Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A Móra Kiadó<br>ÚJDONSÁGAI Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyv

Ronan Farrow: Hollywood csúcsragadozója

Vincze Dóra - 2021.09.08.

Nem érzékenynek való vidék

2017-ben robbant ki a botrány hollywood nagyágyújának, Harvey Weinsteinnek, a szexuális zaklatásai körül, ami később a #metoo mozgalomban csúcsosodott ki, és rántotta le a leplet több szexuális ragadozóról. A Weinstein sztori nem a semmiből jött, hosszas nyomozás előzte meg a leleplező cikk megjelenését: erről a munkáról, és az álomgyár sötét oldaláról szól Ronan Farrow könyve, amit végre magyarul is olvashatunk a Corvina kiadó jóvoltából.

A Hollywood csúcsragadozója aprólékosan bemutatja Ronan Farrow és társai oknyomozó riporteri munkáját, ahogy lépésről-lépésre elkezdik felderíteni a filmiparban tapasztalható szexuális visszaéléseket. A könyv nemcsak a Weinstein ellen először megszólalók történetére fókuszál, hanem részletesen tanúi lehetünk magának a nyomozás folyamatának, újságok és TV-társaságok működésének, a rendszerszinten összefonódó szálaknak is. Felbukkannak más újságírók történetei, akik korábban foglalkoztak Weinstein ügyével, de az anyagaik sosem kerülhettek nyilvánosság elé, mindig elkaszálták őket. Megfigyelhetjük mindazokat az akadályokat, amikbe a nyomozás ütközik: letiltott források és anyagok, fenyegetések vagy akár megfigyelés.

Az első cikkek publikálása után nagyon sok nő állt a nyilvánosság elé, és számolt be saját tapasztalatairól, míg a #metoo kampány rávilágított arra, hogy szinte nincs is olyan nő, aki életében ne szenvedett volna el valamiféle szexuális zaklatást. Sok negatív kritika közül az egyik, gyakran visszatérő kérdés az volt, hogy miért csak ennyi év után álltak a nők a nyilvánosság elé? Miért nem mentek azonnal a rendőrségre? Miért nem beszéltek az őket ért zaklatásról, erőszakról? Farrow könyve megfelel ezekre a kérdésekre: világosan kirajzolódik az elnyomó gépezet, aminek köszönhetően a hatalommal rendelkezők szinte bármit megúszhattak. Kezük messzire ért, nemcsak a saját cégeiken belül volt korlátlan hatalmuk, de befolyást tudtak gyakorolni újságokra, televíziós csatornákra, hírportálokra. El tudtak ásni sztorikat, be tudták sározni az őket vádlókat, ellehetetleníteni azt, aki beszélni akart. A kötet eredeti címe Catch and kill, ami a National Enquirer pletykalap szerkesztőségében használt kifejezésre utal: azokat a sztorikat hívták így, amiket azért vásároltak meg, hogy sose láthassanak napvilágot. Ennyi pénz és hatalom ellen nem sok esélye van egy karrierje kezdetén járó színésznőnek, vagy egy egyszerű asszisztensnek. Mint a könyvből kiderült, még ekkora elenszélben is volt, aki azonnal segítségért folyamodott, azonban próbálkozásaikat minden esetben bedarálta a gépezet.

Nemcsak a szexuális bűncselekmények miatt felkavaró Farrow könyve, hanem azért is, mert szembesíti az olvasót azzal, hogy milyen messzire elmehet valaki, ha elegendő hatalma van. És itt nem csak Weinsteinre kell gondolni. A kötet átjárja az a félelem, ami miatt nehéz megszólalni, félelem a megtorlástól, az ellehetetlenüléstől. Másik sokkoló vetülete a könyvnek az újságírók megfigyelésének leírása.  Nemcsak Farrow, de más, korábban az ügyön dolgozó újságírók is arról számoltak be, hogy úgy érezték, megfigyelik őket. Sőt többen figyelmeztették Farrowt, hogy vigyázzon magára. Ezt persze lehetne megszállottságnak és paranoiának is nevezni, ha nem derült volna ki, hogy tényleg megfigyelték őket. Biztonsági cégeket bíztak meg azzal, hogy figyeljék az újságírókat, listázzák a forrásokat és kiderítsék, ki mennyit mondhatott a sajtónak.

A játszma mocskosan folyik, mert igen nagy a tét. Reményre talán csak az adhat okot, hogy ha sok küzdelem árán is, de az anyag mégis megjelent, és mondhatjuk, hogy felforgatta a világot. Mert „(...) a sztorikat, a nagy sztorikat, az igaz sztorikat ugyan el lehet kapni, de nem lehet kinyírni”.

Vincze Dóra

Ronan Farrow: Hollywood csúcsragadozója - Hatalom és erőszak az Álomgyárban
Corvina Kiadó, 480 oldal, 5490 Ft,

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés