Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Méltatlanul eltemetett múlt – Marie Pettersson Fantasztikus nők című kötetéről

Vincze Dóra - 2022.10.02.

„Gyerekként imádtam a történelmet, de újra és újra csalódnom kellett a történelemkönyvekben. Mintha az 1970-es évek előtt kizárólag férfiak éltek volna a világon.” – indul Maria Pettersson előszava a Fantasztikus nők című kötethez. Felnőttként elkezdte betölteni ezt az űrt. Gyűjteni kezdte az érdekes nők életrajzait, olyan sorsokat, amelyek meghökkentőek, izgalmasak, szenvedéllyel teliek és meghatározóak. Nemcsak klasszikus példaképek után kutatott, hanem a rendkívülit és az izgalmasat kereste. Így kerültek a könyvébe tudósok és hadvezérek mellett bűnözők, radikális gondolkodók, világutazók és kalandorok is.

A nők hiánya a történelemben nemcsak Petterssonban hagyott űrt. Ezt nem csak az mutatja, hogy a közelmúltban több, hasonló kötet is megjelent, mint a gyerekeknek szánt Esti mesék lázadó lányoknak, vagy ennek hazai változatai, a Magyar ​mesék lázadó lányoknak és az 50 elszánt magyar nő, hanem az is, hogy miután villáméletrajzait közösségi médiafelületein publikálta, Pettersson hamar nagy olvasóközönségre tett szert.  Ráadásul közönsége szerette volna könyv formátumban is kézhez kapni a történeteket. Így indult a Fantasztikus nők közösségi finanszírozásának története, amelynek végeredménye a most magyar fordításban is elérhető kötet. Szereplői válogatásakor a következő három szempontot vette figyelembe Pettersson: izgalmas, már elhunyt és Finnországon kívüli nőket keresett. És talált is, közel száz híres és hírhedt nő történetét gyűjtötte össze, ezeket a történeteket pedig hét fejezetre tagolta. Helyet kaptak az olyan klasszikusabb körök, mint tudósok, művészek és sportolók, uralkodók. De külön fejezet szól a bűnözőkről és üldözőikről, a harcosokról és kémekről, valamint a világutazókról és kalandorokról is.

Maria Pettersson nemcsak a különböző karrierutak mentén törekedett sokszínűségre. Korokon és kontinenseken ível át a gyűjtemény, látszik, hogy törekedett az általában kevésbé reprezentált csoportok képviselőit is felvonultatni. Elkerülte a már híres asszonyokat, Marie Curiet és Kleopátrát, és a történelem elfelejtett alakjaira koncentrált. A válogatás eklektikusságát mutatja, hogy találunk a kötetben mezopotámiai papnőt, Enhédiannát, aki egyben az első, névvel dokumentált szépíró is. Ókori királynőt, Amanirenaszt, aki sikeresen védte meg országát Róma hadjáratától. Számos tudóst, mint Émilie du Chatelet-t, aki az infravörös sugárzással foglalkozott, vagy Lisa Meitnert, aki döntő szerepet játszott a maghasadás jelenségének felfedezésében. De akad a kötetben munkásmozgalmi aktivista is, mint Mary Harris Jones, aki a munkakörülmények javításáért küzdött és több száz sztrájkot vezetett. Vannak alvilági szereplők, mint Kate Leigh és Tilly Devine, akik évtizedekig vezették Sydney alvilágát a XIX. században, és olyan kalandornők is helyet kaptak a kötetben, mint Aimée Crocker, aki gyilkosok elől menekült Borneó dzsungelében, elfogyasztott öt férjet (volt köztük egy szerencsejátékos és két orosz herceg is) és lépten-nyomon botrányt kavart.

Egyszerre felemelő és felháborító olvasni Maria Pettersson könyvét. Egyrészt jó látni, mennyire sokféle területen alkottak nagyot a nők, és hogy ha keveseknek is, de sikerült áttörniük az eléjük emelt falakat. Olyan nők életéről olvashatunk, akik sikeresen léptek túl koruk szabályain és elvárásain, így igazi inspirációt nyújtanak. Másrészt a végletekig dühítő szembesülni azzal, az egyébként egyáltalán nem meglepő ténnyel, hogy mennyi nehézséggel kellett megküzdeniük, hányféleképpen nyomták el őket és szorították vissza őket, zsákmányolták ki tudásukat és aratták le helyettük a babérokat férfiak.  Fontos emlékeztető ez a könyv, ami korábbi társaival ellentétben inkább a felnőtt korosztálynak szól. Igazi szemfelnyitó olvasmány, ami megmutatja, hogy mennyi mindenre vagyunk képesek, ha lehetőséget adunk az emberiség másik felének is arra, hogy kibontakoztassa képességeit. És ezekért a lehetőségekért érdemes és szükséges is harcba szállni. Hiszen ahogy Marie Pettersson is írja: „[n]emtől függetlenül minden korban megválaszthatta az ember, hogy az egyenlőség mellett tör-e lándzsát, vagy ellene. És így van ez ma is.”

Vincze Dóra

Maria Pettersson: Fantasztikus nők
Corvina Kiadó, 488 oldal, 5490 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés