Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A Móra Kiadó<br>ÚJDONSÁGAI Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét folyóirat

Őszi meseszüret – gyermek- és ifjúsági könyvek októberben

Szénási Zsófia - 2021.10.26.

Állatos versek és mesék a Babilonnál

Két nagyméretű, ovisoknak és kisiskolásoknak szóló látványos kiadványával tulajdonképpen már a karácsonyi könyvvásárra készül a kiadó. Rachel Williams Láss csodát! című kötete 50 természeti jelenséghez 50 lenyűgöző történetet kapcsol. A könyv főszereplője a legöregebb és legbölcsebb mágus, maga a természet, a történetek pedig a természetben lejátszódó hétköznapi, mégis bámulatos eseményeket örökítik meg sok színes képpel és kevés, de találó szöveggel. Megtudhatjuk, miért énekelnek hajnalban a madarak, miért sző hálót a pók, hogyan eszi meg a róka szedret, vagy miként szívja be a moha az esőcseppeket. A szerző ihlető forrása szülőhelye, és édesanyjának a kertje volt, így csupa olyan jelenségről van szó, amit saját, szűkebb környezetünkben is megfigyelhetünk. Erdei állatok varázslatos világában vezet körbe Rachel Piercey Kerek erdő, esztendő című verses képeskönyve. Freya Hartas részletgazdag illusztrációival ellátott kötetben megismerkedhetünk az állatok otthonával, az erdei iskolával, részt vehetünk nyuszizsúron, akadályversenyen, pikniken és színházi előadáson. Minden meséhez játékos feladatok tartoznak, sőt a versekből dalok is születtek Kárász Eszter és Bata István feldolgozásában. Ötödik köteténél jár a Paula Harrison Titkos jótevők című sorozata, amely kis méretével, szellős nyomásával kiválóan alkalmas arra, hogy az alsó tagozatosok akár otthon, akár utazás közben, vagy éppen a strandon olvasgassák. A mesesorozat különféle varázslatos állatokról szól, a főhősök között volt már eddig sárkány, unikornis és tűzmadár, melléjük érkezik most A kis csillagfarkas és A kis varázsróka című kötet. Előbbi Emma és a kisfarkas kalandjait meséli el, amíg visszatalálnak a farkasfalkához, utóbbi arról szól, hogyan menti meg egy varázskő segítségével Pipa Kismancsot és családját a rájuk leselkedő veszélytől. Mindkét képeskönyv és mindkét kisregény szövegét Fenyvesi Orsolya fordította.

Híres emberek és állatok a Napraforgónál

A nagy emberek is voltak gyerekek, s talán éppen olyan problémáik, örömeik és bánataik voltak, mint a maiaknak. Ebből indul ki a Jorge Montoro Fiúk, akik felnőttként megváltoztatták a világot című kötete, amely háromezer év mintegy 60 híres férfialakjának portréját mutatja be a neves spanyol illusztrátor és designer, Delcarmat sokféle stílusban megrajzolt, igazi 21. századi illusztrációival. Mózestől Hannibálig, Kolumbusztól Leonardóig, Napóleontól Darwinig, Einsteintől Zuckerbergig sokféle sorssal megismerkedhet az olvasó a rövid életrajzokban, melyekben kiemelt szerepet kap a gyerekkor. A hírességek között van árva és jó családban született, szegény és gazdag, súlyos szerencsétlenségen átment, vagy éppen lázadó alkat. A közös bennük, hogy különféle utakon, de minden nehézséget leküzdve megvalósították az álmaikat és kibontakoztatták a tehetségüket. Eredményeik minden korszak kamaszfiúinak imponálhatnak és példaértékűek lehetnek. Nemcsak emberek, de állatok is lehetnek híresek.  Jorge Montoro Történetek híres állatokról című kötete közel félszáz valóságosan élt, illetve fikciós állat jellemrajzát írja meg, az előző kötethez hasonló képes portrék formájában. A könyvben szereplő állatok közül egyeseket a tudomány tett híressé (Dolly, a klónozott birka, Lajka, az űrhajós kutya, Digit, Dian Fossy barátja, Blossom, a himlőt gyógyító tehén), másokat a háború tett híressé (Cher Ami, a hős galamb, Wojtek, a lengyel hadsereg kabalája), néhányuk a szerethetősége okán vált ismertté (Phil, az időjós mormota, Hópehely, az albinó gorilla), a többiek pedig fikciós hősök, mozifilmek és legendák alakjai (Flipper, a delfin, King Kong, a gorilla, Moby Dick, a fehér bálna, és egy sor ókori szörny, mint kentaur, szirén, egyszarvú, Minótaurusz, pegazus, főnixmadár). Utóbbiak, bár sohasem léteztek, mégis az egyetemes kultúra részei. Emberek, állatok és növények, egyszóval a földi élet keletkezésével foglalkozik Eliseo García Az evolúció című nagyméretű képeskönyve, ami a kisiskolások számára érthető és élvezetes formában fogalmazza meg a földi élet kialakulásának legfontosabb fejezeteit. Nemcsak az állati és emberi élet törzsfejlődésével ismertet meg, de olyan biológiai fogalmakkal is, mint gén, szelekció, fotószintézis, vagy fosszília. Áttekinthető ábrák magyarázzák az evolúció nem éppen egyszerű nevezéktanát, a többsejtűek kialakulását, az élőlények fejlődését. Vidám, tarka, meseforgatagba vezeti a kislány olvasókat a Tündér a barátnőm című képeskönyv, amelyből megtudhatjuk, hogy a varázslatos lények éppen olyan hétköznapi gondokkal küzdenek, mint a mi gyerekeink. Kalamajkákba keverednek, rendetlenek és szétszórtak, sőt még szemüvegesek is akadnak köztük!

Tesók, vizsgák és anatómia a Manó Könyveknél

Egressy Zoltán Piszke papa meséi
című mesekönyve az állatmesék évezredes hagyományait követi, a tanmesék direkt tanulsága nélkül. Szereplői vicces és jópofa lények, nem egyszer szokatlan állatok, szokatlan nevekkel. Mert ki gondolná, hogy pozitív mesehős lehet Artúr, az iszákos kullancs, Zoli, az önzetlen pók, Biti, az oktondi lajhár, Vivien, a sükebóka szöcske, Kata, a sajátos kardhal, vagy Bucek, a muzikális hangya?A különleges tulajdonságokkal bíró állatok átjárnak egyik fejezetből a másikba, lazán összefonódó mesei világot teremtenek, ahol mindenkinek megvan a saját története. A nagyméretű, reprezentatív mesekönyvet Láng Anna kedves rajzai díszítik. Újraindul a kiadó Mesélj nekem! című népszerű esti mese sorozata, népmesék helyett ezúttal kortárs írók meséivel. A Tesókönyvben tizennégy kortárs szerző – Balázs Imre József, Dragomán György, Egressy Zoltán, Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Háy János, Kádár Annamária, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Mechler Anna, Szabó T. Anna, Tamás Zsuzsa és Tóth Krisztina – meséit és verseit olvashatjuk Bogdán Viki, Rippl Renáta és Szoboszlay Eszter remek illusztrációival. Vannak írók, akik verset írnak (Háy, Egressy, Grecsó) és vannak költők, akik mesét mondanak a témáról. A testvérkapcsolatok állnak a kötet középpontjában, s közös bennük, hogy a csodás elemek mellett nap mint nap előforduló élethelyzeteket szőnek a mesékbe: mozaikcsaládok, egykék, örökbefogadott gyerekek, kiscsaládok és nagycsaládok jelennek meg a történetekben. A gimisek, egyetemisták között sokan küzdenek a vizsgadrukkal, ami később is a hétköznapok része maradhat, ha nem sikerül megbirkózni vele. Ezen a helyzeten segít a stresszkezelés tekintetében nemzetközi szaktekintélynek számító Nicola Morgan Vizsgadrukk című könyve Kertész Edina fordításában. A szerző megtanítja, mit tehetünk a saját jólétünkért, praktikus gyakorlatokat és útmutatót ad a pihentető alváshoz, helyes étkezéshez, testmozgáshoz és a zsúfolt mindennapokba is beleszorítható relaxációhoz. A különböző tanulási technikákat elsajátítva segít a diákoknak a jó teljesítmény elérésében az iskolákban. A serdülőknek különösen fontos, hogy alaposan megismerjék saját testük működését és funkcióit. Mondhatni, mással sem foglalkoznak. Adam Kay brit orvos és tényirodalmi bestseller-szerző Testünk kívül-belül. Egy teljes (és totál undi) anatómiai kalauz című, szenzációsan mulatságos első gyerekkönyve ebben segít N. Kiss Zsuzsa frenetikus fordításában. A közvetlen stílusú, a diáknyelv szókincsét virtuóz módon használó könyvben nyoma sincs az ismeretterjesztő könyvek távolságtartó objektivitásának. Itt nincsenek tabuk, a legrázósabb kérdésekre is szókimondó választ kapunk, legyen szó a fikaevésről, vagy a WC-zésről. A szerző – alkalmanként gusztustalankodva, de mindig humoros, és garantáltan megjegyezhető formában – veszi sorra a főbb szerveket és azok működését.

Vidám malacok, töprengő királyfik, zsarnok robotok a Mórától

Rozmaring és Tarack a rokonoknál
címmel harmadik kötetéhez érkezett Miklya Luzsányi Mónika népszerű Ovis okosító sorozata. A két vaddisznógyerek ezúttal ellátogat a rokonokhoz, ahol azzal szembesül, hogy fogalma sincs, ki hogyan rokon, ki kinek az őse, vagy utóda. Közben jönnek a malacnagynénik, akik áradoznak, hogy mennyit nőttek, és összevissza puszilgatják őket. A nagy káoszban mi is lenne az ismerkedés és a rokoni leltár legjobb módja, ha nem egy focimeccs! A direkt tanítást mellőző sorozat célja, hogy ötleteket adjon gyerekeknek és szülőknek a különböző rázós helyzetek kezelésére, vicces feloldására. A mese harsány humorát remekül kiegészítik Tóth Andrej erőteljes színekkel megrajzolt, kissé groteszk illusztrációi. Matykó király a lakatlan szigeten címmel most először jelenik meg magyar nyelven a legendás lengyel ifjúsági szerző, pedagógus és orvos, Janusz Korczak 1923-ban írt remekműve. A kiskamaszoknak szóló könyv első részét, I: Matykó király címmel – a lengyel-magyar barátság ápolása keretében – néhány éve Mócsai-Karaba Márta új fordításában, és Marianna Oklejak illusztrációival már megjelentette a kiadó. A majd százéves meseregény közel harminc nyelven jelent meg eddig, s több film, rajzfilm és libretto is készült belőle. Az ifjúsági regény folytatásában Matykó előbb megszökik a börtönből, s álnéven bujkál a birodalmában, egyszer jólelkű embereknél, másszor az árvaházban szállva meg. Végül egy lakatlan szigetre kerül, ahol nagy magányában saját sorsáról gondolkodik. Egyvalami biztos: a szerzőhöz hasonlóan mindig a gyerekekért és a gyerekek jogaiért fog küzdeni, éljenek bárhol a nagyvilágban. A könyv szerzője eleinte gyermekkórházban dolgozott, majd 30 évig igazgatta az általa alapított zsidó gyerekeknek szánt árvaházat. Gyermeklapot indított, Öreg Doktor néven beszélgetős rádióműsort szerkesztett, húsz könyvet és számtalan cikket írt. Sajnos, a történet vége tragikus: növendékeivel együtt deportálták, és életét vesztette a treblinkai haláltáborban. Egy sokszólamú nagycsalád mindennapjait idézi meg Lackfi János Nevető családfa című, válogatott és új gyerekverseket tartalmazó verskötete Molnár Jaqueline rajzaival. Teszi ezt a maga módján, „lackfisan”: humorral, szókimondón, meghökkentő szójátékokkal és rímekkel tűzdelve, de mindig őszintén és megértően. Felsorakoznak a fiúk és a lányok: Johannák, Dorottyák, Margitok és Simonok, és teszik a dolgukat; játszanak, tanulnak, barátkoznak és hisztiznek. Mindig szerethetők, ahogy a róluk szóló versek is. A klasszikus magyar és világirodalmi ifjúsági regényekből válogató Móra Klassz! sorozat 9. darabjának célközönsége éppúgy lehet Lem-rajongó, a kötetet ifjúkori nosztalgiával kézbe vevő felnőtt, mint elmélyült gondolkodásra hajló nagykamasz. A kiadó a minden idők egyik legnagyobb sci-fi írójának tartott Stanisław Lem előtt tiszteleg a Kiberiáda és az Amit a robotok mesélnek című művek újrakiadásával Murányi Beatrix klasszikus fordításában. Az eredetileg is egy kötetben megjelent novellafüzér első fele tulajdonképpen robotmesék sorozata: acélos űrlovagok, elektronikus boszorkányok, sárkányölő számítógép, szerelmes robotkirályfik és rátarti robotkirálylányok népesítik be az oldalakat. Poétikus és filozófiai mesék, egykor volt irodalmi műfajok parafrázisai, hol vidám, hol hátborzongató, groteszk stílusban. A könyv második felében, a Kiberiádában két zseniális robotépítő mérnök, Trurl és Klapanciusz különleges utazásairól és kalandjairól olvashatunk. A gépesített, kibernetikus világ meghökkentő, már-már szatírába hajló ábrázolásmódja és társadalomkritikája a kortárs olvasót éppúgy bevonzza, mint az 1960-as évekbeli rajongókat. A sorozat borítóit Herbszt László tervezte. 21. századi modern lányregények szerepelnek a kiadó LOL-könyvek sorozatában, melynek legfrissebb darabja az ausztrál Nina Kenwood Fejben jobban hangzott című díjnyertes lektűrje Kalapos Éva Veronika fordításában. A young adult kategóriás regény főhőse a 18 éves Natalie, akivel rengeteg minden történik a középiskola és az egyetem közötti nyári szünetben. Válnak a szülei, a két legjobb barátja összejön egymással, és ő is megél egy románcot. Kétségek gyötrik a testével és a lelkével kapcsolatban. A regény szórakoztató rom-com formájában mutatja be az önmagunk megismeréséhez és a felnőtté váláshoz vezető hosszú utat. Ugyanezt a korosztályt célozza az alig19 éves, elsőkötetes író, Haszán Míra Spicc/ pipa című regénye, amely egy 17 éves, megszállott balett-táncos növendék mindennapjait örökíti meg egy erős akaratú prímabalerina nagymamával a háttérben. A szimpatikus fiatal szerző egyfajta önismereti tréningként, terápiás céllal írta a könyvet. Nyelvében és gondolkodásmódjában nincs, aki nála közelebb állhatna a mai tizenévesekhez.

Szénási Zsófia

R. Williams: Láss csodát! Babilon Kiadó, 128 o., 5270 Ft; R. Piercy: Kerek erdő, esztendő, Babilon Kiadó, 40 o, 4990 Ft;P. Harrison: A kis varázsróka; A kis csillagfarkas, Babilon Kiadó, 112 o., 1590 Ft;J. Montoro: Fiúk, akik felnőttként megváltoztatták a világot, Napraforgó Kiadó, 128 o., 3990 Ft; J. Montoro: Történetek híres állatokról, Napraforgó Kiadó, 128 o, 3990 Ft; E. García: Az evolúció, Napraforgó Kiadó, 48 o., 2990 Ft; Tündér a barátnőm, Napraforgó Kiadó, 96 o., 3990 Ft.; Egressy Zoltán: Piszke papa meséi, Manó Könyvek, 48 o., 2690 Ft.Tesókönyv, Manó könyvek, 88 o., 2990 Ft; N Morgan: Vizsgadrukk, Manó Könyvek, 152 o., 2690 Ft; A. Kay: testünk kívül-belül, Manó Könyvek, 416 o., 3990 Ft. Miklya Luzsányi Mónika: Rozmaring és Tarack a rokonoknál, Móra Kiadó, 48 o., 2499 Ft; J. Korczak: Matykó király a lakatlan szigeten, Móra Kiadó, 224 o., 3499 Ft;Lacfi János: Nevető családfa, Móra Kiadó, 104 o., 3499 Ft; S. Lem: Kiberiáda, Móra Kiadó, 432 o., 3499 Ft; N. Kenwood: Fejben jobban hangzott, Móra Kiadó, 320 o., 2999 Ft., Haszán Míra: Spicc/pipa, Móra Kiadó, 152 o., 2499 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:



Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés