Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A Móra Kiadó<br>ÚJDONSÁGAI Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyv

Alice Munro: Jupiter holdjai

Vincze Dóra - 2021.08.02.

Életre nyíló ablakok

Idén júliusban ünnepelte 90. születésnapját Alice Munro, kanadai novellista. Az írónőt remélhetőleg senkinek nem kell bemutatni, magyarul is számos kötete megjelent már. 2013-ban irodalmi Nobel-díjjal is kitüntették Munrót, az indoklásban nemes egyszerűséggel „a kortárs novella mesterének” nevezték. Bravúros prózáját most legújabb novelláskötetében, a Jupiter holdjaiban olvashatjuk, a Park Könyvkiadó jóvoltából.

„– Elfelejted, milyen boldog vagy, ha boldog vagy.
– És az ellenkezőjét is. Mint amikor szültem”

A kötet tizenkét novellát tartalmaz, amelyeknek egy része az írónő saját életéből merít, míg mások a megfigyelésein alapulnak, de bármilyen forrásból származzon is az ihlet, a cél, hogy az írás végeztével a történetek megteljenek személyes hangokkal, kapcsolódásokkal. Témájukat tekintve sokszínű a kötet, visszautazhatunk egy narrátor családi emlékeiben a két részes Chaddeley-k és Flemingekkel, megismerhetünk két idős hölgyet, akik különös barátságokat kötnek egy idősotthonban a Mrs. Cross és Mrs. Kidd című novellában. A Pulykaszezon egy fiatal lányról mesél nekünk, aki egy pulykafeldolgozó üzemben dolgozik, és ott először találkozik féltékenységgel, megalázással, valamint szerelemmel. Találkozunk szakításból felépülő középkorú nővel, különféle szívfacsaró történetekkel meghiúsult afférokról, vagy éppen a saját testükkel és öregedésükkel küzdő asszonyokkal.

Mindannyian a harmincas éveik elején jártak. Ebben az életkorban néha nehezen látjuk be, hogy amit élünk, az az életünk.”

A novellákban eltérő élethelyzetű, korú, hátterű nők szólalnak meg, ahogy ezt már Munrónál megszokhattuk, akik szeretnék elmesélni nekünk saját történetüket. Látszani szeretnének, mielőtt eltűnnének. Ami igazán megkapó az írásokban, hogy az ember úgy érezheti, mintha minden egyes szöveg egy ablak lenne. A novelláknak ugyan van ívük, elvisznek A-ból B pontba, de a hangsúly nem ezen van. Sokkal inkább az a benyomása az olvasónak, hogy bekukucskált valaki életébe, ami éppen mozgásban van. Nem történetet mesélnek nekünk ezek a szövegek, hanem részleteket mutatnak nekünk különböző életekből. Ez teszi igazán különleges élménnyé az olvasást, és igazán életszagúvá a novellákat. Ettől válnak hús-vér emberekké a szereplők, mert érezzük, hogy van múltjuk és jövőjük, élet van körülöttük, amibe most egy rövid időre mi is bebocsátást nyertünk, hogy szétnézzünk egy kicsit, belehallgassunk néhány beszélgetésbe, elcsípjünk valamit a színekből és formákból, utána pedig továbbálljunk.

Vincze Dóra

Alice Munro: A Jupiter holdjai
Park Könyvkiadó, 336 oldal, 4500 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés