Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Példányszámcsúcsok, 2018. első negyedév

K. A. - 2018.05.14.

Megjelent az idei esztendő első negyedéve legnagyobb példányszámban kinyomtatott könyveinek listája a Központi Statisztikai Hivatal honlapján, néhány érdekesség kihüvelyezésére lehetőséget nyújtva az adatsorokban.

Kezdjük dagadó honfiúi kebellel úgy, hogy „győztek a magyarok”, ha a példányszámok nagyságát versenynek tekintjük a két nagy csoport, a magyar szerzők és a külföldi szerzők között. Ezt a szemléletmódot megengedi az abszolút összehasonlíthatóság – a számok nem hazudnak. A számokat meghatározó könyvpiaci gyakorlat az egyes kiadók esetében különbözőségük miatt persze nem összehasonlítható, emiatt ezt az összeméregetős versenyt tekintsük csak ennek az írásnak a korlátai közötti játéknak.

A magyarok győztek „játékos ujjongása” annak az – egyébként nem példátlan – esetnek szól, hogy a magyar szerzők első helyen álló könyve 10000-rel nagyobb számban jelent meg, mint a legnagyobb példányszámú külföldi szerző kötete. Az adatokat olvasóink is ellenőrizhetik eredeti megjelenési helyükön, a ksh.hu/adatok/táblák(STADAT)/kultúra/évközi adatok menüpontban.

Mielőtt rátérnénk a konkrét művek sorára, el kell ismételnem itt azt, amit az adatsorok nyomonkövetésében velünk tartó olvasóink már jól tudnak. A legnagyobb számban megjelent művek listájára csak a 10000-nél nagyobb számban, egyszerre kinyomtatott könyvek kerülnek föl.  Azaz, ha egy műből az adott évben úgy jelenik meg 100000 példány, hogy az első 9090 darabot még 10 külön nyomatban követi 9090 – meg még egy pici – számú példány, akkor a mű lehet országos sikerkönyv, tévé, rádió, újságok, honlapok harsoghatják dicsőségét – a 10000-nél nagyobb számban megjelent művek listájára akkor sem fér föl.

Ez a mindig szem előtt tartandó alapszabály magyarázhatja részben azt a tapasztalati ellentmondást, hogy a médiában és a könyvpiacon hatalmas sikert aratott könyvek miért hiányoznak a legnagyobb számban megjelent művek listájáról. A fordítottjára nincs magyarázat, nincs „alapszabály” ami segítene értelmezni azt a szintén létező jelenséget, hogy több tízezre, vagy százezres nagyságrendben megjelenő, s emiatt a listán szereplő művek miért hiányoznak a kereskedelmi sikerlistákról. Legfeljebb némi oknyomozói tevékenységgel lehet ezeknek az esetében az egyedi okokat megtalálni. (Mondjuk, hogy – volt rá példa – eleve nem is szánták kereskedelmi forgalmazásra őket.)

A konkrét műveket tekintve az első negyedévben 30000-es példányával Bödőcs Tibor Addig sem iszik és Vavyan Fable Galandféreg c. kötete vezeti a magyar szerzők példányszámlistáját. Bödőcs Tibor kötete a 2017-es esztendő nagy sikerkönyve volt, és 2018 első negyedévében további olvasók számára tette lehetővé a kiadó a kötet megvásárlását. Korábbi tapasztalataink alapján mondhatjuk, Vavyan Fable kötetei is mindig számíthatnak sikerre. Őket, illetve műveiket olyan szerzők művei követik a listán, akiknek az esetében nincs szükség nagy jóstehetségre, ahhoz, hogy megjósoljuk: műveik nagy valószínűséggel aratnak jelentős sikereket. Leiner Laura, Borsa Brown, Lesli L. Lawrence, Bartos Erika, Bosnyák Viktória, Fekete István, Grecsó Krisztián, Varró Dániel, csupa jól ismert, sikeres magyar szerző.

A magyarok győztek, írtam, mert a külföldi szerzők sorában 20000 példánnyal a Szürke ötven árnyalata sikerszerzője, James, E. L.: Sötét című kötete áll az élen, s ez 10000-rel kevesebb, mint Bödőcs Tibor könyvének példányszáma. Ugyancsak 20000 példányban jelent meg a Magyarországon a külföldi szerzők között legnagyobb példányszámban kiadott ifjúsági sikerregény-szerző, Jeff Kinney Lépjünk le c. kötete, utána Robin Cook kötet, egy másik Jeff Kinney kötet, és két női sikerregény szerző: Amanda Quick és Danielle Steel mellett újra vannak a listán Júlia és Romana különszámok.

Igaz, ez utóbbiakról a netes rákeresés során az derült ki, hogy 2017 negyedik negyedévében jelentek meg, emiatt kicsit elbizonytalanodtam a lista időrendi megbízhatóságát tekintve, vajon valóban akkor jelent meg az adott mű, amikor a listán feltüntették. Mindenesetre ez csak az időrendet befolyásolja, megeshet, hogy túl hosszú az út a művek megjelenése és a nyomdák által az Országos Széchenyi Könyvtárnak szolgáltatandó adatok célba érkezése között, de a számokban nincs okunk kételkedni.

Jöjjön jó szokásunk szerint először a lista, azután pedig a korábbi közlemények linkje, hogy ne külön-külön kelljen megkeresni sorozatunk korábbi részeit.

K. A.

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek, 2018
I.  negyedév, január – március


Magyar szerzők
Bödőcs Tibor: Addig sem iszik          30 000
Fable,  Vavyan: Galandregény           30 000
Leiner Laura: Ég veled          21 000
Borsa Brown: A Férj prostija 20 000
Lawrence, Leslie L.: Matrjoska és az őrült szerzetes 1         20 000
Lawrence, Leslie L.: Matrjoska és az őrült szerzetes 2         20 000
Bartos Erika: Brúnó Budapesten       10 000
Bartos Erika: Születés            10 000
Bosnyák Viktória: A Sirály a király   10 000
Fekete István: Vuk     10 000
Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés         10 000
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik            10 000

Külföldi szerzők
James,  E. L.: Sötét    20 000
Kinney,  Jeff: Lépjünk le       20 000
Cook, Robin: Hibridóma       15 000
Kinney, Jeff: Egy Ropi Naplója 1.    15 000
Page, Amber–Milburne, Melanie–Craven, Sara: Győzzőn a jobbik/Forró téli éjszakák/Kastély Burgundiában     12 230
Yates, Maisey-Kelly, Mira Lyn–Green, Abby: B terv/Egyéjszakás kaland/Felejtsd el Párizst        12 230
Quick, Amanda: Csábítás      12 000
Harris, Lynn Raye-Harrington, Nina: Mondd ki az igent/Tündérpor/Végy egy extra adag szerelmet       10 670
Kendrick, Sharon–Faye, Jennifer–Harrington, Nina: Botrány a Riviérán/Megrögzött szinglik/Tea és női szeszély             10 670
Steel, Danielle: A kitüntetés   10 000

Miről árulkodnak a példányszámok? – interjú Bárdosi Mónikával
A felső tízezer – csúcspéldányszámok, példányszámcsúcsok
Csúcspéldányszámok, július – szeptember
A bestseller - 2012 példányszám rekordere
Csúcspéldányszámok 2013 első negyedévében
Csúcspéldányszámok, 2013. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. negyedik negyedév
Új rekorder: csúcspéldányszámok, 2014. I. félév
Csúcspéldányszámok, 2014. harmadik negyedév
Sikerlistás könyvek 2014-ben
Csúcspéldányszámok, 2014. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. első negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. negyedik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. első negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. második negyedév
Példányszámcsúcsok 2016. harmadik negyedév
Példányszámcsúcsok, 2016. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. első negyedév
Új rekorder: Toldi 140000 – csúcspéldányszámok, 2017. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2017. negyedik negyedév

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés