Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Turbuly Lilla: Kész cirkusz!

Szénási Zsófia - 2024.05.22.

Cirkusz az egész világ!

„Milláék szombat délután érkeztek meg, egy zsúfolásig telerakott, régi autóval (Bogárkának becézik), egy szintén csurig pakolt utánfutóval és egy kutyával. A kutyát Manfrédnek hívják, valami északi szánhúzófajta. Szép fehér szőre van néhány szürke folttal, de az a legszebb rajta, hogy az egyik szeme kék, a másik pedig barna. Első látásra imádtam. Ugyanezt Milláról nem mondhatom el. Nincs vele semmi különös bajom, csak olyan furcsa, hogy itt fog lakni. Eddig én voltam az egyetlen gyerek a családban, sőt, az egész Jázmin utcában, mindenki velem volt kedves, engem kényeztetett. Most meg ketten leszünk. Nem vagyok irigy, csak szoknom kell a gondolatot, azt hiszem.”

Gyerekként Turbuly Lilla nagy rajongója volt a Csíkos és Pöttyös könyveknek és gyakran
ábrándozott arról, bárcsak ő is írhatna effélét. Jogásznak tanult, bíróságon dolgozott, később mégis az írásnak szentelte magát. Két verskötet, regények, novellák, mesekönyvek,
és ifjúsági regények vannak már a háta mögött. Utóbbiak aratták a legnagyobb sikert.
2013-ban Aranyvackor-díjat kapott Talált szív című mesekönyvére, melyből színdarab is
készült. A színházzal tartós barátságot kötött, azóta több más történetének lett színpadi
átirata (pl. Kosársuli 1-2., Nyúl Karcsi a Vizslaparkban). Irodalmi- és színikritikusként is dolgozik. A kortárs tánccal foglalkozó Tánckritika, illetve a színház kritikáiról ismert Kútszéli Stílus elnevezésű online platform egyik szerkesztője. Szeret műfajok és korosztályok között vándorolni.

A sors úgy hozta, hogy 2011-ben a Kosársuli című regénye Pöttyös könyvként jelent meg, sőt, a folytatása is Viszlát, kosársuli címmel. Mindkettő várakozáson felüli példányszámban kelt el. Pestre, (f)el! című, egy vidéki lány történetét megörökítő regényét szintén Pöttyös könyvként képzelte el, csak közben a kiadó befejezte az évtizedekig azonos borítóval kiadott könyvsorozat megjelentetését, és immár új arculattal publikálja a korosztályos regényeket.

Legújabb, Kész cirkusz! című regénye – ami a 9 éves kortól ajánlott #BFF sorozat indító darabjaszintén a Móra újraálmodott, ifjúsági designjában látott napvilágot Bertóthy Ágnes rajzaival. Turbuly Lilla egy korábbi interjúban elmondta, hogy regényei, ifjúsági történetei zöme életrajzi alapú. Bírósági tapasztalatairól két regényében is írt, kosaras sportolói múltját beleszőtte a Kosársulis regényekbe. A Pestre, (f)el! regénynek is vannak életrajzi vonatkozásai, a fővárosi és vidéki lét kettőségének megélésében mindenképp, hiszen jelenleg felváltva él Zalában és Budapesten.

Lackfi János biztatására kezdett el egyébként gyerekkönyveket írni, s mint mondja, ma is megvan még benne egy 5-6 éves kisfiú és egy 13-14 éves lány hangja. Benne élnek, s ha gyerekeknek ír, ők „beszélnek” rajta keresztül. A kamasz lány hangja szólal meg Kész cirkusz! című regényében is, ami a sorozat küldetésének megfelelően a kiskamaszok mindennapjaira, az őket foglalkoztató témákra, problémákra helyezi a hangsúlyt. A 12 éves Tittire nagy meglepetés vár: rég nem látott unokatestvére, Milla és anyukája a szomszédba költöznek. Tittiék egy minimalista stílusú fehérre meszelt nagy házban laknak, míg Milláék egy apró, színesre festett és bohókásan berendezett kert végi házikóban. Milla 12 és fél éves, nádszálvékony, szőke és a mamájához hasonlóan kötéltáncos(tanonc) a cirkuszban, míg Titti vörös, göndör hajú és szereti a süteményt. Milla eddig külföldön lakott, egy vándorcirkusz tagjaként kóborolt, és csak hellyel-közzel járt suliba. Barátai a cirkuszbéli gyerekek voltak. Titti sulija lesz az első, állandó iskolája, és ráadásul az unokatesója osztályába osztják be. Az eseményeket Titti szemszögéből látjuk, aki egyáltalán nem örül a fejleményeknek, s pláne Milla – egzotikus életútjából fakadó – hirtelen jött népszerűségének, hiszen ez felborítja eddig megszokott, csendes életét. Két legjobb barátnője közül az egyik körberajongja Millát, a másik pedig korrepetálja magyar nyelv- és irodalomból. Kicsit irigykedik, kicsit féltékeny, de aztán lassan megérti, hogy Millának is szokatlan a helyzet, hiányzik neki a vándorélet, az elvált apa, s a cirkuszi légkör, ami eddig a biztonságot jelentette. Tenger helyett most egy zalai tóban fürdik nyaraláskor, magántanulói státusz helyett iskolába jár. A két unokatestvér lassan összecsiszolódik, s az együtt átélt kalandok és az apró titkok még jobban összekovácsolják őket. Közösen nyomoznak például a rég nem látott nagypapa ügyében, aki elhagyta a családot, s komoly erőfeszítéseket tesznek, hogy kibékítsék apát és lányait, vagyis a mamáikat.  Milla nemcsak megmenti az unokatesóját a vízbefúlástól, hanem segít Tittinek megküzdeni a víziszonyával, amit a szerencsétlenül sikerült fürdőzés okozott. „Cserébe” Titti bevezeti a baráti társaságába, sőt még abban is segít, hogy felkérje álmai fiúja egy táncra. Később Titti a komfortzónájából kilépve nem csupán kipróbálja a cirkuszi kellékeket, de egy jótékonysági esten fel is lép, mint zsonglőr. A két lány egészen fantasztikus dolgokat csinál együtt.

Turbuly Lilla új könyvében egy klasszikus, a művészeket gyakran megihlető és inspiráló, mágikus témához nyúlt: a cirkuszhoz. A cirkusz egzotikus világa máig a szabadságvágy, a feszültségkeltés, a vakmerőség, vagy épp az illúzió terepe. A regény bepillantást enged ebbe a titokzatos világba, s arról is tudósít, milyen belső változások történnek a cirkuszok életében – a környezetvédelem jegyében lassan eltűnnek például a befogott vadállatok, s csak a háziállatok lépnek fel a porondon. A komoly, ugyanakkor mégis mindennapos témákat feldolgozó, humorban bővelkedő, szerethető karakterekkel és persze izgalommal teli regény bizonyára meghódítja az ifjú olvasók szívét.

Szénási Zsófia

Turbuly Lilla: Kész cirkusz! Titti és Milla a porondon, Móra Kiadó, 192 oldal, 2999 Ft

Turbuly Lillával a Könyvhét 2022/3. számában Szénási Zsófia készített interjút, idekattintva letölthető a lap pdf változata, az interjú a 15. oldalon olvasható.


A Kész cirkusz!

megvásárolható

kedvezményes áron

a Móra Kiadó

webáruházában

Olvasson bele

a könyvbe,

idekattintva

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés