Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

A legnagyobb ajándék és más klasszikus karácsonyi történetek

Pompor Zoltán - 2023.02.22.

Csodák ideje

Mind a mai napig az első karácsony csodáját keressük, van, aki az adventi várakozás hitével tekint a Megváltó születésére, más nyomorúságos helyzetének jobbra fordulását várja ezen a különleges ünnepen. Az egyre rövidülő nappalok után karácsonykor a fény is kezd visszatérni, reménnyel várjuk az új évet, a világ megújulását. 2020-ban különös karácsonyra kényszerül az emberiség, mintha, esélyt kaptunk volna arra, hogy kilépjünk a rohanásból és másként tekintsünk a céljainkra, emlékezzünk régi karácsonyokra és tervezgessünk újakat, szebbeket.

A karácsonyi történet különleges műfaj, a Bibliában rögtön hármat is olvashatunk belőle egyet-egyet Máté, Márk és Lukács evangéliumában! A későbbi évszázadokban sem csökkent népszerűsége, antológiák százait tölthetjük meg az ünnep misztériumát megidéző versekkel, elbeszélésekkel, mesékkel. Ismerünk olyat, amelynek szerzője a klasszikus, bibliai történetet helyezi mai környezetbe s ezzel üzen korának, de olyat is, amiben a fényes csillogó ünnep csak díszlet és személyes vagy családi tragédiák árnyékoljak be az ünnepet.

A Harmat Kiadó A legnagyobb ajándék című antológiájában nyolc olyan szerző karácsonyi történetét olvashatjuk, akik jobbára az angolszász világban számítanak ismertnek, bár Charles Dickens, Harriett Beecher Stowe vagy Louisa May Alcott neve a magyar olvasók számára is ismerősen cseng. Nem mai elbeszélések ezek, a legtöbb magyarul ezidáig nem is jelent meg. A kiadó is érezte, hogy érdemes kontextusba helyezni a kötetet, ezért Győri Anna szerkesztő két oldalról is mankót nyújt az olvasónak: értő bevezetésében a szövegek olvasásához ad szempontot, a kötet lezárásaként pedig a szerzők rövid életrajzát ismerteti. A legnagyobb ajándék igazi ínyenceknek való olvasmány! Valóságos időutazás a karácsony üzenetének a nyomában, a legrégibb történet 1848-ban, a legfrissebb 1943-ban íródott, de ne féljünk az időbeli távolságtól, mindegyik eleven, izgalmas, tanulságos olvasmány.

Korunk kulcsszava az érzékenyítés, legyünk nyitottak mások (problémái, élete, gondolkodása) iránt, akkor is, ha az nekünk nem kényelmes. A karácsony az együttérzés ünnepe: Isten megkönyörült az emberen és elküldte Fiát, hogyan lehetnénk mi érzéketlenek! A legnagyobb ajándék történetei kiválóan alkalmasak az érzékenyítésre is: karácsony csodája, ha a kemény szív meglágyul, ha a gazdag a szegény felé fordul, ha a kisiklott élet új célt talál. Karácsonykor lépjünk ki a komfortzónánkból, forduljunk nagyvonalú könyörületességgel mások felé, csodás módon ezzel nemcsak mások, hanem magunk is gazdagabbakká válunk.

Pompor Zoltán

A legnagyobb ajándék és más klasszikus karácsonyi történetek
Harmat Kiadó, 160 oldal, 3500 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés