Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Győry Domonkos: Hölgy alulnézetből

Laik Eszter - 2019.02.28.

Bőrösvirslitől dr. Gyomorfekélyig

Győry Domonkos szépírói minőségében tavaly lépett közönség elé a Profán – avagy tollbamondás a pillanatnak című prózakötetével, mely ugyanúgy a Pont Kiadó gondozásában jelent meg, mint friss kötete, a Hölgy alulnézetből.

A vegyes prózai-drámai fajú Profán… némely darabja egyfajta „előtanulmány” hangulatát kelti az új regényhez, és annyiban mindenképp rokonok, hogy a Hölgy alulnézetből (rögtön címe okán is) épp elég profán. „Szerzőnk tele van empátiával, érzékenységgel, megfigyelőképességgel. Na meg persze iróniával is. Vagyis mindazokkal a tulajdonságokkal és elengedhetetlen feltételekkel, amelyek íróvá tesznek egy mesélőt…” – írta a Profánról Benedek Szabolcs, és örömmel újságolhatjuk, hogy ezen írói erények az új regényben még kifinomultabban jelennek meg.

A Hölgy alulnézetből főszereplője – noha később kiderül, mégsem ő a valós főszereplő – Mari, a jogász–prostituált, s e különös szakmai kombinációjában egy zsarolási ügybe keveredik. A szálakat egy titokzatos vállalatból mozgatják – szimbolikussága okán akár nagybetűvel is írhatnánk, de Győry nem az orwelli sötét világ felé mozdul el egy fajsúlyos társadalomkritikával, hanem sok humorral és a krimi eszközeivel közelíti meg az egymás hálójába belekeveredő rosszfiúk (és rosszlányok) egyszerre gonosz és kaján játszmáját. Figurái romlottságukban is kacagtatóak, ugyanakkor mélyen árnyaltak: ezt az író jellegzetes nyelvi leleményeivel éri el: „Ficsit azért kedvelte, mivel úgy érezte, hogy Ficsi az ő »csendes amerikaija«, aki fogai között pipaccsal szalad a zöldellő mezőn, és kinek jutna eszébe, hogy a háttérben látható alpesi házikóban az imént fojtotta fürdőkádba a kedves tekintetű, ősz hajú öreganyót.” A regény jelenetei filmszerűek, az író sokszor rá is játszik az ismert filmes klisékre: kocsma-, és úszómedence-jelenetek, öltönyösök csörtéi, előreszegeződő revolvercső és persze sok-sok bűnös vágy, erotika, szexualitás. A frivolitás a cselekmény és a nyelv szintjén is uralja a regényt, amelyhez Győry egy összetéveszthetetlenül fanyar stílust dolgozott ki: a nyers szókimondás és a tarka nyelvi petárdák ötletes keverését. S bár e modernül rejtői nyelv olykor erőltetettnek, kifundáltnak hat – ahogy a szereplők sajátságos becenevei is, dr. Gyomorfekélytől Bőrösvirsliig –, a szórakoztató fordulatok által az olvasó szívesen átlép e kis mesterkéltség felett.

Laik Eszter

Győry Domonkos: Hölgy alulnézetből
Pont Kiadó, 160 oldal, 2100 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés