Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Példányszámcsúcsok, 2020. második negyedév

K. A. - 2020.08.08.

Azzal kezdem, amivel mindig szoktam, mert tényszerűen igaz: a KSH 2020. július 30-án az évközi adatok sorában közzétette a 2. negyedévi példányszámlistát a 10000-nél nagyobb számban megjelent könyvekről. Ismét egy érdekes könyvlistát produkált az élet.

Csak az újszülöttek kedvéért – akiknek, mint tudjuk, minden vicc új – elmondom, hogy a Központi Statisztikai Hivatal szigorú rendszerességgel közreadja negyedévenként az előző negyedév legnagyobb példányszámban megjelent kiadványainak listáját. A listára csak a szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek kerülnek fel, csak ezeket listázza a KSH. Ha más kategóriában jelenne meg 10000-nél nagyobb példányszámban egy kötet, arról nem szereznénk tudomást, hacsak a kiadója nem akarna eldicsekedni vele. Különböző jelek alapján úgy gondolom, vannak ilyen könyvek, konkrét tippjeim is lennének, de érdekes módon kiadóik nem tartoznak a hencegők típusába.

A második negyedév az áprilistól június végéig terjedő időszakot öleli föl. 2020 második negyedéve az egész világon különleges időszak volt (mint ahogyan 2022-ben elmondhatjuk majd, hogy az elmúlt egy-két év különleges volt). A koronavírus jött (valahonnan), látogatott, és győzött: tönkretette a világunkat egy-két hónap alatt. Konkrétan éppen 2020 második negyedévében tetőzött az első hullám (remélem nem lesz második). A könyvszakmai következményei közül a legrosszabb a könyvesboltok bezárása volt. A szakmai szereplők nyilatkozatai szerint a forgalom az elmúlt év azonos időszakához képest 40-60 százalékkal esett vissza, az online értékesítés jól teljesített, de nem tudta teljesen pótolni a boltbezárások miatti forgalomvesztést. A kiadók a tervezett könyveik egy részének megjelentetését elhalasztották, hosszabb-rövidebb időre, vannak kötetek, amelyek idén tavasszal jelentek volna meg, ehelyett valamikor 2021-ben jönnek majd ki – ezáltal csökkent az eladható könyvek mennyisége is.

Minden év második negyedévében zajlik hagyományosan, már évtizedek óta két nagy könyvszakmai rendezvény, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és az Ünnepi Könyvhét. 2020-ban mindkettő elmaradt a járvány miatt, az Ünnepi Könyvhetet, ha semmi nem jön közbe, szeptemberben pótolja, megrendezi a könyvszakma, de az idei könyvfesztivál végleg elveszett. A fesztivál díszvendége Szvetlana Alekszijevics lett volna, a sajtóhírek szerint díszvendégsége a jövő évi könyvfesztiválon valósulhat meg, arról azonban nincsenek hírek, hogy a díszvendég-ország – az idei díszvendégség pótlásaként – jövőre Spanyolország lesz-e. A két rendezvény elmaradása miatt nagyon sok előkészületi munka ment veszendőbe.

Ez volt 2020 második negyedévének az expozíciója, térjünk át máris a könyvekre. A második negyedév listája igen rövid, ugyanakkor éppen ebben a negyedévben megszületett az év valószínűsíthető rekordere: 120000 példányban jelent meg Száraz Miklós György Fájó Trianon című kötete. Nem valószínű, hogy ebben az évben, a tavalyi Bábel után, kijönne egy új kötettel Frei Tamás, vagy A szürke ötven árnyalatának szerzője (ez utóbbinak egyébként már nem is jósolnám a nagyon kiemelkedő példányszámot). Az sem valószínű, hogy esetleg az EMMI rendelné érettségizőknek szánt ajándékba egy magyar klasszikus kötetét egy hozzáértő kiadótól (mint tette ezt 2017-ben a Toldival 140000 példányban). Emiatt gondolom, hogy Száraz Miklós György művét fogjuk az év abszolút rekordereként emlegetni, még akkor is, amikor már megismerhettük a negyedik negyedévi adatokat is.

A mű példányszáma önmaga igazolja önmagát – íme, aki kétkedett volna abban, hogy ekkora példányszámban ki lehet hozni egy történelmi témájú kötetet, annak a példányszám ténye adja a cáfolatot.

Természetesen tudjuk, hogy a századik évfordulója alkalmából emlékeztünk idén a Trianoni döntésre, és az ezzel a témával kapcsolatos könyvek sokasága jelent meg az elmúlt évtizedekben, idén pedig különösen, tehát ez minden bizonnyal kurrens történelmi téma, de nem tudunk arról, hogy bármely korábban megjelent műnek a példányszáma elérte volna a százhúszezret.

Idézem a kötetről a kiadó ismertetőjének egy részletét: „Száraz Miklós György Trianon-kötete egyszerre szöveggyűjtemény – melyet irodalmunk legjobbjainak írásaiból válogatott össze –, valamint fotók, mindennapi tárgyak és műalkotások tárháza. A lapokon egy korszak hétköznapjai elevenednek meg, olykor giccsesen, máskor égető fájdalomként, valódi, szívbe markoló művészet formájában. A könyv szövegei Trianonról szólnak, a revízióról, a veszteségről és a felelősségről, az igazságtalanságról és az öngyilkos ostobaságról…” Száraz Miklós György honlapjáról tudjuk azt is, hogy a mű először a Helikon Kiadónál jelent meg 2005-ben, majd a M-érték Kiadónál 2011-ben, és végül a Scolar Kiadónál – a KSH szerint – 2020 második negyedévében.

Itt egy kis kitérő következik. A KSH adatok pontosságában nem kételkedem, az intézmény hitele szavatolja, azonban az időrendi besorolásuk helytállóságában olykor elbizonytalanodom. Előfordult többször is, hogy az adott negyedévhez sorolt kiadványokról más források korábbi negyedévben történő megjelenésről tudósítottak. Ennek lehet oka az, hogy az adatszolgáltatás valamelyik ponton késve történt meg, de a KSH az adott időszakban megjelentek közé sorolja, nem tudva, hogy – például – a nyomda késve jelentett. Bármi is az oka, az időrendbe sorolás problematikus. A 2020 második negyedévébe sorolt Fájó Trianon a lira.hu online könyváruház oldalán 2019. szeptember 20-ai megjelenéssel található meg. Lehet, hogy először 10000 alatti példányban jelent meg (a 2019. 3. negyedévi listán nem szerepel), majd 2020-ban utánnyomták 120000 példányban, vagy rögtön akkora példányban jelent meg, de csak most került a KSH-hoz az adat. Vagy egy harmadik verzió az igaz – minden lehet, de mivel nem törekszem oknyomozó újságírói babérokra, a problémát jelzem, de megoldását ifjabb és aktívabb pályatársaimra hagyományozom.

A második negyedévi KSH listához visszatérve, elmondhatjuk, a jelek szerint a koronavírus intenzíven megtámadta a 10000 példány fölötti könyveket, számukat alaposan lecsökkentve. A listán mindösszesen hat magyar szerzőjű mű (ami úgy hat, hogy valójában csak öt: a kétkötetes művek kötetei önálló soron szerepelnek a KSH listáján), és két külföldi szerzőjű mű szerepel.

A magyar művek sorában a Fájó Trianon az első 120000 példánnyal, azt Leiner Laura műve követi 20000 példánnyal, majd a harmadik Borsa Brown (Szobonya Erzsébet) újabb regényének második része 12000 példánnyal.  A negyedik és ötödik a listán két Trianon tematikájú mű, a Gyurgyák János szerkesztette két kötetes Emlékező Magyarország és a Kosztolányi Dezső szerkesztette Vérző Magyarország egyformán 10000 példánnyal.

A külföldi szerzők listáján két mű szerepel, mindkettő 10000 példányban jelent meg. Suzanne Collins műve Az éhezők viadala előzménykötete – várható volt a magas példányszám, a másik kötet Paolo Giordanónak, a hazánkban is ismert olasz írónak a koronavírus-járványra reflektáló könyve áprilisban jelent meg – aktualitása értelmezi a magas példányszámot.

A lista rövid, én is rövid vagyok, jóslataim nincsenek, várom a harmadik negyedévi listát.
Következzen a rövid lista, majd a szokásos, böngészést megkönnyítő linkgyűjtemény.

K. A.

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek
2020. II. negyedév
Április-június


Magyar szerzők
Száraz Miklós György: Fájó Trianon 120 000
Leiner Laura: A Szent Johanna Gimi. Kalauz 2.0     20 000
Borsa Brown  (Szobonya Erzsébet): Sapho. 2. r.      12 000
Emlékező Magyarország, 1. (Gyurgyák János szerk.)          10 000
Emlékező Magyarország, 2. (Gyurgyák János szerk.)          10 000
Vérző Magyarország. Magyar írók Magyarország területéért  (Kosztolányi Dezső szerk.) 10 000

Külföldi szerzők
Collins, Suzanne: Énekesmadarak és kígyók balladája         10 000
Giordano, Paolo: Járvány idején        10 000

Miről árulkodnak a példányszámok? – interjú Bárdosi Mónikával
A felső tízezer – csúcspéldányszámok, példányszámcsúcsok
Csúcspéldányszámok, július – szeptember
A bestseller - 2012 példányszám rekordere
Csúcspéldányszámok 2013 első negyedévében
Csúcspéldányszámok, 2013. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. negyedik negyedév
Új rekorder: csúcspéldányszámok, 2014. I. félév
Csúcspéldányszámok, 2014. harmadik negyedév
Sikerlistás könyvek 2014-ben
Csúcspéldányszámok, 2014. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. második negyedév
Példányszámcsúcsok 2016. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. első negyedév
Új rekorder: Toldi 140000 – csúcspéldányszámok, 2017. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. második negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2019. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2020. első negyedév

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés