Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
XXVI. évfolyam 4. szám

Tartalom  Pdf-letöltés

4 Nem lezárás, hanem haladás tovább az úton
Interjú Kodolányi Gyulával
(Vermes Nikolett)
Ritka az a jellegzetes gondolati költészet ma Magyarországon, mint a Kodolányi Gyuláé. A Kossuth- és Prima Primissima-díjas költő, műfordító, esszéista, a Magyar Művészeti Akadémia tagja idén két új kötettel jelentkezett, a Szabadulószoba, félelem nélkül - Válogatott és új versek, 2002–2022 az elmúlt tíz év verseit mutatja be, valamint az azelőtti tíz évből válogat.

7 Az ellentét, ami vérre megy
Beszélgetés Rakovszky Zsuzsával
(Szikora Katalin)
Rakovszky Zsuzsa új regénye, Az idők jelei a 16. századba viszi olvasóját, de más korszakok is kitermelték a maguk prófétáit. A történetet a néma cseléd, Liza narrálja, ítélkezés nélkül. Az emberi gonoszság egyetlen megnyilvánulásához sem fűz kommentárt ő, akitől elvették a beszéd képességét, de az írásét nem.  Szikár szövegét ismeretlen anabaptista költő és Hermann von Kerssenbroch versei sűrítik.

8 A Gonosz természetrajza
Nádas Péter: Rémtörténetek
(Bráder Edina)
Mióta Byung-Chul Han a Budapesten tartott előadásán azt mondta, neki Magyarországról elsősorban Nádas Péter körtefája jut eszébe, és szívesen ücsörögne alatta, csakhogy ez már nem lehetséges; azóta egyfajta erős vonzáspontként gondolok Nádasra és a körtefájára, mintha A hely, ahol élünk c. esszé meghatározó, sarkalatos pontja lenne a magyar kultúrának. És még ha az említett esszé nem is, a most 80. születésnapját ünneplő Nádas életműve bizonyosan az, így nem csoda, hogy nagy lelkesedés övezte a meglepetésként megjelenő új regényt, a Rémtörténeteket.

9 A reálisnál nincs abszurdabb jelenség
Darvasi László új novelláskötetéről
(Varsányi Gyula)
A „vidéki” léthelyzetről rajzol képet Darvasi László új novelláskötete: Az év légiutas-kísérője. A Magvető Kiadó ezzel köszönti a hatvanéves szerzőt, aki foly-tatja hét éve megjelent hasonló témájú novellagyűjteményét, az Isten. Haza. Csal. címűt.

10 Nem csupán skiccek
Tandori Szubjektív
(Laik Eszter)
Ha Tandori könyvajánlóiról kell egy könyvajánlóban szólni, az embert óhatatlanul „elviszi” a tandoris hang, mint gyakorlatlan kánonéneklőt a másik, markánsabb szólam. (Apropó: egy helyütt a kánonnal viccelődik: mit tud ő az irodalmi kánonokról, írja, az talán valami karének – példás és pedáns humor, igazi tandoris kikacsintással.) Fontos, hogy nem kritikákról, recenziókról van itt szó, hanem páratlan szabadságfokkal, szubjektivitással, eredetiséggel papírra vetett karcolatokról, „tandoriádákról”.

11 „Arccal a jövő felé a múlton dolgozom”
Beszélgetés György Péterrel
(Mátraházi Zsuzsa)
A gyanútlanság vége című esszé-, tanulmány- és kritikai kötet megmutatja, hogy miként éltünk Pannóniában az elmúlt évtizedekben. A szerző utóbbi években született szövegei közül szerepelnek benne a Csoóriról, Petriről, Kertész Imréről írtak, a két Rajk Lászlóról készült tanulmány, élén a mártír apa folyton újraíratott önéletrajzával, és a kisfiú, ifjabb Rajk László éveken át erőszakkal megváltoztatott nevével. Belekerült a Tandori-házaspárról rendezett és a pannonhalmi Kibékülés című kiállítás kritikája.

12 Encsem, bencsem, meskete, karácsonyra – gyermek- és ifjúsági könyvek
(Sz. Zs.)
Nyúl Péter meséi meséi több mint száz éve bűvölnek el kicsiket és nagyokat: napsütéses, viráglepte erdők-mezők, emberruhás erdei állatok, hamisítatlan angol vidéki táj. Beatrix Potter 19. századi meséi nyomán most Mesék minden évszakra címmel elevenednek meg az írónő kedves figurái és bájos képi világa Szabó T. Anna fordításában.

13 Örökzöld mesék új köntösben a Móra Kiadónál
(Sz. Zs.)
A Kerekítő sorozat megálmodója, J. Kovács Judit 2006-ban azzal a céllal indított játékos baba-mama foglalkozásokat, hogy támogassa a szülőket nagyszüleik játékainak és dalainak újrafelfedezésében, s általa az ölbeli játékok beépülésére a kisgyerekek mindennapjaiba. 2008-ban weboldalt indított, 2009-ben megjelent az első mondókás könyve.

15 Karácsonyi hangulatban Dickens-szel
Interjú Ben Millerrel
(Szénási Zsófia)
Ben Miller litván felmenőkkel rendelkező angol színész, rendező és humorista. […]Színészi karrierje mellett meseíróként és humorosan megírt, ismeretterjesztő könyvek szerzőjeként is tevékenykedik. Nyolc meseregénye közül a legelsőt – ami nem más, mint Dickens Karácsonyi énekének újramesélése  – a Móra Kiadó Amikor megmentettem a karácsonyt címmel jelentette meg Magyari Andrea fordításában.

17 „Kinyílik kéken az ég”
Garaczi László új regényéről
(Szénási Zsófia)
A közelmúlt pandémiás valósága, a környezetrombolás apokaliptikus víziója, és félig-meddig digitális szerelmi történet a témája Garaczi László Weszteg című regényének. Egyszerre groteszk társadalmi tabló, a járvány ironikus krónikája és melankolikus szerelmi regény.

18 A nagy mesék igazsága
Salman Rushdie: Az igazság nyelvei
(Laik Eszter)
Amikor Salman Rushdie esszékötete magyarul napvilágot lát, az író már elveszítette fél szemét, és egyik kezét nem tudja használni. Minden jóérzésű ember döbbenten olvasta augusztusban a Rushdie-t ért támadás hírét: hosszú évek viszonylagos nyugalma után – noha ez a nyugalom csak a kívülállónak, a messze élőnek tűnt annak; az író több esszéjében is emlékeztet: a fenyegetettség sosem szünetel –, tehát e viszonylagos és csalfa nyugalmi időszak után brutális módon csapott le a bosszúért lihegő fanatizmus.

19 „Pszichikus földrengések” utórengései
Beszélgetés Havasréti Józseffel
(Illényi Mária)
„…a két mad scientist kulcsszereplőm, Suler és Nyírő által vezetett drogkísérletek következményei – afféle „pszichikus földrengéseket” kiváltva – miként hatolnak el a napjainkig. A néprajzi terepmunkára induló csoport faggatózása felszínre rángatja az ősrégi történetszálakat, torz indulatokat szabadít fel, melyek az 1973-as Suler/Nyírő-féle drogkísérletek túlélőjeként falujában immár halottlátóként működő idős asszonyhoz kapcsolódnak.”

20 Nem érzékenyeknek való vidék
Fernanda Melchor: Hurrikánok évada
(Vincze Dóra)
Fernanda Melchor első magyarul megjelent regénye a Hurrikánok évada, amely elhozta számára a világhírt, 2019-ben elnyerte vele az Anna Seghers díjat, és a 2020-as Nemzetközi Booker díj shortlistjére is felkerült. A könyvet magyarul Vajdics Anikó igazán káprázatos fordításában olvashatjuk.

21 Interjú egyévnyi interjúról Károlyi Csabával
(Vermes Nikolett)
Károlyi Csaba irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese egy éven keresztül minden hónapban egy adott napon leült a Zoom elé, hogy interjúkat készítsen egy íróval. A kamera másik oldalán Nádas Péter válaszolt. Egy évet töltöttek kérdésekkel és válaszokkal, méghozzá jó kérdésekkel és érdekes válaszokkal.

22 Kvíz idegen és jövevényszókkal
Kiss Gábor – Mandl Orsolya: Anya – nyelv – kvíz
(Galambos Kristóf)
Minden nyelv története azt mutatja, hogy a szókincs növekedésének, gazdagodásának egyik fő módja a más nyelvekből való kölcsönzés. A folyamatosan érkező idegen szavak tehát gazdagítják nyelvünket, folyamatos kihívás pontos ismeretük. A más nyelvből átvett idegen és jövevényszavak között nehéz különbséget tenni. Legszélesebb körben az terjedt el, hogy az idegen szó idegen volta a laikusok számára is érzékelhető.

23 „Az iskolai életrajzok nem ezeket a történeteket beszélik el…” – Nyáry Krisztián
(Kurcz Orsi)
Nyáry Krisztiánt és az Így szerettek ők sorozatot nem kell bemutatni az olvasóknak. Most, ahogy ő szokta „kérdezni” a régmúltat, én faggattam őt a sorozat harmadik kötete megjelenésének apropóján: valóságról, fantáziáról, Tersánszky-Józsi Jenőről, és Petőfi titkolt humorérzékéről is szó esett.

24 Különleges oknyomozások
Csokonai Attila: Szabadmatt
(Szepes Erika)
Csokonai Attila figyelemfelkeltően rejtélyes című könyve, a Szabadmatt egy nyomozás története. Nem krimi, mert nem egyedi bűn után nyomoz, hanem különleges oknyomozás, amelyben első szinten a szerző azt kutatja, honnan indul el az élete (nem a fogantatás vagy a magzati lét körüli vita foglalkoztatja), és rá kell jönnie, hogy azok az események, amelyek az élményeit adják, a közösség élményei, tehát a nyomozást a közösség élményein kell kezdenie.

25 Orosz olaj, ukrán vér és a könyvek békítő szerepe
Interjú a trianoni döntést átíró Michal Hvorecký szlovák szerzővel
(Mátraházi Zsuzsa)
Tahiti utópia című regényében a nagyhatalmak a magyaroknak ítélik a Felvidéket, így a Gerlacfalvi-csúcs lesz Magyarország legmagasabb pontja. A szatíra vége felé, 2020-ra, Magyarország mégis éppúgy illiberális, mint ma. Minden hiába, a végeredmény ugyanaz?

27 „A történéseket soha nem tudjuk megváltoztatni”
Interjú L. Stipkovits Erikával
(Jolsvai Júlia)
Nemrég jelent meg L. Stipkovits Erika Közelebb önmagunkhoz című, nyolcadik könyve. A jelentős életművel rendelkező pszichológussal, tartva magunkat a kötet témájához, önismereti kérdésekről beszélgettünk.

28 Agyas kérdések
Stanislas Dehaene: A rugalmas agy
(Laik Eszter)
A közvéleményt leginkább foglalkoztató, leggyakrabban felmerülő tudományos téma manapság szinte biztosan a mesterséges intelligenciák és mesterséges neurális hálózatok működése. Az emberi agy ilyetén „leképezését” sokan az ördög művének tartják – ahogy annak tekintették egykor a vasutat és bizonyára az első kereket is, csak akkor még nem volt közösségi média és ideológiai buborékok.

28 Holdraforgók – megzenésített őszi/téli versek hétköznapokra és ünnepi pillanatokra
(szénási)
Néhány éve a Napraforgó Kiadó elhatározta, hogy kortárs versekből álló leporelló sorozatot ad ki az óvodás korosztály számára. Major Esztert kérték fel szerzőnek, aki popzenei körökben népszerű dalszövegíró. Szekeres Adrienntől a Hooligansig, Wolf Katitól Kökény Attiláig hosszú a lista, akiknek az elmúlt huszonöt évben dalszövegeket írt. Örömmel próbálta ki magát gyerekversek szerzőjeként is, 2017-től nyolc kötetben jelentek meg az évszakok hangulatát és az adott időszakban jellemző tevékenységeket bemutató gyerekversei Kecskés Anna bájos rajzaival.

29 Vedd kezedbe, olvasd, találkozz vele!
Beszélgetés Galsi Árpáddal
(Pompor Zoltán)
A Kálvin Kiadó és a Magyar Bibliatársulat ennek a folyamatos megújulási folyamatnak aktív szereplője, a legkisebbeknek gyermekbibliáitól kezdve az ifjúságnak szánt könnyedebb formájú Biblia neked interaktív kiadásán át a magyarázatokkal ellátott új fordítású Bibliáig sokféleképpen juttatja el a kiadó Isten kijelentését a XXI. század olvasójához. Legújabb projektjük keretében a Biblia megszokott formájától merőben eltérő, új köntösben szólítja meg az olvasókat.

30 A hétköznapi tragédiák felébresztik az empátiát
Interjú Marianna D. Birnbaummal
(Szepesi Dóra)
Az Esterházy-kalauz, Az évek iszkolása és több más nagysikerű kötet után naplóregénnyel jelentkezik Marianna D. Birnbaum, magyar származású irodalom- és kultúrtörténész, a University of California, Los Angeles kutatóprofesszora, közel két évtizeden át a Középeurópai Egyetem (CEU) vendégprofesszora. Félárnyékban című könyve lebilincselő vallomás egy asszony küzdelmeiről, apró örömeiről és megrázó csalódásairól – miközben életére mindvégig árnyékot vet Magyarország történelmének ellentmondásos közelmúltja.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés