Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Ismét megrendezik Szegeden a Magyar Könyvkiadók Napját

MTI - 2023.10.17.

A szépirodalomról és szaktudományról, változó könyvkiadási trendekről, fantáziáról és a valóság megértéséről, a múltról és a jövőről is szó esik majd a Magyar Könyvkiadók Napján, melyet szerdán és csütörtökön rendeznek meg a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A hetedik alkalommal megszervezett eseményt azzal a céllal hívták életre, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy egy bölcsészkar nem létezhet könyvkiadók nélkül, hiszen az oktatók és hallgatók egyszerre könyvek szerzői, olvasói, értelmezői.
A kétnapos rendezvényen a bölcsészkar épületében, a Café Radnótiban nyolc könyvkiadó - a a Helikon, a L'Harmattan, a Kalligram, a Napvilág, a Gabo, a Typotex, a Magvető és a Jelenkor - mutatkozik be egy-egy kötettel.
Szerdán Romsics Ignác történész-akadémikus nagy érdeklődést kiváltó, Hetven év - Egotörténelem 1951-2021 1-2. című memoárjáról beszél majd. Gyenge Zoltán filozófus On the Concept of Alien című angol nyelvű esszékötetének megjelenése kapcsán kerekasztal-beszélgetést rendeznek a nyílt hozzáférésű könyvkiadásról, és annak magyarországi úttörőjéről a L'Harmattan Open Access platformjáról. Jolsvai András két legutóbbi Márton Irma tévedése és Két őszi nap Ujpesten című köteteivel érkezik a rendezvényre. Ignácz Károly pedig bemutatja az általa szerkesztett, a főváros születésének 150. évfordulójára megjelent Kérdések és válaszok Budapestről című könyvet.
Csütörtökön Kleinheincz Csilla népmesei elemekből merítő Ólomerdő-trilógia mellett az Alvilági szövedék című fantasy regényét hozza el a Radnóti Caféba. Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus A pletyka természete című könyve mellett mesél majd Érdi Péterrel közösen írt Repair című kötetéről, majd Jánossy Lajost kérdezik a rendszerváltás időszakában játszódó Örök hely és mindenhol idő című regényéről. Végezetül pedig a szegedi bölcsészkaron végzett Milbacher Róbert mondja el, hogyan született egy mára nyomtalanul eltűnt szlavóniai telepes falut megidéző Keserű víz című regénye.
A könyvbemutatókat két színes esti program is kiegészíti: az Esterházy Péter emlékére szervezett szerdai felolvasóesten egészen friss, a távolság hívószóra született, még könyv előtti szövegeket hallhatnak az érdeklődők íróktól és filozófusoktól. Csütörtökön pedig a pécsi egyetem oktatója, egyben a 30Y zenekar énekes-dalszerzője, Beck Zoltán szerzői estjére várják a közönséget.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés