Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Az MKKE közleménye a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeiről

MKKE - 2023.05.03.

Az immáron 28. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. Az idei könyves találkozóra szeptember 28. és október 1. között kerül sor a Millenárison, az esemény díszvendég országaként Hollandiát köszönthetjük.

Az idei Könyvfesztivál díszvendég szerzője John Scalzi lesz, aki Budapest Főpolgármesterétől veszi majd át a Budapest Nagydíjat. Az amerikai szerző az ezredforduló után feltűnt sci-fi írók nemzedékének termékeny és invenciózus tagja. A Vének háborúja, első műve, mára kultkönyvvé vált, melynek univerzuma a későbbiekben öt további kötettel bővült. Több stílusban és médiában kipróbálta magát, ír filmrecenziókat, ismeretterjesztő könyveket és esszéket. Dolgozott kreatív tanácsadóként a Csillagkapu Univerzum tévésorozatban; népszerű blogja, a Whatever pedig az egyik legrégibb a maga nemében. Scalzi szakmai elismerését jelzi, hogy 2010-ben megválasztották az Amerikai Science-Fiction és Fantasy Írószövetség elnökévé. Scalzi életművét az elmúlt húsz évben több, nemzetközi díjjal honorálták, 2005-ben megkapta a legjobb új sci-fi írónak járó John W. Campbell-díjat, majd 2013-ban a Vörösingesek című regényéért elnyerte a műfaj legfontosabb irodalmi díját, a Hugó-díjat. Magyarországon eddig 14 könyve jelent meg, az Agave Könyvek gondozásában.

Díszvendég országként idén Hollandia irodalma kerül a Fesztivál fókuszába. A Könyvfesztivál látogatói egy tucat neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak– köztük lesz Arnon Grunberg, író és újságíró, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan, ismert esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és opera rendező és Annamarie Bon, népszerű ifjúsági szerző. A díszvendég standon egymást követik majd a kerekasztal- és tematikus beszélgetések, felolvasások. Külön figyelmet kap idén a műfordítók és illusztrátorok szerepe a könyvkiadásban.

Folytatódik a PesText és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál együttműködése. Ennek köszönhetően a PesText meghívására Budapestre érkező Alessandro Baricco – Olaszország egyik legsokoldalúbb írója – a Könyvfesztiválon is részt vesz. Az olasz íróval a megnyitó eseményen – ahol a Fesztivál Irodalmi Nagydíját adjuk át – és dedikáláson is találkozhatnak az érdeklődők.  Alessandro Baricco elsősorban a Novecento, Tengeróceán és a Selyem című bestseller regényeiről ismert, de kulturális műsorok televíziós műsorvezetőjeként, drámaíróként és esszéíróként is ismert, 14 könyve érhető el magyarul. Magyarországon legutóbb megjelent, Barbárok című non-fiction könyve az írás és a digitális kulturális forradalom kapcsolatát dolgozta fel. A 2023 őszén megjelenő, A játék című legújabb kötetében (Helikon Kiadó) Baricco visszatér ehhez a témához, kiterjesztve perspektíváját a digitális forradalomnak a humanista gondolkodásra és általában a kultúrára gyakorolt hatására.

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés