Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Eszterhai Katalin: Csillag lettél

SZD - 2023.01.04.

Egy rendhagyó emlékkönyv

Eszterhai Katalin legújabb könyve negyvenkét, az édesanyjához írt levelet tartalmaz. Negyvenkét levelet, amelyet a szerző sosem küldött el, hiszen már nem volt kinek és hová küldeni. Egyfajta halottaskönyv ez, amely másfél évtized után vállalkozik arra a feladatra, hogy végigkísérje az eltávozott lelkét a haláltól a kölcsönös elengedésig és megnyugvásig.

A Kanadában élő televíziós újságíró és dokumentumfilmes idén nyár végén ötödik könyve bemutatójára érkezett Magyarországra. Egy korábbi interjúban azt mondta, az ő ajtajára ki van írva „Itt lakik az élet csodálója”. Ez lehet jelképes, de való igaz, aki találkozik Katalinnal – akár személyesen, akár a könyvei által, részesül abból az életkedvből és életörömből, ami személyiségének sajátja.

Csillag lettél című könyve a legbensőségesebb vallomás, a fülszöveg egyfajta halottaskönyvként emlegeti. A szerző azonban inkább lélekkel teli emlékkönyvnek nevezi, amelyből kiszűrődik az élet átélésének gyönyörűsége. „Olyan, mint egy mozgóképes utazás jelen és múlt között. Szavakkal festett képek, és szavakkal komponált zene, amelyek hol elvisznek a gyerekkorba, hol visszahoznak a jelenbe, suttognak, megsiratnak, megsimogatnak. Aki kézbe veszi ezt a könyvet és elolvassa a leveleimet, nem velem azonosul, hanem az emlékeimmel, a titkaimmal, amelyek lehetnek akár közösek is.” – fogalmazott a könyvbemutatón. A könyv az olvasó lélekvezetőjévé válhat: arra tanít, hogy soha nem késő egymásra figyelni, egymás felé fordulni, elmondani mindazt, amit – a szerző szavaival élve –„még mielőtt elsuhanna velünk az angyal, el kell mondani. Ne hagyjunk adósságot magunk mögött, hisz sosincs túl késő az mondani, »sajnálom«,  »szeretlek« vagy éppen, amit el akarunk mondani.”

Járvány sújtotta, értékvesztett világunkban, manapság különösen szükségünk van lelki-szellemi kapaszkodókra, arra a fénnyel és melegséggel teli erőt adó figyelemre, életpéldára, amellyel Eszterhai Katalin megajándékozza olvasóit, dedikációiban is személyre szóló útravalóval:„Örülj, szeress, nevess, legyen mindig jó íze a kimondott szavaidnak. Soha ne félj! Nem számít, hogy néha el-elbotlunk, mert az életben az a csodálatos, hogy mindig kapunk egy új esélyt, hogy felálljunk.” Rávilágít arra is, hogy a világnak mindannyiunkra szüksége van, legyünk ezért fontosak egymás számára és ne engedjük, hogy az irigység, a féltékenység, a harag, a sértő szavak szétrombolják a bizalmat, a hitünket. „A szeretet szent dolog, a rossz ellenszere. Olyan, mint egy finom lehelet, mint egy segítő kéz.” Eszterhai Katalin könyvében a Pál apostoli igazságról tesz tanúbizonyságot: A szeretet nem múlik el soha.

SZD

Eszterhai Katalin: Csillag lettél
Alexandra Kiadó, 336 oldal, 3999 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés