Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Rachel Williams: Láss csodát! Szép álmokat!

Könyvhét - 2023.03.08.

Verses altatós könyvvel folytatódnak a csodák. A Láss csodát! könyvek a lelassulást és a szemlélődő megfigyelést ösztönzik. A Szép álmokat! kötet elgondolása ugyanaz, mint az alapkönyvé: kevés a szöveg, a rajzok mesélnek, akárha diafilmet vetítenénk vagy egy Instagram-bejegyzés képeit nézegetnénk. De jó is belefeledkezni a megkapó pillanatokba!

Rachel Williams és Freya Hartas a Láss csodát! 50 természeti jelenség, 50 lenyűgöző történet után újabb szintre emelték a lelassulást. A jelenetek ismerősek lehetnek a Láss csodát! rajongóinak, ám a Szép álmokat! kötetben nincsenek magyarázatok a képekhez. Itt a lírai gyönyörködtetés, az elringatás a cél. Egy-egy versből, képkockából és az elalvás előtti elköszönésből állnak az oldalpárok.

Naplementétől teliholdig különféle történeteket élhetünk át. A meleg színek, a kedves figurák, az apró részletek olyan pillanatokat vagy folyamatokat örökítenek meg, amelyek fölött a hétköznapokban simán átsiklunk, vagy egyáltalán nem is látjuk, mert nem pont az orrunk előtt zajlanak. Hogyan nyílik ki és csukódik be estére a tündérrózsa virágja, és reggeltől estéig hogyan változnak eközben a fények? Mennyire más a mező napfényben, a virágokon döngicsélő méhekkel, mint a naplementében? Hogyan csendesedik el estére a nappal éhes fiókáktól hangos madárfészek? Hol hajtja álomra fejét a szorgos mókus és a fürge nyuszi? Milyen sejtelmes az éjszaki égbolton világító holdfény? Merre oson az esti sötétben a róka? Hogyan vadászik a denevér? Hogyan hasítják a hullócsillagok az éjszaki égboltot?

Minden történethez tartozik egy négysoros vers. Nem is akármilyen versek ezek, tele vannak nyelvi játékkal! Fenyvesi Orsolya gyönyörű szavakkal kapja el a pillanatokat, és új nyelvi dimenziókba repít. A tündérrózsa nem egyszerűen kinyílik, hanem „szirmát tárja”, a méhecske „bűvöli” a virágokat, a madárfiókák „vacsifalatot” várnak, a hóesés a kisnyusziknak „puha pehelyboldogság”, a róka szedret „csammant”, a csillaghullás „fénysuhanás”. A fülbe mászó sorok a nyelvi érzékenységet és a szókincset gazdagítják, tökéletes összhangban a képi világgal.
A Láss csodát! és a Láss csodát! Szép álmokat! magasra teszik a mércét.

Könyvhét

Rachel Williams: Láss csodát! Szép álmokat!
Fordította: Fenyvesi Orsolya
Babilon Kiadó, 32 oldal, 4390 Ft

A Láss csodát! Szép álmokat

megrendelhető

a Babilon Kiadó webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés