Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

A gallok megállíthatatlanok! – 65 éve szórakoztat az Asterix-sorozat

Móra Kiadó - 2024.04.24.

Kedvenc gall hőseink idén 65 éve kalandoznak világszerte. René Goscinny és Albert Uderzo képregény sorozata olyan tempóval hódította meg a világot, amilyenről a rómaiak álmodni sem mertek. 2024 tavaszán már a 39. sorozatrész jelent meg magyarul. Az Asterix és a griffben Asterix és Obelix egy „vadkeleti” szarmata törzs segítségére sietnek, hogy megvédjék totemállatukat a római hódítóktól.

A szerzőpáros közös munkája 1959-ben indult, Asterix karaktere a Pilote képregénymagazin 1. számában látott napvilágot. 1961-ben jelent meg az első képregény album Asterix, a gall címen, a rómaiaknak ellenálló gall falucska történeteivel. A képregény sorozat hamar népszerűvé vált, 1967-ben mutatták be animációsfilm-adaptációját, igaz, ez még az alkotók engedélye nélkül készült el. A további részek közül az Asterix tizenkét próbáját rendezte a szerzőpáros.

Néhány évvel azután, hogy az alkotók megalapították saját rajzfilmstúdiójukat, a Studios Idéfixet, René Goscinny 1977-ben tragikus hirtelenséggel meghalt. Albert Uderzo nem hagyta magára az addigra már rendkívül népszerű karaktereket. A következő húsz évben kilenc további kötetet írt és rajzolt önállóan.

Az olasz származású szerző a sorozat 50. születésnapja után adta át a stafétát. Jean Yves Ferri és Didier Conrad az ő mentorálása mellett kezdett bele az újabb Asterix-kötetek megalkotásába. Az új szerzőpáros összesen öt részt készített el együtt, a sorozat hagyományait megőrizve. Az utolsó közülük az Asterix és a griff, melyet idén már magyarul is olvashatnak a rajongók. A 2023-ban franciául megjelent 40. sorozatrésztől Fabcaro vette át Ferri helyét. Nagyon várjuk az új történetet is!

Az Asterix-univerzum megállíthatatlan: öt élőszereplős film, tíz animációs film, negyven képregény, öt illusztrált album, tizenhárom különkiadás, társas- és videójátékok, valamint számtalan adaptáció látott napvilágot az elmúlt 65 évben. A képregények népszerűségét jelzi, hogy 89 nyelven és további 31 nyelvjárásban olvashatók sorozatrészek; többek között baszk, korzikai vagy breton nyelven is. Világszerte már több mint 393 millió példány fogyott a kötetekből.

A sorozat alkotópárosa már az 1970-es években álmodott arról, hogy Ideafix, vagyis Asterix és Obelix kiskutyája saját képregény- és tv-sorozatot kapjon. Az álom megkésve, de teljesült, és 2022 óta magyar nyelven is elérhetők az Ideafix sorozat részei. A legújabb, A rebellisek cirkuszolnak című részben Ideafix és barátai egy egyiptomi oroszlán segítségére sietnek, hogy kiszabadítsák a rómaiak cirkuszából.

A rajongók 1989 óta látogathatják az Asterix Parkot (Parc Asterix) Párizsban. A látogatók megcsodálhatják a szabadtéri állandó kiállítást, bejárhatják a képregény sorozat helyszíneit, és izgalmas élményeken keresztül élhetik át Asterix és Obelix kalandjait.

Fotó: Christophe Guibbaud

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés