Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Példányszámcsúcsok, 2018. második negyedév

K. A. - 2018.07.30.

A legnagyobb példányszámban megjelent szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek második negyedévi listája megjelent a Központi Statisztikai Hivatal honlapján. Nagy meglepetések most sincsenek, a papírforma nagyjából érvényesül, és az is kiderül: a mai napig „honunk szebb lelkű asszonyinak” ajánlhatják műveiket eredményesen – a kiadók.

A listák negyedévenként jelennek meg, kivétel nélkül mindig találni valami érdekességet bennük – a címek sokasága vagy éppen csekély száma, a példányszámok egyenletes nagysága, vagy kiugró csúcsai – mind-mind önmagukon túlmutató információt is hordoznak.

A második negyedévi lista – mindaddig így lesz ez, amíg a rendezvényeket hagyományos időpontjukban tartják – mindig tartalmazza a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, az Ünnepi Könyvhétre és a hozzá kapcsolódó Gyermekkönyvnapokra megjelentetett könyveket.

Feltéve, ha ezek között van olyan, amelynek példányszáma meghaladja a tízezret. A két könyves rendezvény a karácsonyi könyvvásár mellett az év legfontosabb rendezvényei, a kiadók számára kitüntetett időpontok, ugyanakkor ez nem tükröződik a példányszám adatokban. Ez természetesen semmi egyebet nem jelent, mint azt az ősi igazságot, hogy a könyvek szellemi értéke nem feltétlenül esik egybe kereskedelmi értékükkel. Amióta – a 20. század első éveiben – Magyarországon kialakult a könyvipar, azóta fogalmazzák meg újra és újra ezt a gondolatot – eltérő történelmi-társadalmi körülmények között is – mégis azonosan, a publicisztika művelésére is hajlamos szépíróink. Nem kell tehát hiányolnunk a tízezer feletti példányszámú könyvek listájából a kortárs magyar irodalom ünnepén nagy kritikai és közönségsikert aratott műveket – más mércével mérődnek azok.

Ami hiányzik, nem hiányoljuk – nézzük viszont azt, ami van. A második negyedévi listán a magyar szerzők műveiből négy cím szerepel. Csernus Imre, a televíziós pszichiáterként ismertté vált szerző ebben a kötetében önéletrajzot és önlélekrajzot nyújt olvasóinak, és ezzel a negyedév legmagasabb magyar példányszámát, a 14000-et érte el.

Három ifjúsági és gyerekirodalom körébe sorolható mű követi egyformán 10000-es példányszámmal. Kettő egy szerzős: Berg Judit Rumini, Marék Veronika Boribon pancsol, a harmadik több szerzős kötet: Magyar mesék lázadó lányoknak. Ennek kapcsán jegyzem itt meg, hogy a Központi Statisztikai Hivatal listáját úgy közöljük, ahogyan a hivatal honlapján megjelenik, legföljebb az egyértelmű betűhibákat javítjuk. Ennek több oka is van: csak így lehet hiteles, az emlékezetünkre alapozó tudás nem igazán biztos tudás, tehát ha egy adatot hibásnak vélünk is bármely megfontolásból, nem vagyunk hivatottak javítani azt, arról nem is beszélve, hogy az egyértelműsítő információ birtokában csak a lista összeállítója van. (Egy hibának vélt hiba kapcsán, érdeklődésünkre a KSH illetékese elmondta, hogy a lista összeállításához szükséges adatokat az OSZK-tól kapják.) Előző beszámolómban – az első negyedéviben – írtam, hogy utánanézve, néhány könyv esetében kiderült, a megjelenése 2017 utolsó negyedévére esett, és ez kicsit megzavarja a szabályos rendet. Ezzel függ össze, hogy Bödőcs Tibor könyve 2017 nagy könyvsikere volt, mégis 2018 első negyedévében végzett az élen, és ez természetesen a körülmények különleges együttállása esetén lehetséges, de a megjelenési időrenddel kapcsolatos bizonytalanságom sajnos nem múlt el maradéktalanul. Eme kis kitérő után visszatérve a Magyar mesék lázadó lányoknak c. kötethez: a listában három szerző műveként szerepel: Kiss Judit Ágnes, Tóth Krisztina és Szabó T. Anna van megnevezve írónak. Az előbbiekben írtak miatt, a listát így adjuk közre, de tudjuk (s ez ellenőrzött tudás), hogy a kötetet szerzőként még Mesterházi Mónika, Miklya Luzsányi Mónika és Molnár Krisztina Rita is jegyzi, a könyvnek így összesen hat szerzője van. A könyvről többet is meg lehet tudni a Molnár Krisztina Ritával készített, a Könyvhét 2018/2. számában megjelent, és a honlapunkon is olvasható interjúból.

A külföldi szerzők művei között a legnagyobb példányszámmal Dan Brown Eredet című regénye található, nem meglepő módon – a Da Vinci-kód szerzőjének bizonyosan minden új regénye még hosszú ideig sikerkönyvként jelenik meg a könyvpiacon, ezt az 50000-es példányszám is jól illusztrálja.

Utána a példányszámlisták állandó szereplői, a Romana és Júlia füzetes regény sorozatok egyes kötetei jönnek 43000 feletti példányszámmal, és köztük ugyanattól a kiadótól sorozaton kívüli krimikkel, illetve romantikus regényekkel. Utánuk is a női olvasókat megcélzó olvasmányok következnek 21000-től 12000 példányig, majd újra négy Júlia füzet, példányszámával – 11000 – közéjük ékelődve egy nemzetközi sikert aratott rutinológiai tanácsadó regény.

A listát a 10000 példányosok zárják: Nesbo krimije, ifjúsági könyv, romantikus regény egyaránt megtalálható köztük.

A tendencia hosszabb ideje egyértelműnek látszik: nagy példányszámot indokoló sikerkönyv státuszra csak bizonyos műfajok – romantikus regények, ifjúsági művek, krimik, thrillerek – kiemelkedő képviselői számíthatnak, s olykor-olykor, szabályt erősítő kivételként, más jellegű művek is felbukkanhatnak – néha még kortárs magyar irodalmi mű is. Amikor így történik, mindig örülünk…

Végezetül saját negyedéves ciklusaink zárótétele: jöjjön maga a lista, utána a korábbi közlemények rávezető linkjei.

K. A.

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek, 2018
II.  negyedév, április–június


Magyar szerzők
Csernus Imre: A harcos          14 000
Berg Judit: Rumini     10 000
Kiss Judit Ágnes–Tóth Krisztina–Szabó T. Anna: Magyar mesék lázadó lányoknak         10 000
Marék Veronika: Boribon pancsol     10 000

Külföldi szerzők
Brown, Dan: Eredet   50 000
Morgan, Sarah–Brock, Andie–Lawrence, Kim: A jéghegyprojekt/Szeretni veszélyes/Házasságból szerelem        43 270
Browning, Amanda–Williams, Cathy–Thompson, Vicki L.: A látszat csal/Mesevilág/Ikercsere     43 263
Wolfson, Brianna: Anyám színes álmai         43 263
Cantrell, Kat–King, Lucy–Anderson, Natalie: A boldogság kulcsa/Exszel szemben/Variációk a szerelemre        43 256
Marinelli, Carol–Lennox, Marion: Kétéjszakás kaland/Nehéz eset/Magadra maradsz        43 256
Milne, Nina: Színlelt csókok  43 256
Thomas, Rachel: Padlógázzal            43 256
Wilson, Scarlet: Az elfeledett freskó 43 256
Winslow, Don: Az egység      43 256
McClone, Melissa: Két nomád Hawaiin       43 250
March, Meghan: Vágy és hatalom 1. 21 000
Brown, Sandra: Nász és gyönyör      12 000
Quick, Amanda: Kissé gyanús           12 000
Quick, Amanda: Lekésett esküvő      12 000
Page, Amber–Harlen, Brenda–Crews, Caitlin: Randi az ellenséggel/Fehér rózsák Valentin napra/Az álarc mögött              11 650
Cantrell, Kat–Pembroke, Sophie–Mallery, Susan: Eperízű szerelem/Álomhotel/Különös végrendelet      11 440
Giordano, Raphaelle: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van    11 000
Crews, Caitlin–Hardy, Kate–Williams, Cathy: Tengernyi érzelem/Ha elmúlik karácsony/Mozgalmas hétvége     10 990
Yates, Maisey–Lang, Kimberly–Mckellen, Christy: Elhalasztott esküvő/Karnevál New Orlansban/Beleszerettem a főnökömbe     10 580
Brown, Sandra: Érzelmek csapdája   10 000
Nesbo, Jø: Macbeth    10 000
Russell, Rachel Renee: Egy zizi naplója/Kutyapesztra         10 000
Steel, Danielle: A szerető       10 000
Steel, Danielle: Veszélyes játszmák   10 000
Verdick, Elizabeth: Pá-pá pelus         10 000

Miről árulkodnak a példányszámok? – interjú Bárdosi Mónikával
A felső tízezer – csúcspéldányszámok, példányszámcsúcsok
Csúcspéldányszámok, július – szeptember
A bestseller - 2012 példányszám rekordere
Csúcspéldányszámok 2013 első negyedévében
Csúcspéldányszámok, 2013. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. negyedik negyedév
Új rekorder: csúcspéldányszámok, 2014. I. félév
Csúcspéldányszámok, 2014. harmadik negyedév
Sikerlistás könyvek 2014-ben
Csúcspéldányszámok, 2014. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. második negyedév
Példányszámcsúcsok 2016. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. első negyedév
Új rekorder: Toldi 140000 – csúcspéldányszámok, 2017. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2018. első negyedév

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés