? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a „Diálogos: spanyol-magyar irodalmi találkozások” következő szerzőpárosa, Kiss Judit Ágnes költő és Manuel Vilas, a jelenkori spanyol irodalom egyik legnépszerűbb szerzője május 16-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Manuel Vilas bár költőként indult, regényeivel vált népszerűvé. Legnagyobb közönségsikere a 2018-ban megjelent Ordesa, amelyben a szerző már elhunyt szüleivel való kapcsolatát kutatja, és amely egyben az általa egyszerre gyűlölt és szeretett Spanyolország, valamint a spanyol társadalom kritikája is. A beszélgetést megelőzően, 16 órakor Manuel Vilas a Cervantes Intézet könyvtárában lesz “Könyvtáros egy napra”.

„A költészet a láncaitól megszabadult emberség” - írja Manuel Vilas. A spanyol-magyar irodalmi találkozások résztvevői pedig, miután az elmúlt évben főként drámáról és regényekről beszélgettek, visszatérnek a költészethez. A Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház közös szervezésében megvalósuló „Diálogos: Spanyol-magyar irodalmi beszélgetések" című rendezvény május 16-i alkalmának ugyanis Kiss Judit Ágnes (1973) és Manuel Vilas (1962) lesz a vendége. Egyelőre egyikük sem olvashatja a másik műveit saját anyanyelvén, írásaik mégis számtalan ponton találkoznak.

Kiss Judit Ágnes költő, drámapedagógus, tanár, zenész, és ha ez nem volna elég, nagyszerű gyerekirodalmat is ír. Manuel Vilas szintén költőként és gimnáziumi tanárként kezdte a pályafutását. Versei önéletrajzi és egzisztenciális jellegük miatt is kiemelkedőek, valamint napjaink Spanyolországa politikai és gazdasági körülményeinek kritikus megjelenítése okán is. Később regényeket, útikönyvet írt, és rendszeresen publikál többek között az El País hasábjain. Narratív pályafutása az España című kötettel kezdődött 2008-ban, melyet a Quimera folyóirat a XXI. század első évtizedének 10 legfontosabb spanyol regénye közé választott. Minden kétséget kizárva azonban, írói pályafutásának legnagyobb sikerét az Ordesa (2018) c. regényével érte el, mely a The New York Times kritikusa szerint meditáció a vágyakozásról, a magányról és a családról. Napjainkra a 21. századi spanyol irodalom egyik legismertebb alakja lett.

A szerzőket Dr. Kutasy Mercédesz, művészettörténész, műfordító, az ELTE egyetemi adjunktusa kérdezi. A beszélgetés nyelve magyar és spanyol. A szinkrontolmácsolás biztosított.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés