Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Elkezdődött az idei Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban

MTI - 2024.04.11.

Elkezdődött az idei Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amelyen idén 65 kortárs költő olvassa fel verseit délelőtt 10 és este 22 óra között a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) támogatásával, tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatát, a Versmaratont - hangzott el a rendezvény csütörtöki megnyitóján.
"Ennél szebb napot nem jelölhetett volna ki a magyar kultúra 1964-ben a költészet ünnepére, mint József Attila születésnapját" - mondta Jánosi Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó vezetője. A tragikusan fiatalon elhunyt magyar költők, mint Balassi Bálint, Petőfi Sándor vagy Radnóti Miklós emlékét felidézve hozzáfűzte: "A jelenlevő magyar kultúra becsülje meg a költőjét, a magyar költők, a magyar irodalom pedig becsülje meg azt a történelmi időt, ami nem a földbe dönti, meggyilkolja a költőit, hanem ilyen lehetőséget ad arra, hogy a versei eljussanak másokhoz is."
Pásztor Zoltán, az MTVA Kossuth rádió programfőtanácsadója elmondta, hogy az MTVA örömmel áll több mint tíz éve az esemény mögött. Az M5 kulturális csatorna a nap folyamán többször beszámol majd a nap eseményeiről, a Kossuth rádió Kalendárium című műsora és a hétvégi Irodalmi Újság című műsor pedig szintén a Versmaratonról szól majd. Kiemelte: újdonság, hogy idén a költők verseit a helyszín helyett a rádióban, stúdiókörülmények között rögzítik majd.
Zsille Gábor költő, Az év versei 2024 antológia szerkesztője bemutatta az idei kötetet, amely 2002 óta jelenik meg, és válogat az előző év irodalmi folyóirataiban megjelent versterméséből. Kifejtette, hogy a kötet vezértémáit mindig "az élet találja ki", idén ez a két vezérfonal a háború és Petőfi Sándor lett.
Zsille Gábor elmondta, hogy a kötetben idén 92 költő kapott helyet, közülük csütörtökön a 65-en, 12 órán keresztül olvassák fel verseiket. Az eseményt az interneten, online is lehet követni. Hozzáfűzte: a pódiumon a versek felolvasása mellett beszélgetés is lesz az alkotókkal, és idei újdonság, hogy a moderátorok között nem csak újságírók, hanem költők is szerepelnek.
A rendezvényen a legidősebb felolvasó a 93 éves Czigány György, a legfiatalabb pedig a 22 éves Lázár Kinga lesz.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés