Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Érzéki kalandozás a régi magyar irodalomban Szőcs Henriette-tel

Mátraházi Zsuzsa - 2016.10.04.

Interaktív erotikus est az Olvasás éjszakáján

„Egyetlen hely van, ahol a romantika megelőzi a szexet, ez a szótár” – állapítja meg szellemeskedve Szőcs Henriette legújabb könyvének női főszereplője. Előtte azonban elmeséli, hogyan járt pórul – egyébként teljesen szokványos módon – a név nélkül emlegetett Egyes és Kettes számú férjével, valamint a majdnem házastársává lett Hármas számúval. A csalódástól besokall, és eldönti: a továbbiakban csak a maga örömét keresi. Szexturista lesz, vagyis olyan férfiakkal veszi fel a kapcsolatot, akik online keresnek maguknak partnert, mondjuk, külföldi üzleti útjaikhoz. Állják a nő repülőjegyét, szállodaszámláját, és megesik, hogy ajándékkal is meglepik. Mindig csak néhány napról van szó, gyermekének felügyeletét ennyi ideig akár a kiskorú apja, az Egyes számú is elvállalja.

Eseteit a maga nézőpontjából tálalja, monológ formában avatja be az olvasót ebbe az egzotikus kapcsolati világba. Elárulja, hogy partnere pocakja nem zavarja, de az igen, ha lötyög a bőre. „A nemi szervek általában jobban bírják az öregedést” – állapítja meg felmérésre hivatkozva, miszerint a nők 60, a férfiak 80 százaléka szeretkezik, miután elmúlt nyolcvanéves. Doki nevű szeretője például nem bánja, ha a potencianövelő tabletta túlságosan fölpörgeti a szívét, „úgyis velem, élete utolsó szerelmével szexelve szeretne meghalni” – jelenti ki A hűség kutyáknak való provokatív című feljegyzések egyes szám első személyben megnyilvánuló elbeszélő énje.

Mivel a szerző első sikerét is pornóval vívta ki (2009-ben a Roham Magazin által meghirdetett A XXI. század erotikája című novellapályázat egyik nyertese volt), mindenekelőtt arról kérdeztem:

– Olvasószám-növelő szándék is közrejátszik abban, hogy szívesen fordul a testi szerelem prózai megjelenítése felé?

– Szinte az összes könyvemben a férfi-nő kapcsolatot boncolgatom, aminek egyik lényegi, talán a legfontosabb része az erotika. Ezt nem érdemes megkerülni.

– Ráadásul vakmerően nyúl a témához. Akár vadfeministának is mondhatnánk a kötetet nyitó Vaginamonológot, amennyiben a hüvelyszűkítő műtéteket hirdetők száma sejteti, szeretője sok nőt késztet ilyen beavatkozásra, de férfi pacienseknek, nyilván érdeklődés hiányában nem ígérnek a reklámok új, fiatalos farkat.

– Mindenki azt mondja, hogy ez eléggé különös megközelítés, főleg egy női szerzőtől. Talán két nőről tudok, aki ilyen erotikus történetet írt, de mindkettő férfi szerzőnek köszönhető. Csokonai Lilire gondolok, aki Esterházy Péter alkotása, és Psychére, aki Weöres Sándoré.

– Véleménye szerint a nők miért nem hozzák nyilvánosságra szexuális fantáziájuk szüleményét?

– Szerintem nem merik vállalni, mert egy ilyen könyv megjelenése után jönnek a becsmérlő kritikák. De nemcsak az írás vonatkozásában enged meg sokkal többet egy férfinak a társadalom. Így van ez a mindennapokban is. A könyvemben én egyúttal a kor efféle visszásságaira is igyekeztem rávilágítani. Elméletileg mi, nők ugyanis egyenjogúak vagyunk a férfiakkal, de gyakorlatilag mégsem. A XXI. századi nők erősek, sikeresek és nagyon önállók, mindent meg tudnak valósítani egyedül. Úgy érzem azonban, hogy ez egy rájuk erőltetett szerep. Valójában nem ilyenek szeretnének lenni. Sokszor szívesen vállalnák, hogy gyengébbek, esendőbbek. A nők többségének személyiségében benne van a lágyság.

– A szállodaiparban dolgozik. Mit szólnak a kollégák írói ténykedéséhez?

– Bár tisztában vannak vele, hogy írok, nem nagyon lehet ellenvetésük, mert ez nekem olyan, mint a levegő, olyasmi, ami nélkül nem tudok élni. Azóta írok történeteket, amióta megtanultam az ábécét.

– Nem tart tőle, hogy kiskamasz fia háta mögött pusmogni fognak, ha egy-két prűdebb szülő nem helyesli az ön könyveinek szókimondó stílusát?

– Remélem, nem történik ilyesmi, a fiam eléggé elfogadó szellemű iskolába jár. Az én könyveimben mindig is voltak erotikus részek, de feltételezem, mindenki tudja, hogy fikciót írok. Ha egy macskáról írnék, tudvalevő, hogy az sem én vagyok.

– Mivel teszi interaktívvá azt a kalandozást, amelyet az idei Olvasás éjszakáján, október 8-án éjjel tizenegy órai kezdettel vezet majd a Dohány utca 14. szám alatti Hátsó Kapuban?

– Ez egy vetélkedő lesz, amelybe igyekszem bevonni a hallgatóságot. Kvízjátékban fogom összekapcsolni a könyvemet a régi magyar irodalom érzékiségével. Arra szeretnék rámutatni, hogy az erotika a magyar irodalom gyökereinél is jelen volt. Régi szerzőktől fogok szókimondó szövegeket idézni, amelyek olykor a pornográfia határát súrolják. A hallgatóságnak meg ki kell találnia, ki írta a felolvasott részletet. Persze adok majd támpontokat, életrajzi, életvitelbeli fogódzókat az egyes alkotóknál, akik között olyanok is lesznek, akik életművét az általános iskolában is tanítják Közülük három valójában elismert, sokra tartott gyermek- és ifjúsági szerző.

– Talán egy szexturista-út lesz a legjobb megfejtő nyereménye? Nem mindegy, hogy a főhőse hányas számú szeretőjével kelhet útra a legeredményesebben válaszoló...

– Az ötlet nem rossz, bár erre eddig nem gondoltunk. Különben is remélem, hogy férfiak is bekapcsolódnak a játékba, ők meg biztosan nem örülnének annyira ennek a jutalomnak. Félretéve a tréfát: Olvasás éjszakájáról lévén szó, szinte biztos vagyok benne, hogy könyvnyereményre számíthatnak a játékba beszállók.

Mátraházi Zsuzsa

Az Olvasás Éjszakáján, október 8-án Szőcs Henriette Mindenki másképp csinálja?! címmel vezet interaktív kalandozást és vetélkedőt a­ klasszikus és modern erotikus irodalom világában a Líra Hátsó kapuban (1074 Budapest, Dohány utca 14.).


Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés