Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Szvetelszky Zsuzsanna – Bodor-Eranus Eliza: A pletyka természete

Laik Eszter - 2022.08.10.

Kapaszkodj meg, most hallottam, hogy…

Pletyka, szóbeszéd, mendemonda, sustorgás, zuhanyhíradó, csicsergő madarak – mind ugyanannak a jelenségnek változatos, akár humoros elnevezései, és azt példázzák: kevés emberibb vonást említhetnénk, mint a pletyka szeretetét. Ki ne kezdené rögtön hegyezni a fülét, ha érdekes híreket hall, érintsék bár azok őt magát közvetlenül, vagy sem. És ki ne osztaná meg szívesen mással a frissen szerzett információkat, már csak azért is, hogy megcsillogtassa jól értesültségét?

Szvetelszky Zsuzsanna és Bodor-Eranus Eliza szociológusok e különös fenomén nyomába erednek és járják körül olyan tudományos alapossággal, hogy az olvasó elámul, mekkora irodalma született már ennek a látszólag hétköznapi tevékenységnek. Vizsgálják társadalomtudósok, pszichológusok, néprajzosok, kommunikációkutatók, matematikusok, de még a kulturális epidemiológusok is, hiszen nem mindegy, kik pletykálnak, hol és miről, milyen indíttatásból, milyen hatást váltanak ki vele, hogyan befolyásolja a szóbeszéd kisebb és nagyobb közösségek életét. Már önmagában az is érdekes, mit nevezünk egyáltalán pletykának, és mit nem.

A könyv egyik legizgalmasabb kérdése, vajon „jó”-e, vagy „rossz”-e nekünk, ha pletyka vesz bennünket körül. Ha moralisták lévén rögtön rávágnánk, hogy rossz, gondoljuk csak meg, az emberré válás kezdetétől milyen fontos szerepet tölt be az információcsere a Homo sapiens életében. Ahogy a szerzők írják: „A közösség (…) onnantól kezdve és pontosan odáig számít közösségnek, amíg közösen tudják, hogy »kivel mi van«. Emiatt született meg több tízezer évvel ezelőtt a pletyka, az egyik legfontosabb jelenség azok közül, amelyek fenntartják és szabályozzák a társadalmi rendet, a hierarchiát.” Ma sincs ez másként: sorsok dőlhetnek el, karrierek ívelhetnek fel és mehetnek tönkre, de még a történelem tengelye is megfordulhat a pletyka eredményeképp, mint arra több példát is olvashatunk a kötetben.

A szakavatott szerzők – mellőzve minden tudományos szárazságot – a pletykakutatás legfrissebb eredményeibe és módszertanába vezetik be az olvasót, rengeteg gyakorlati tudnivalóval, jó tanáccsal megtámogatva az elméleti részeket. Hiszen nem árt, ha egy vállalat alkalmazottjaként erősen ügyelünk rá, kinek mit adunk tovább, de barátságok jövője is múlhat a korrekt kommunikáción. A könyvet egy szemelvénygyűjtemény is színesíti, amely a magyar és a világirodalom jobbnál jobb műveiből vonultat fel részleteket a pletyka hol költői, hol kacagtató, de minden esetben találó ábrázolásáról.

Laik Eszter

Szvetelszky Zsuzsanna – Bodor-Eranus Eliza: A pletyka természete
Typotex Kiadó, 248 oldal, 3200 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés