Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Laura Brand: Láss egyre több csodát!

Szénási Zsófia - 2023.09.06.

Szemlélődj a természet csodái között!

„Ez a könyv világunk mindennapos, mégis rendkívüli, csodás eseményeit tárja eléd, hogy közelebbről megismerkedhess azokkal a lenyűgöző élőlényekkel, amelyekkel ezen a bolygón osztozol. Figyeld meg, hogyan masíroznak a szorgos hangyák a fa törzsén fel s alá, hogyan bomlik ki esőben a csillaggomba, ámulj el az apró kis kolibrin, ahogy nektárt szürcsöl!”

A 2022-es év egyik bestsellere volt a Babilon Kiadónál Rachel Williams Láss csodát! című, kisebbeknek szóló, reprezentatív kötete, amely 50 természeti jelenséghez 50 lenyűgöző történetet kapcsol. A könyv főszereplője a legöregebb és legbölcsebb mágus, maga a természet, a mesék pedig a természetben lejátszódó hétköznapi, mégis bámulatos eseményeket örökítik meg sok színes képpel, és kevés, de találó szöveggel. A nagyméretű, gyönyörű illusztrációkból, és a hozzájuk kapcsolódó mesei stílusban tálalt ismeretterjesztő szövegekből összeállt kötet az idei évben is népszerű a kisgyermekes szülők körében. „Lassíts és légy jelen!” – hangzik a sorozat jelmondata. Kicsit olyan, mintha visszamennénk az időben és diavetítőn néznénk, vagy Instagram bejegyzésben olvasgatnánk a növény- és állatvilág csodáiról szóló kis történeteket. Szinte megáll az idő, önkéntelenül is lelassulunk és elmerengünk, amint arról olvasgatunk, miért énekelnek hajnalban a madarak, miért sző hálót a pók, hogyan eszi meg a róka a szedret, vagy miként szívja be a moha az esőcseppeket. A könyv sikerén felbuzdulva a kiadó 2023-ban a sorozat két újabb tagját is megjelentette.

A Láss csodát!-életérzés ihlette a Láss csodát! Szép álmokat! című verses altatókönyvet, szintén Rachel Williams tollából, és Freya Hartas mesés rajzaival. A sorozat legújabb darabja pedig Láss egyre több csodát! címmel látott napvilágot, s húsz tüneményes természeti jelenséggel ismerteti meg a kis olvasókat. Néhány történet folytatódik, vagy éppen az előzményét ismerhetjük meg: egyre többet megtudunk a törpeegér, a csiga és a hópelyhek életéről. Közben újabb szereplők is feltűnnek: megtudható, miért világítanak a szentjánosbogarak, miért kenegeti a vadkacsa faggyúval a tollait, miért éjszaka bontja ki a csodálatos illatú jázminvirág a szirmait, hogyan porozza be a fénybogár a liliomfát, hová költöznek a remeterákok, mi célból rezegtetik a méhecskék a szárnyaikat, vagy miért szürcsöl nektárt a kolibri. De találkozhatunk a pitypang bóbitájával, a bebábozódó hernyókkal, a lakmározó tengeliccel, a virágzó csillaggombával, a vízben élő zuzmókkal, pincebogárral, szöcskével, katicával, hangyákkal és békákkal is. Csupa olyan élőlénnyel, amelyeket a közvetlen környezetünkben, akár a városi parkokban, patakok vagy tavak partján is megfigyelhetünk, „Állj meg, vedd észre a természet rejtett pillanatait” – mondja a könyv alcíme és tényleg! Csak egy kis odafigyelésre, csak egy kevés szemlélődésre van szükség, és feltárulnak a természet apró csodái, amelyekre egyre jobban kell vigyáznunk. Csak el kell engedned magad, mélyeket lélegezni, elcsendesíteni a gondolatokat… és máris megérkezel a természetbe.

A sorozat és jelen kötet nagy erénye, hogy a közvetlen környezeti iránti érzékenyítéssel szinte észrevétlenül vezeti be a gyerekeket a természetvédelembe. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, az apró jelenségek megfigyelésén van a hangsúly. S ha az megy, lehet messzebbre tekinteni. A könyv szerzője Laura Brand, sikeres író és illusztrátor, férjével, két gyerekével, két kutyájával, két macskájával és csirkéivel vidéken él, és afféle „csináld magad, legyél otthon kreatív” kézműves könyveket publikál. A kötet fordítója Fenyvesi Orsolya, aki egyben a kiadó szerkesztője. A sorozat illusztrátora a fiatal és tehetséges Freya Hartas, aki gyerekkönyvekre és ifjúsági regényekre specializálódott, szívesen rajzol humoros és vicces karaktereket, állatokat és növényeket, de szörnyeket és más képzeletbeli teremtményeket is. A természetről készült illusztrációi gyakran annyira részletesek és felnagyítottak, hogy növényhatározók metszetei között is megállnák a helyüket. Máskor inkább a színes fantáziával megalkotott, részletgazdag mesei illusztrációk jellemzik a képeit, már-már álomszerű kivitelben. Ő illusztrálta a kiadónál megjelent Kerek erdő, esztendő című verses böngészőt is, valamint annak folytatását, ami Az Öreg Tölgy születésnapja címmel jelent meg.

Szénási Zsófia

Laura Brand: Láss egyre több csodát!, Babilon Kiadó, 64 oldal, 5990 Ft

A Láss egyre több csodát!

megvásárolható

a Babilon Kiadó

webáruházában

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés