Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Csúcspéldányszámok, 2015. második negyedév

K. A. - 2015.09.04.

A Központi Statisztikai Hivatal július végén adta közre a tízezernél nagyobb példányszámban megjelent könyvek második negyedévi időszakos listáját. A negyedév abszolút száma a 25000, a negyedévnek ezt a legmagasabb példányszámát a minden korábban megjelent könyvével is az élbolyban szereplő Leslie L. Lawrence (Lőrincz L. László) érte el Kukorica istennő énekel című új kötetével. A listán szereplő valamennyi további könyv ennél alacsonyabb példányszámban jelent meg. A második negyedévi adatok nem mondanak ellent annak, amit a korábbi adatsorokból kiolvasni vélhetünk, azaz hogy a legmagasabb példányszámok (vagyis az egy nyomtatásban 10000-es vagy annál nagyobb példányszámban megjelenő művek) egyre alacsonyabbak. (Az adatok a KSH honlapján is megtekinthetők.)
Olvasóink az említett korábbi adatsorokat a cikkünk végén található linkekre kattintva tekinthetik meg, ily módon személyesen is meggyőződhetnek az állítás igazságáról. Aminek persze nem mond ellent az sem, ha mondjuk a következő negyedévben egy kiemelkedő példányszámú mű jelenik meg, hiszen ilyenek olykor előfordulnak – 2014 I. negyedévében Frei Tamás 2015 című kötete 120008 példányban jelent meg –, 2015-ben ilyen kiugró számmal még nem találkoztunk, de előttünk van még két negyedév, meglátjuk, mit hoz a második félév.
Lőrincz L. László előző évi két műve egyaránt 30000 példányban jelent még meg, ehhez képest szerényebb picit a 25000 az új mű esetében, de ebben a negyedévben – mint korábban ezt már leírtuk – ezzel is abszolút rekorder tudott lenni.
A magyar szerzők listáján egy 20000 példányos mű Leiner Laura Hullócsillagok című kötete követi, egy Bogyó és Babóca… Bartos Erikától 15000 példányban, utána a 10000 példányosok holtversenye: egy „dokumentum”-kötet Damu Rolandtól Az igazság címmel és három, a gyermek- ifjúsági kategóriába tartozó mű Marék Veronikától, Maros Edittől és Varga Katalintól.
A külföldi szerzők műveinek példányszámai sem kiemelkedőek, 15000 példányban jelent meg James Dashner Útvesztő-trilógiájának Halálkúra című, harmadik kötete. Ezt követi két Sikerkönyvek kötet, majd a Hürrem, Szulejmán asszony című kötet 12508 példánnyal, két Amanda Quick kötet egyenként 12000 példánnyal, majd további kötetek a Sikerkönyvek sorozatból valamennyivel 10000 fölötti példányból, és ezt sort is négy 10000 példányos mű holtversenye zárja, megbízható sikerszerzők mindahányan: Danielle Steel, Jo Nesbø, Stephen King, Tea Stilton.
Annyi látszik, hogy a példányszámok szerény csökkenése mellett a nagy példányszámokat eredményező témák köre sem változott, a gyermek- ifjúsági műveknek van esélye nagy példányszámokra, és mellettük a sikerszerzők között számon tartott alkotók művei esélyesek nagyobb példányszámokra.
Figyelemre méltó az is, hogy a 10000 példányt meghaladó művek száma sem túl nagy, hét mű került a magyar szerzők listájára, és tizenhárom a külföldi szerzőékére, amiből öt mű eleve nem könyvesbolti, hanem DM eszközökkel történő terjesztésre készült. A műveknek ez a viszonylag kis száma amiatt érdekes, mert nem a nehezen induló év elejei időszakot is tartalmazó I. negyedévről van szó, hanem a II. negyedévről, amely kiemelt könyves eseményként a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált és az Ünnepi Könyvhetet is felöleli.
Hosszabb ideje hiányoznak a listáról az alternatív terjesztésben forgalmazni kívánt könyvek, vagyis azok a sorozatban megjelenő kiadványok, amelyeket pár évvel ezelőtt még gyakran lehetett látni az újságárusító helyeken. Mára ezek teljesen eltűntek a listáról (és lehet, hogy a piacról is), bár ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a listára csak a 10000-nél nagyobb számban megjelenő művek kerülnek fel (ezt részletesebben körüljártuk a korábbi cikkekben), így ha annál kisebb számban jelennek meg ilyenek, az a listán nem látszik.
Az adatsorból – és a lejjebb található linkeken elérhető korábbi adatsorokból – látható, hogy miközben a könyvpiac a 2014. évi forgalmában kis növekedést mutatott fel, azonközben más folyamatok is hatnak a mélyben, és pillanatnyilag nemigen lehetne megmondani, hogy ezek pozitívak vagy negatívak.

K. A.

2.7.1. Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek, 2015

Április - június

Magyar szerzők

Leslie L. Lawrence (Lőrincz L. László): Kukorica istennő énekel 1-2           25 000
Leiner Laura: Hullócsillagok         20 000
Bartos Erika: Bogyó és babóca foglalkoztatókönyv 12 új mesével            15 000
Damu Roland: Az igazság             10 000
Marék Veronika: Boribon tojást fest      10 000
Maros Edit: Hűvösvölgyi suli 6.  10 000
Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon     10 000

Külföldi szerzők

Dashner, James: Halálkúra          15 000
Craven, Sara–Baird, Jacqueline–Ferrarella, Marie: Séta a múltba/Szerető kerestetik/Valentin napi vallomás    13 860
Barclay, Linwood–Hannah, Kristin–Macdonaldt, Patricia: Higgy a szemednek/Mélyrepülés/Elveszett gyermek/Az üvegfúvó inasa     12 952
Altinyeleklioglu, Demet: Hürrem, Szulejmán asszonya  12 508
Quick, Amanda: Botrány              12 000
Quick, Amanda: A bajkeverő     12 000
Banks, Leanne–Wood, Joss–Hamilton, Diana: Hogy csókol a herceg/Első és utolsó szerelmem/A csábítás művészete  10 920
Morgan, Raye–Ross, Kathryn–Wallace, Barbara: Kincs örökre/A papa megnősült/Egy éjszaka New Yorkban     10 850
Child, Lee–Binchy, Maeve–Higgins Clark, Mary–Sparks, Nicholas: Nincs visszaút/Sorsfordító hét/Apa elment vadászni/Hosszú utazás               10 504
Steel, Danielle: Pegazus               10 000
Nesbo, Jo: Vér a havon                10 000
King, Stephen: Újjászületés       10 000
Stilton, Tea: Párviadal a jégen   10 000

Korábbi  írásainkat az alábbi linkekre kattintva olvashatják:

Miről árulkodnak a példányszámok? – interjú Bárdosi Mónikával
A felső tízezer – csúcspéldányszámok, példányszámcsúcsok
Csúcspéldányszámok, július – szeptember
A bestseller - 2012 példányszám rekordere
Csúcspéldányszámok 2013 első negyedévében
Csúcspéldányszámok, 2013. második negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. harmadik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2013. negyedik negyedév
Új rekorder: csúcspéldányszámok, 2014. I. félév
Csúcspéldányszámok, 2014. harmadik negyedév
Sikerlistás könyvek 2014-ben
Csúcspéldányszámok, 2014. negyedik negyedév
Csúcspéldányszámok, 2015. első negyedév

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 0618Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés