Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, 2023 – Hollandia és John Scalzi az idei díszvendég

MTI - 2023.09.20.

Hollandia, illetve John Scalzi amerikai science-fiction író lesznek a díszvendégek a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amely 140 kiállítóval, 40 külföldi szerzővel, 180 programmal és több mint 200 dedikálási lehetőséggel várja a látogatókat szeptember 28. és október 1. között a Millenáris parkban.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Közép-Európa legnagyobb nemzetközi könyvszakmai rendezvénye, melynek látogatói számos külföldi kiállítóval is találkozhatnak - közölte az eseménysorozat szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke.
Gál Katalin elmondása szerint a könyvfesztivál visszatér a Millenárisra, ahol a parkban, a Nagycsarnokban, az Üvegcsarnokban, az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban egyaránt lesznek események. A Gyerek(b)irodalom szekció a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családokat a D épületben.
A könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei díszvendég szerző a világhírű amerikai science-fiction író, John Scalzi, aki Budapest főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is - jegyezte meg.
Díszvendég országként idén Hollandia mutatkozik be.
Gál Katalin kiemelte, hogy - noha az utóbbi években egyre nagyobb számban jelennek meg holland könyvek magyar fordításban - a holland irodalom még mindig méltatlanul kevéssé ismert a szélesebb magyar közönség számára.
A könyvfesztivál látogatói tucatnyi neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak: köztük lesz Arnon Grunberg író és újságíró, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és operarendező, valamint Annamarie Bon népszerű ifjúsági szerző.
Zech Gábor, a budapesti Holland Nagykövetség sajtó- és kulturális tanácsadója felidézte, hogy csaknem két éve szervezik a holland díszvendégséget az MKKE-vel, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem néderlandisztika tanszékeivel.
Ennek köszönhetően a kortárs holland irodalom "krémje" érkezik Budapestre, és vesz részt könyvbemutatókon, beszélgetéseken, egyéb programokon. De nem kizárólag holland szerzők mutatkoznak be magyar írók, fordítók, szakértők társaságában: a díszvendég standjának pódiumbeszélgetésein megismerhető lesz a holland-magyar kapcsolatok múltja és a holland kultúra számos aspektusa is - emelte ki.
Kovács Krisztián, John Scalzi magyarországi kiadója, az Agave Könyvek kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: az amerikai sikerszerző díszvendégsége kiváló alkalom arra, hogy hidak épüljenek a szorosan vett szépirodalom és a színvonalas szórakoztató irodalom között.
Abban a korszakban, amikor folyamatosan csökken az olvasók száma, különösen fontosak az olyan szerzők, mint John Scalzi, akinek munkái "kapudrogot" jelentenek a nem rendszeres olvasók számára - mutatott rá Kovács Krisztián, hozzátéve: az amerikai szerzővel több beszélgetésen és dedikáláson is találkozhat a közönség.
A könyvfesztivál keretében szeptember 29-én, pénteken tartják az Európai Írótalálkozót az Európa Pontban.
Karádi Éva, az esemény szervezője elmondta, hogy idén öt kerekasztal-beszélgetéssel várják az európai irodalom iránt érdeklődőket. A programban szerepel a holland írók kerekasztala, a visegrádi négyek íróinak beszélgetése, EU irodalmi díjas szerzők találkozója, északi írók kerekasztala, majd egy német-magyar eszmecsere zárja az idei sorozatot.
Váradi Ildikó, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Könyvfőváros projektirodájának vezetője emlékeztetett arra, hogy Budapest idén ünnepli egyesítésének 150. évfordulóját. A jubileumi rendezvények között kiemelt helyet foglal el a Budapest Könyvfőváros eseménysorozat, ennek részeként a programiroda a könyvfesztiválon is önálló standdal jelentkezik Irodalom Birodalom néven.
Gáspár Máté, a Budapest Brand művészeti vezetője hozzáfűzte: a könyvfőváros program egyik eleme a 23 író közreműködésében készülő Budapest Nagyregény is, amely a főváros napján, november 17-én jelenik meg, már a könyvfesztiválon bele lehet azonban hallgatni mindegyik fővárosi kerületről szóló fejezetbe.
Kollár Árpád író, a PesText nemzetközi irodalmi és kulturális fesztivál igazgatója a könyvfesztivállal kialakított együttműködésről számolt be. A már szerdán megkezdődő PesText szervezésében érkezik a könyvfesztiválra mások mellett Janne Teller, a Semmi című regény írója, Bergsveinn Birgison, az egyik legnépszerűbb kortárs izlandi szerző, Gwenda Bond, az első Stranger Things-regény, a Gyanakodó elmék alkotója, valamint a Goncourt-díjas Mathias Énard.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés