Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Amerikai könyvtári szervezetek perelnek a könyvtári tartalmak hozzáférését korlátozó arkansas-i törvény miatt

MTI - 2023.05.31.

Bíróságon támadja meg a gyerekek számára elérhető könyvtári tartalmak korlátozásáról szóló törvényt Arkansas államban 17 szervezet, többi között az amerikai könyvtárak és kiadók szövetsége - közölték a szervezetek azt követően, hogy a múlt hét végén az állam egyik könyvtári szervezete megszavazta a per elindítását.

Az Amerikai Könyvtári Szövetség (American Library Association) elnöke, Lessa Kanani'opua Pelayo-Lozada úgy nyilatkozott, hogy a perrel az Arkansa államban élők olvasási szabadságát szeretnék védelmezni. A felperesek egyik jogi képviselője, John Adams ügyvéd azt mondta, hogy tisztázásra szorul mit jelent a törvény rendelkezése, ami büntethetővé teszi azt, ha könyvtárosok "obszcén" tartalmú kiadványt bocsátanak kiskorúak rendelkezésére.
Arkansas államban augusztus 1-én lép hatályba a jogszabály, amely többek között megtiltja, hogy 18 évenél fiatalabbak a könyvtárakban rasszizmust, nyílt szexualitást és LMBTQ-témát tartalmazó könyvhöz hozzájussanak.
A jogszabály emellett lehetővé teszi bárki számára, hogy felülvizsgálatot kezdeményezzen a könyvtári állomány bármely eleme esetében, amelyet nem odaillőnek tart. A beadvány elbírálását a törvény szerint az állam vezető könyvtárosai által választott bizottság végzi majd.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés