Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Az írók gyűjtőszenvedélyéről is szó lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum rendhagyó tárlatvezetésein

MTI - 2024.05.27.

Az írók gyűjtőszenvedélyéről, az íróportrék művészettörténeti érdekességeiről és az ökoköltészetről is lesz szó a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdai rendhagyó tárlatvezetésein.

A PIM Esti Extra nevű programon az ökoköltészetről Bordás Máté költő beszél majd a közönségnek, az íróportrék művészettörténeti elemzését Mélyi József művészettörténész végzi el, Pléh Csaba pszichológus pedig az írók gyűjtőszenvedélyének érdekességeiről beszél majd az érdeklődőknek - közölte a PIM az MTI-vel.
A múzeum immár több mint egy évtizede minden hónap utolsó szerdáján a PIM Esti Extrán hosszabbított nyitvatartással várja a látogatókat, hogy kortárs írók, költők, irodalomtörténészek, művészettörténészek, képzőművészek, színészek, zenészek bevonásával új szempontokat és megközelítéseket vigyen be a kiállítótérbe, és rendhagyó szemszögből mutassa be a múzeum gyűjteményét, és az aktuális kiállításokat.
A halandóság törékeny arcai íróportré kiállításban Mélyi József kurátor, művészettörténész, műkritikus tart exkluzív tárlatvezetést, ahol olyan kérdésekre keresik a választ, hogy mi a különbség egy író és egy festő portréja között, vagy hogyan váltotta fel a portré tekintetében a festményt, a szobrot a fénykép. A vezetésen keresztül végigkövethető lesz a magyar portréfotózás története az irodalom jeles szereplőinek fotóin keresztül.
Az írók gyűjteményei jól tükrözik birtokosuk személyiségét, szokásait, kapcsolatait, sőt emlékeit, vágyait, de szólhatnak akár műveik világáról is. Arról, hogy miért gyűjtenek a költők például levágott nyakkendőket, Pléh Csaba pszichológus, nyelvész és Zeke Zsuzsanna kurátor beszél majd A tárgyak társasága című kiállításon. Az írók gyűjtőszenvedélyét bemutató tárlaton megtekinthető többek közt Jókai Mór sétapálca-gyűjteménye, Lázár Ervin nyakkendővég-gyűjteménye és Tandori Dezső játékmackó-kollekciója is, valamint maga a múzeum is megjelenik a gyűjtő szerepében az írógépgyűjteményén keresztül.
Az álom vége? - klímaváltozás Az ember tragédiájában és ma című kiállításon keresztül Bordás Máté költő, műfordító az antropocén irodalom és az ökoköltészet világába vezeti be a résztvevőket. Bordás Máté A ránk bízott kert című kortárs világirodalmi versantológia egyik szerkesztője, kutatási területe a poszthumán művészet és a líraelmélet kapcsolata.
A programról részletek a múzeum honlapján olvashatók.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: