Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Generációkat összekötő könyvünnep – Szonda Szabolcs, a programigazgató

Pompor Zoltán - 2024.06.07.

A SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál 2022 óta szerves része Sepsiszentgyörgy kulturális életének. A rendezvény programja rendkívül sokszínű: neves írók és költők pódiumbeszélgetéseken, könyvbemutatókon vesznek részt, emellett koncertek, műhelyfoglalkozások, gyerekprogramok is színesítik a palettát. Idén május 26-án zárult a SepsiBook, melynek programigazgatóját, Szonda Szabolcsot kérdeztük a könyvvásár múltjáról, és arról, milyen hatással van a négynapos könyvünnep a régió kulturális életére.

Mit jelent az, hogy valaki egy könyvfesztivál programigazgatója?

Gombos Zoltánnal közösen kezdeményeztük a SepsiBookot. Én programigazgatóként a tartalomért felelek, Zoltán pedig a lebonyolításért – megosztjuk a munkát, a terheket és az elégtételeket is.

Emlékszel arra, amikor kitaláltátok a SepsiBookot?

Az ötlet már bő 8 évvel ezelőtt is megvolt, a sepsiszentgyörgyi városnapokra készülve ki is küldtük a leveleket nagy lendülettel a könyvkiadóknak, de közben kiderült, hogy nincs egységes álláspontjuk a lehetséges résztvevőknek, a tervezett helyszín sem bizonyult megfelelőnek. Aztán arra is rá kellett jönnünk, hogy keveset tudunk arról, hogyan kell egy ekkora rendezvényt megszervezni. Úgy látszik, nem volt még akkor itt az ideje ennek. Kaptunk 5 év érlelődési időt, amíg kiforrta magát az ötlet. Közben egyre-másra indultak el a könyvvásárok, a környéken lett Székelyudvarhelyen is hasonló rendezvény, Csíkszeredában már 9. éve van, de évente rendeznek könyvvásárt Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Nagyváradon is. Ez a 8 év kellett ahhoz, hogy a sepsiszentgyörgyi könyvvásár ötlete kellő támogatottságot kapjon, és a finanszírozása is biztos legyen, és végre elmondhassuk, tényleg szüksége van ennek a közösségnek erre a rendezvényre.

Hogyan erősíti egymást ez a sok könyves rendezvény?

Lehet, hogy ez dicsekvésnek tűnik most, de úgy érzem: az, hogy létrejött a SepsiBook, jótékonyan hatott egyik-másik olyan rendezvényre, amely a hosszú évek során egy kicsit megfáradt, vagy a szervezése túl rutinossá vált. Ők is új lendületet kaptak, egymást inspiráljuk, ami jó a közösségnek és a közönségnek egyaránt.

Négy napon keresztül folyamatosan várja a SepsiBook a látogatókat. Érdekes volt számomra, hogy milyen gazdag a gyermekprogram. Mi áll ennek a hátterében?

Három évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy szervezzünk egy csak gyerek- és ifjúsági irodalmi könyvvásárt és fesztivált, de ezt az ötletet hamar elvetettük, mert – bár a tágabb környéken sincs ilyen rendezvény – tartottunk tőle, hogy a közönség nagy részét elveszítjük. A SepsiBook ötletét átfogalmaztuk a kapcsolódó nemzedékek koncepciójára: a gyerekeken, fiatalokon keresztül szeretnénk bevonzani a szülőket, nagyszülőket.

Az idei könyvvásár szlogenje: Könyvvel könnyebb. Mi mindent jelent, jelenthet ez?

Valójában nem ez a könyvvásár szlogenje – a műsorújságba írtam egy beköszönő cikket, és annak lett ez a címe. A SepsiBook jelmondata már három éve a Lapozz élményt! Ami szintén sok jelentést hordoz magában főleg egy olyan korban, amikor az élményszerző olvasásra egyre kevesebb idő vagy igény van; ezt érezzük mi is itt, Székelyföldön, erről számolnak be a könyvtárak és a könyvkiadók is.

A Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója is vagy, hogyan látod a helyzeteteket a könyvvásár tükrében?

A SepsiBook jótékony hatással van a könyvtárhasználatra is, mert olyan réteget mozdít meg, amelyik nem volt korábban könyvtárhasználó. Sepsiszentgyörgy egy ötvenezres város, tudjuk körülbelül, hogy ki szokott könyvtárba járni, s azt is látjuk, hogy ki az, aki a könyvvásárt követően jelent meg a könyvtár rendezvényein is. Bízunk abban, hogy ez kölcsönösen jótékony hatású, rendezvényt és intézményt egyaránt erősítő folyamat. Néha azt érezzük, olyan ez, mintha a fesztiválnak helyet adó Sepsi Arénában a közkönyvtár elevenedne meg, a maga enciklopédikus állományával – az a sokféle olvasó, akivel nap mint nap találkozunk a könyvtárban, itt is meg tudja találni a neki szóló programot, olvasnivalót. Szerencsére látunk olyan jeleket is, hogy a fiatalok ismét a könyvtár felé fordulnak, és a könyvtár, programjaival, rendezvényeivel is, ebben a zaklatott világban egy kellemes és hasznos közösségi hely, a béke szigete, ahol a lélek meg tud nyugodni.

Pompor Zoltán

SepsiBook 2024


Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés