Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

A diákok kedvence a Petőfi, a sztár – Miklya Luzsányi Mónika könyve HUBBY közönségdíjas

Móra Kiadó - 2024.06.16.

A HUBBY minden tavasszal kiválasztja az előző évben megjelent gyerekkönyvek közül a legjobbakat. A szakmai zsűrin kívül egy diákzsűri is szavazott az általuk legjobbnak ítélt könyvekre. Miklya Luzsányi Mónika Petőfi, a sztár című rajongói kézikönyve nyerte el a diákok különdíját az ismeretterjesztő kategóriában. A diákzsűri elismerései igazi közönségdíjak, mivel gyerekcsapatok (közel 400 gyerek), vagyis maguk az olvasók döntenek arról, hogy melyek a legjobb művek. A díjat szerzőnk a 95. Ünnepi Könyvhéten vehette át a HUBBY elnökségétől.

A Petőfi, a sztár nem átlagos életrajzi kötet. Az ismeretterjesztésnek egy humorosabb, befogadhatóbb formáját ragadták meg benne az alkotók. A gazdagon illusztrált könyv célja, hogy a kétszáz éve született költőt új megvilágításba, életét pedig a mai ifjúság számára is érthetőbb perspektívába helyezze. Miklya Mónika pedagógus alapos kutatómunkája nyomán a kézikönyvből megismerhetjük Petőfi Sándor kalandos életútját és azt az izgalmas korszakot, amelyben élt. Szót ejt a költő irodalmi pályafutásáról, a 1848–49-es szabadságharcról, Petőfi barátairól, de a kor nőalakjai is fontos szerepet kapnak a műben. A könyv ideális lehet az iskolai tananyagot kiegészítő olvasmánynak is.

Miklya Mónika ismeretterjesztő kötetei, mint például a Beszélgető Biblia, a Bibliai szuperhősök vagy a Bibliai kisokos, komoly kutatómunkára, háttértudásra és gyakorlati pedagógiai tapasztalatra épülnek. A mese és az ismeretterjesztés, tanítás közötti átmenet a Rozmaring és Tarack című mesesorozat, amely óvodások számára teszi érthetővé az illem, a közlekedés szabályait vagy éppen a rokoni kapcsolatok kereteit. A Zűrös Zénó a Már tudok olvasni sorozat részeként szól a kezdő olvasókhoz, de Miklya Mónika kisebbeknek, nagyobbaknak szóló regényei is megjelentek a Móra Kiadónál, mint a Cília árnyai vagy a Vérvonal.

A szerző pedagógusként kezdte a pályafutását, később oktatási segédanyagokat, munkatankönyveket szerkesztett. Gyermekei születése után már szerkesztőként dolgozott, és a szépirodalmi publikációi is elindultak. Számos gyermekkönyv, ifjúsági regény és szépirodalmi kötet után 2013 óta a Móra Kiadónál is jelennek meg művei. Miklya Mónika szakmai háttere, sokszínű alkotói tevékenysége, gyermekein és tanítványain keresztüli aktív, élő kapcsolata az ifjúsággal teszi olyan szerzővé, aki igazán képes megszólítani az olvasóit.

És hogy kik lehetnek a HUBBY diákzsűrijének tagjai? A legkülönbözőbb iskolákból nevezhetnek diákcsapatok; beadott pályázatuk alapján dől el, hogy kik véleményezhetik majd a könyveket. A diákok elolvassák a shortlistre került kiadványokat, majd egy előre megadott szempontrendszer alapján értékelik őket. Az olvasó gyerekek véleménye fontos támpont lehet pedagógusok, könyvtárosok számára az ajánlott olvasmányok tekintetében.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés