Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Mi Micsoda Kicsi Világ 1–4.

Szénási Zsófia - 2023.06.14.

„Ahol a sírás, ott a nevetés” A Mi Micsoda új sorozata ovis és oviba készülő kicsiknek

Kell-e félnünk a sötétségtől? Hogyan szokjunk pelusról a WC-re? Miért haragszunk az egyik pillanatban és örülünk a másikban?  Milyen lesz az oviban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ad választ a Babilon Kiadó – Gyermeknapra megjelent – legújabb Mi micsoda sorozatának első négy kötete. 2 éves kortól ajánlják a Kicsi Világ könyvecskéket, amelyekben olyan hétköznapi élethelyzeteket dolgoznak fel, melyekkel nap mint nap találkoznak a kisgyerekes családok. Beszédes a sorozat alcíme is: „A világ hétköznapi titkai kicsi nagy felfedezőknek”. Az esti meseként is felolvasható rövid történetek és hozzájuk tartozó kedves illusztrációk segítenek legyőzni a kicsik félelmeit, megbirkózni az aktuális feladatokkal. A kisméretű könyvek könnyen kézbe vehetők, kemény lapjaik kitűnően bírják a strapát, és a jól bevált, kihajtható ablakokkal még átélhetőbbé és személyesebbé tehető a közös mesélés és játék.

Mit rejt az éjszaka? címmel a sötétséggel kapcsolatos félelmekre ad megnyugtató válaszokat az egyik kötet, ahol nemcsak a biztonságos otthoni környezet és a szülők jelenléte segít a kicsiknek az elalvásban, hanem az is, hogy megtudják, mire jó az alvás, hogyan alszanak az állatok, milyen éjszakai állatok mászkálhatnak kint a kertben és az erdőben, illetve kik azok a felnőttek (pilóták, orvosok, tűzoltók, pékek), akik éjszaka is dolgoznak. A következő, Minek örülök, miért haragszom? című könyvben felfedezhetik, mennyiféle érzelem kavarog bennük és mit lehet kezdeni a haraggal és a bánattal. Gyakran előfordul, hogy a gyerekek összevesznek valamilyen játékon a játszótéren, és méregbe gurulnak, szétfeszíti őket a düh, amit nem tudnak kezelni. A szülők hozzáállása sokat segít abban, hogy érzelmeiket megfelelő mederbe tudják terelni, amire később az oviban és suliban szintén nagy szükségük lesz. Ahogy azt is meg kell tanulni, mit kezdjenek a hétköznapi bánattal és félelmekkel. Például, amikor félnek, hogy elvesznek a játszótéren, vagy izgulnak, mert le akarnak csúszni egy magas csúszdáról, vagy megrémülnek a vihartól, mennydörgéstől és a sötétségtől. Megtapasztalják, hogy félelem nélkül nincs bátorság, és rutint szereznek abban is, hogy helyesen olvassák le az arcokról az érzelmeket. Ma már nem számít tabutörőnek a Pisilnem kell! című kötet, de az adott életkorban fontos, hogy a pelusról való leszokásról beszélgessünk a kicsikkel. Ahány gyerek, annyi megoldás, kinél hosszabb, kinél rövidebb idő alatt végbemegy a dolog, s talán ez a kis történet is hozzájárul az önállósodáshoz. Rozi elhatározza, hogy ő is a WC-be fog pisilni, mint a bátyja, de fél, mert túl nagy a vécécsésze. Ám amikor saját vécéülőkét (vécészűkítőt) kap, egy csapásra megoldódnak a gondjai. Eleinte csak boldogan üldögél a vécén, mindenféle produktum nélkül, aztán már funkcionálisan használja. S annyira megszereti az ülőkét, hogy még a vendégségbe is magával viszi! Hasonló módon megbarátkozik a hajmosással és a hajszárítóval. S ha már megbirkózott a félelmekkel, a hirtelen rátörő érzelmekkel és leszokott a pelenkáról, jöhet az óvoda! A szülőktől és az otthontól való első elszakadásra készít fel a De jó az oviban! című könyvecske. Arról szól, hogyan tölti első napját Luca az oviban. A kíváncsiság nagyobb benne, mint a szorongás, így boldogan csatlakozik az óvodás foglalkozásokhoz. S bár néha megremeg a gyomra, örömmel tornázik, énekel, barkácsol, ebédel és játszik a többiekkel. Alvóállatkájával még az ott alvás sem tűnik nehéznek. Sok pozitív megerősítést kap, ami könnyebbé teszi a szülőktől az elválást.

A négyből három kötetet a népszerű gyermekkönyvíró, Andrea Weller-Essers jegyez, aki a Mi Micsoda sorozat számos kötetének alkotója. A negyedik írója, Benjamin Schreuder, szintén alapszerző a Mi Micsoda sorozatban, főleg fiús témákkal foglalkozik. A Kicsi Világ szériát Márialigeti Sára fordította és ismert német gyerekkönyv-illusztrátorok rajzolták.

Így teljessé vált a gyerekeknek és a kamaszoknak szánt Mi micsoda család, hiszen a nagyobb korosztálynak szóló, ismeretterjesztő Mi micsoda, az éppen írni-olvasni tanuló alsós gyerekeknek készülő, okos és játékosan oktató Mi Micsoda Olvasó, illetve az óvodásoknak szánt Mi Micsoda Junior sorozatok mellett a 2-3 éves korosztálynak is tartalmas és szórakoztató foglalkoztatót kínál a kiadó.

 

Szénási Zsófia

Mi Micsoda Kicsi Világ 1–4.
A. Weller-Essers: Minek örülök, miért haragszom?, Babilon Könyvkiadó, 16 o., 3490 Ft
A. Weller-Essers: De jó az oviban!, Babilon Könyvkiadó, 16 o., 3490 Ft
B. Schreuder: Mit rejt az éjszaka?, Babilon Könyvkiadó, 16 o., 3490 Ft
A. Weller-Essers: Pisilnem kell!, Babilon Könyvkiadó, 16 o., 3490 Ft

A Minek örülök, miért haragszom?

megvásárolható

a Babilon Kiadó

webáruházában

 

 

 

 

 

A De jó az oviban!

megvásárolható

a Babilon Kiadó

webáruházában

 

 

 

 

 

 

 

A Mit rejt az éjszaka?

megvásárolható

a Babilon Kiadó

webáruházában

 

 

 

 

 

 

A Pisilnem kell!

megvásárolható

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés