Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Ladik Katalin fotó- és videótárlata nyílik Szentendrén 2023. október 21-én

MTI - 2023.10.15.

Október 21-én nyílik Ladik Katalin költő, előadóművész és performer fotó- és videótárlata Szentendrén, a Ferenczy Múzeumban - tájékoztatta az MTI-t az intézmény.

A kiállítás elsősorban fotográfiai alapú, illetve videómunkákon keresztül mutatja be Ladik body art műveit és emblematikus korai, szürrealisztikus performanszait - olvasható a közleményben.
Az 1942-ben Újvidéken született művész a közép- és kelet-európai művészet egyik meghatározó alakja, vizuális megközelítését szülővárosa többnyelvűsége alakította. Költőként indult, és versei publikálása révén került kapcsolatba a hatvanas évek második felében az egyetlen magyar nyelvű avantgárd folyóirat, a vajdasági Új Symposion körével - írták.
Az 1960-as évek folyamán tagja lett a konceptuális szellemiségű Bosch+Bosch csoportnak, és az újvidéki irodalmi és művészeti avantgárd meghatározó szereplőjévé vált. Több művészeti ágban is alkot, 1978-ban vizuális költeményeivel és kollázsaival szerepelt a Velencei Biennálén, 1977 és 1992 között az Újvidéki Színház színésze, a nyolcvanas években a Boris Kovac zenekar tagja volt énekesnőként.
Mint írták, a Budapesten és a horvátországi Hvar szigetén élő Ladik Katalin olyan változatos médiumokban tevékenykedik, mint a konkrét és vizuális költészet, a performansz, a hangművészet és a szobrászat. Performanszainak központi eleme a női szerepre való reflexió, a sokrétű művész számára a test is költészetet szül. Megkérdőjelezi a nemi szerepeket és a női archetípusokat, testét és hangját eszközként és médiumként használja.
A hetvenes évek közepétől számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, legutóbbi, 2023-as megjelenése az Ooooooooo-pus című egyéni kiállítása a müncheni Haus der Kunstban és az aacheni Ludwig Forumban volt.
Az október 21-i kiállításmegnyitón Ladik Katalin performanszát is láthatja a közönség, az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiváljának része. Az időszaki kiállítás a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) ez év tavaszán, a Magyar Géniusz Program keretében megvalósult A Gyűjtemény (1900-2022) című, öt éven át látható, de időről időre megújuló tárlatának részeként várja az érdeklődőket jövő év április 21-ig a Ferenczy Múzeumban. A tárlat kurátora Iberhalt Zsuzsa művészettörténész - közölte az FMC.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés