Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

A Bereményi kalapja című filmet 2023. január 22-én mutatja be az M2 Petőfi Tv

MTI - 2023.01.18.

A Bereményi kalapja című kreatív portréfilm televíziós premierje vasárnap este lesz az M2 Petőfi csatornán a magyar kultúra napja, Bereményi Géza 77. és Cseh Tamás 80. születésnapja alkalmából.

A portréfilm Bereményi Géza dalszövegírót, filmrendezőt és szépírót mutatja be interjúk, új Cseh Tamás-klipek, filmrészletek és archív felvételek segítségével - közölte a produkció kommunikációjával megbízott iroda az MTI-vel.
A Bereményi kalapja a Magyar Mozgókép Fesztiválon debütált, ahol a legjobb egészestés dokumentumfilm, a legjobb rendező és a legjobb vágó kategóriában is jelölték. A kreatív portréfilm december óta elérhető a Filmión.
Bereményi Géza először Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel lett országosan ismert, aztán novelláival, forgatókönyveivel, színdarabjaival, filmrendezéseivel, az utóbbi években pedig regényei is népszerűek. A filmben Bereményi Gézát élete fontos helyszínein Tóth Barnabás filmrendező kíséri végig, aki tízévesen az Eldorádó című filmben épp a gyerek Gézát alakította.
A dokumentumfilmben sok zenével, filmrészlettel mutatják be az alkotó alakját, valamint olyan barátok és kollégák is megszólalnak, mint Bagó Bertalan, Cserhalmi György, Cserna-Szabó András, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Járai Márk, Ónodi Eszter, Sőth Sándor, vagy Can Togay. A Bereményi kalapja egyik jellegzetessége az a hat videoklip, amelyekben az alkotók újonnan forgatott fikciós jeleneteket kevertek össze régi híradófelvételek, valamint kultikus játékfilmek részleteivel. Ezzel az eszközzel, a múlt és a jelen, a fikció és a valóság egymásra vetítésével szerették volna megrajzolni a kortárs magyar kultúra sokoldalú alkotójának portréját.
A film rendezője Papp Gábor Zsigmond, producere Herner Dániel, kreatív producere Csejdy András. A dokumentumfilmet Lovasi Zoltán fényképezte, vágója Bartos Bence, a zeneszerzői Cseh Tamás, Darvas Ferenc és Járai Márk.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés