Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
13. évfolyam 5-6. szám

Tartalom Pdf-letöltés

110. oldal
Kiment a divatból a szingli
Fejős Éva mesél magáról és regényeiről
„Megjelenik benne a harmadik évezred modern nő karaktere, aki már nem szingli, nemcsak a karrierre hajt, hanem szeretne egy rá felnéző férfival boldog lenni, aki teret hagy neki. Igazi anya és gyengéd társ, de a szakmai életében is igyekszik megvalósítani magát.”
(Mátraházi Zsuzsa)

111. oldal
Kálvin emlékezete
(Pompor Zoltán)

112. oldal
Panoráma
Thomas Pynchon: Súlyszivárvány
Michel Deguy: Ami nem múlik el soha
R.Várkonyi Ágnes: Zrínyi Ilona „Európa legbátrabb asszonya”
Határtalan nők (Szerk.: Bakó Boglárka, Tóth Eszter Zsófia)
Mucha

115. oldal
Könyvbölcső
Tarján Tamás
Három ász

116. oldal
Megjelent könyvek 2009. január 23-február 19.
A forgalomba került könyvek válogatott listája a Könyvtárellátó adatbázisa alapján. A teljes lista és a művek további adatai a Könyvtárellátó honlapján (www.kello.hu) tekinthetők meg.

120. oldal
Lapmargó
Murányi Gábor
Áruvédjegy
Nem tudom, illik-e bevallani, hogy Gyertyán Ervin önéletrajzi könyvét, az előzőt, a Lidérc és ingoványt, amely évtizeddel ezelőtt jelent meg, csak azt követően olvastam el, hogy felkérést kaptam, mutassam be a folytatást, a Visszajátszást.

122. oldal
Gyermek, ifjúsági
Ha újdonság, ha nem, érdemes elolvasni
(Cs. A.)

123. oldal
Utópia a föld mélyén
(P. Z.)
Randi, szex, család
(Cs. A.)

124. oldal
Noszogatni kell az ihletet
Beszélgetés Várady Szabolccsal
Várady Szabolcs író, költő, műfordító: gyűjt. Kötetre. Leginkább versesre. Manapság több ideje van írni, de az ihletet nem lehet sürgetni. Viszont készenlétben kell lenni. Addig G. B. Show-t, Cyranot fordít, esszéket ír…
„Az előző rendszer nagyon irtózott attól, hogy bármilyen irodalmi csoportosulás létrejöjjön. A rendszerváltás után elkezdtek rohamosan szaporodni a különböző folyóiratok, talán több is, mint amennyire egy ekkora országnak szüksége volt.”
(Ócsai Dorottya)


127. oldal
Abból főzök, amit otthon találok
Frank Júlia háziasszonyként gondolkozik a konyhában
Receptjein, az egykori Magyar konyhában adott tanácsain több nemzedék lányai nőttek fel. Akkor kezdett szakácskönyveket írni, amikor ez még nem volt divat, és egyike azoknak, akik divattá tették a főzést.
„Mindent megveszek, ami megtetszik és úgy gondolom, valami finomat lehet készíteni belőle. Ha főznöm kell, benézek a hűtőbe és abból főzök, ami van.”
(Szénási Zsófia)

128. oldal
Mesés ízek, ízes mesék
Friss szakácskönyvek kínálata
Az első szakácskönyv minden bizonnyal úgy született, hogy a gourmand ősember rácsapott a tudatlan ősember kezére, aki szárított juharlevéllel akarta meghinteni a tűzön piruló mamutcombot, hiszen a legostobább neandervölgyi is tudhatná, hogy a levél kesernyés mellékízt kap a tűzben, és elrontja a vadhús zamatát.
(Laik Eszter)

130. oldal
A történelem nem unalmas
Újabb kötet a XXI. század készítőitől
Beszélgetés Lázs Sándorral
„Ez a XXI. század, ahol a legendák velünk élnek” – hangzik az RTL Klub népszerű műsorsorozatának szlogenje. A készítők a „történelmi bulvár” műfaji fantázianevet adták a műsornak, és benne arra törekszenek, hogy egy adott korszak történelmi anekdotáinak, legendáinak utánajárjanak, felderítsék és a nagyközönség számára is fogyasztható módon közreadják.
(Szénási Zsófia)

132. oldal
Emberben könyv
Felöltöztetett versek
Gryllusék homéroszi jogokat érvényesítenek
A Gryllus-fivérek a műszaki egyetemre jártak, építészdiplomát szereztek, de a zenélés lett a hivatásuk. A mai felállásban Becze Gáborral és Radványi Balázzsal négyesben alkotják a Kalákát. Az irodalomról, leginkább természetesen a líráról a két Gryllusszal beszélgetett
Mátraházi Zsuzsa
„Egyszer Kányádi Sándor mondta rólunk, talán kicsit ironikusan hogy visszahelyezzük a költészetet homéroszi jogaiba. A verseket eredetileg zenélték, éneklésre szánták Balassi vagy más régiek, eleve odabiggyesztették: ilyen és ilyen dallamra.”

135. oldal
Nyomokban mogyorót tartalmaz
Beszélgetés Molnár Vilmossal
„Az eddigi díjak közül, amelyeket eddig kaptam, mindenképpen a Márai Sándor-díj a legrangosabb. Elég számbavenni, hogy eddig kik kapták meg. Azért lepett meg, hogy az idén nekem is odaítélték, mert van már pár éve, hogy az utolsó könyvem megjelent… […]
Folyton beszélnek az egységes magyar irodalomról, egységes magyar kultúráról, de a valóságban – tisztelet a kivételnek – az anyaországban kevesen tudnak, kevesen tartják számon a határon túli magyar irodalom és kultúra kiemelkedő személyiségeit.”
(Illényi Mária)

136. oldal
Pettson és Findusz alkotója újra Budapestre jön
Interjú Sven Nordqvisttal
„Emlékszem, hogy sok dicséretet kaptam az iskolában, mert én rajzoltam a legjobban az osztályban. A mamám is sokat dicsért. Fontos, hogy az ember kiskorában sok bíztatást kapjon.”
(Kovács Kornél, fordítás Botond Ágnes)

138. oldal
Mabinogion, walesi regék
Mit meséltek a walesi bárdok?
(Szepesi Dóra)

139. oldal
Választott elődök
(Alföldy Jenő)

140. oldal
Panoráma
Carlos Ruiz Zafón: Angyali játszma
Polgár Dénes: Egy Polgár a nagyvilágban
Fecseg a felszín és hallgat a mély. Tudatok és tudatalattik a gazdaságpolitikában
Ezerarcú humor (Szerk.: Daczi Margit–T. Litovkina Anna–Barta Péter)

142. oldal
Mérlegkészítés válságidőben
A világ nem tanult az ENRON botrányból. Hiába hozták meg Amerikában a SOX (Sarbanne- Oxley) törvényt, hiába szigorították a nemzetközi számviteli és könyvvizsgálati standardokat, a bankárok nem okultak.
(Dr. Bódis Béla)

143. oldal
A fordítás
(Csokonai Dániel)

144. oldal
Kertész Ákos
Minden minket minősít

146. oldal
Sikerlista

148. oldal
Filmszemle 2009
Nem szeretnék belefutni a minden évben hangoztatott közhelybe, miszerint az idén nem volt elég erős a felhozatal. Mondjuk, hogy egyenetlen volt a színvonal, bár így sem javítunk a stiláris helyzeten.
(Budai Katalin)

150. oldal
Az elektronikus könyvkiadás forradalma
Beszélgetés Votisky Zsuzsával
A Typotex Kiadó mindenekelőtt szakkönyveinek és tankönyveinek köszönheti hírnevét a hazai könyvpiacon. Az elmúlt évben azonban a hagyományos könyvkiadás mellett új profillal, az elektronikus könyvkiadással jelentkeztek: az első DRM védett, e-könyveket jelentetik meg a „világhálón”.
(Maczkay Zsaklin)

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:



KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés