Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
XXV. évfolyam 4. szám

Tartalom  Pdf-letöltés

A tartalomból

4 „Élni életveszélyes, de akkor is csodálatos”
Beszélgetés Müller Péterrel
(Szepesi Dóra)
„…Írtam is az oldalamra egy pár sort arról, hogy ez a könyv csak azt adja tovább, amit anyám adott nekem: hogyan kell az ilyen tébolyult időben is vidáman élni. Sőt, túlélni. Kicsit ravaszul, huncutul, kicsit bölcsen, de főleg szabadon, elválasztó korlátok nélkül…”

6 Elszakíthatatlanul
Nemes Nagy Ágnes-Lengyel Balázs-Polcz Alaine-Mészöly Miklós: Szorongatott idill
(Laik Eszter)
Az irodalmi barátságokban a kvartett ritka tünemény, különösen, ha a szövetséget alkotó két házaspárból az egyik szinte a barátság kiforrásának kezdetén elválik, ám szoros kapcsolatuk nekik is mindvégig megmarad.

7 Enyv és ólom, nekünk ez a tollunk és viaszunk
Kner Piroska Parti Nagy Lajos szemüvegén keresztül
(Jolsvai Júlia)
Egészen különleges könyvvel jelentkezett Parti Nagy Lajos, pontosabban párkönyvvel.
Az egyik kötet Kner Piroska több mint száz éves, nemrég előkerült Szakácskönyvét tartalmazza, a másik Árnyékporocska címmel jelent meg, melyben az író rajzolja fel Piroska ködbe vesző alakját. Alcíme szerint féltényprózában.

8 Ábel a történelemben
Tamási Áron
(Laik Eszter)
Vannak olyan kötetek, amelyek még az olvasás aktusának emelkedettségét is visszaadják. Az MMA Kiadó gondozásában megjelent Tamási Áron című album ilyen: megkövetel magának egy tiszta asztalt, amire lehelyezheti az ember ezt a hatalmas műalkotást, de legalábbis egy kényelmes fotelt és megfelelő fényt, ahol ölbe véve lapozhatjuk a súlyra is tekintélyes albumot.

8 Múltba tekintő kalandozások
Janikovszky Éva: Van egy jó hírem!
(szénási)
Janikovszky Éva felnőtteknek szóló tárcáiból öt kötet látott napvilágot az írónő életében. A legutolsó tizenkilenc éve. Ezek az írások éppúgy magukon viselik az írónő messziről felismerhető stílusát, mint a gyerekeknek szóló írásai. Humorosak, ugyanakkor empatikusak, a mindennapi élet tárgyaiból és eseményeiből kiindulva jutnak el az általános emberi tapasztalatig és értékekig.

9 Az irodalmi róka meséje
Beszélgetés Kemény Istvánnal
(Vermes Nikolett)
Ritka kötetet jelentett meg a Magvető Kiadó Kemény István versekből és történetekből. Akár egy offline felolvasóest. Sodró és lehetetlen.

11 Terápia és elfogadás
Hernádi Judit és Tarján Zsófia
(Illényi Mária)
Megrendítően őszinte és bátor beszélgetős könyvet írtak közösen. Azzal együtt, hogy nagyon személyesek ezek a vallomások, mégis, nagyon sok embernek segíthetnek felismerni, hogy nincsenek egyedül, és hogy van kiút.

12 Mi legyen a karácsonyfa alatt a gyerekeknek?
(Sz. E. Zs.)
A folyamatosan pusztuló rovarvilág veszélyeztetettségére figyelmeztet a Mi Micsoda Junior sorozat Méhek és darazsak című kötete. Fontos, hogy már az ovis korosztály is tisztában legyen vele, hogyan dolgoznak ezek a végtelenségig szorgalmas állatok, miért hasznosak, és mit jelentenek az ökoszisztéma és az emberiség túlélése szempontjából.

13 Klasszikus történetek karácsonyi köntösben a Móra Kiadónál
(szénási)
Szikora János felkérésére és a székesfehérvári Vörösmarty Színház számára írta Csukás István a Diótörőcske című mesejátékot. Ez volt a nagy mesemondó utolsó színpadi műve, a darab 2021. októberi bemutatását sajnos, már nem érhette meg.

15 A mindenség gyerekszemmel
Lackfi János verskötete a családdal töltött fél évszázadról
Szénási Zsófia
Vidám családi kötettel ünnepli Lackfi János a kerek évfordulót, amiben kicsit mindenki magára ismerhet, akár családban él, akár nem. Rohanó világban rohanó család, őrült nyelvi kavalkád, sok szellem és humor jellemzi a Nevető családfa című versválogatást, amely az 50. születésnapra jelent meg a Móra Kiadónál.

16 „Szeretek szembemenni a trenddel”
Beszélgetés Molnár Vilmossal
(Illényi Mária)
„…Kőrösi Csoma Sándor példája, ahogy saját énjét, egész életét alárendelte egy nagy célnak, az ő korában is sokakat meghökkentett. Ma pedig, az ún. fogyasztói társadalomban, amikor a hedonizmus hat át mindent, még a reklámok is folyton azt sulykolják a fejekbe, hogy az anyagiakkal törődj, önmagad kényeztetése legyen a legfőbb cél, Csoma nagy keleti útja, egész élete ennek tagadása…”

21 „Egy trambulin is lehet az, amit covidnak hívunk.” – Jakupcsek Gabriella
(Kurcz Orsi)
Jakupcsek Gabriella Alul semmi? című kötete különleges reflexió mindannyiunk elmúlt másfél évére. A szerzővel a megjelenés apropóján beszélgettem, többek között arról is, hogy mit tanulhattunk ettől az időszaktól.

22 „Mindenkinek van valami függősége”
Beszélgetés Balassa Krisztiánnal
(Illényi Mária)
Első könyve októberben jelent meg a Kalligram kiadónál. A novellafüzér számomra Murakami mágikus realizmusát idézi meg, ahogyan maga az alaptörténet is, amely egyrészt a rejtélyes módon ellopott szavaink utáni hajsza, másrészt szembenézés azzal, mire megyünk, ha csak a vágyaink maradnak…

27 Regényben elbeszélt feszült ballada
Laura Sintija Černiauskaitė: Lélegzet a márványon
(Laik Eszter)
Meghökkentő, sokszor mennyire rokonnak érezzük a kelet-európai országok irodalmát, még akkor is, ha a közöttünk feszülő földrajzi és kulturális távolság jelentősnek mondható. Litvánia úgy ezerötszáz kilométerre fekszik Magyarországtól, ám Laura Sintija Černiauskaitė regénye, a Lélegzet a márványon valahogy minden ízében ismerős.

28 A nyucán túl
Csepregi János, Dániel András és Kollár Árpád
(Pompor Zoltán)
A nyuca olyan, mint Lázár Ervin meséjében a százpettyes katicabogár: létezik-nem létezik. Nem létezik, mert ki hallott már olyanról, hogy nyuca?! És mégis létezik, mert elmondható. Három kortárs szépíró, Csepregi János, Dániel András és Kollár Árpád éveken át kutatta a nyuca-jelenséget, most érkezett el az idő, hogy a nagyközönség is megismerje gyűjtőmunkájuk eredményét.

29 „A testiséget előbbre valónak érzem a szavaknál”
Interjú az elsőkönyves Konrád Józseffel
(Mátraházi Zsuzsa)
Mostanáig a családja is „csak” építésznek hitte. Aztán 33 évesen elkezdett szavakból is építkezni. Bemutatkozó műve címében egybecseng apja első regényével. Az A látogató volt, ez A behajtó.

30 Fal- helyett úttörő
Beszélgetés Faludi Juliannával
(Vermes Nikolett)
Faludi Julianna első regénye, mint mondja, kísérleti munka. Pontról pontra. Kiegészülve a könyv ihlette póló webshoppal, zenei lejátszási listával és több évados podcasttal.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:



Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés