Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Kiemelt

Nádasdy Ádám és Tóth Krisztina könyvheti megnyitója – Az Élet és Irodalom 2024/24. számából

2024.06.13.

Az Élet és Irodalom 24. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KÖNYVHETI ÖSSZEÁLLÍTÁS

Nádasdy Ádám
és Tóth Krisztina könyvheti megnyitója.

Részlet Nádasdy Ádám Ne legyünk gyávák! című beszédéből:

„Kérem az írókat, írjanak a gazdagokról! Van ott is baj elég. Nem az illatos kertjükről kell írni, hanem a keserű harcaikról, családon belül és kívül, az emberi természet bámulatos rondaságáról, és időnként szépségéről. Mert nehogy csak azt írják meg, hogy aki milliárdos, az gonosz és gátlástalan. Nem megítélni kell őket, hanem megírni.
Tévedés azt hinni, hogy gazdagéknál kevesebb alkalom adódik finom lélekrajzra.”

Könyvkritika tizennégy új könyvről: Bihari Péter Bolgár Dánielről, Kácsor Zsolt Cserna-Szabó Andrásról, Benedek Szabolcs Egressy Zoltánról, Márton László Havas Juliról, Kertai Csenger Hegedüs Veráról, Deczki Sarolta Kabai Lórántról, Hévizi Ottó Kardos Andrásról, Forgách Kinga Krusovszky Dénesről, Láng Zsolt Kukorelly Endréről, Visy Beatrix Láng Orsolyáról, Benczi Boglárka Magyary Ágnesről, Csehy Zoltán Nádasdy Ádámról, Antal Nikolett Simon Bettináról és Margócsy István Szabó Gáborról.

INTERJÚ

„A művészet mindig világítótoronyként szolgál”

Jens Liljestranddal Hegedűs Claudia beszélget

„Jószerével nem múlik el úgy nap, hogy ne értesülnénk valamilyen, mindannyiunk életére kiható természeti csapásról. A globális felmelegedésből adódó politikai és morális dilemmákat felvető kérdésekre nemcsak a klímaszakértők, de egyre több kortárs szerző is keresi a válaszokat. Jens Liljestrand svéd újságíró és író napjainkban játszódó, félelmetesen valóságszerű disztópiája is ezt a problémakört járja körbe. A Ha minden véget ér is (Ävenomallt tar slut, 2021) az ökológiai változásokkal összefüggő világvége-hangulatot ragadja meg, ahol a klímakatasztrófák visszatükrözik a társadalomban, és annak legkisebb egységében, a családban megmutatkozó válságfolyamatokat. A negyvenkilenc éves szerző debütáló regényének alapfelvetése az, ki hogyan reagál élet-halál helyzetekben.”

FEUILLETON

Tábor Ádám
„Utunkat egy folyó kíséri” címmel írt emlékezést a100 éve született Rába Györgyről.

„Ferencz Győző korszakolta először líráját második válogatott verskötete, az 1999-es A vonakodó cethal kapcsán. Az első „késő nyugatos” két kötet után 1969-től a 80-as évek végéig teljesen új és eredeti, „a vers belső törvényeit követő”, az avantgárd eredményeit beépítő, álomlogikát is alkalmazó asszociatív, többközpontú, anyagszerűen sűrített Rába lírája. Ezt a 90-es évektől részben felváltja egy „új bensőségesség” „letisztultsága” és – teszem hozzá – realisztikusabb élményközpontúsága. Hozzám a középső korszaka állt legközelebb, ám a 90-es évektől kiadott minden kötetére részletes levélben válaszoltam, kiemelve a bennük talált számos remek verset. (Mesterházi Mónika Evidenciák című esszégyűjteményében a 2006-os Földlakó-kötetet elemezve varázsos versrészleteket idéz.)”

AZ ÉS KÖNYVE A KÖNYVHÉTEN

Láng Zsolt A  jelen anyaga című kritikája Kukorelly Endre Ház, háború, halott című regényét elemzi.

„Impulzusok, fel-felerősödő lüktetés, tolófájdalmakként emlékeket világra hozó örvénylő erők. Nem is volna ésszerű egyetlen irányba koncentrálni mozgásukat. A Ház több házat is jelent, egy frissen vásároltat Istvántelepen, egy régebbit ugyanott, egy még régebbit a Balaton partján, és így tovább. A Háború sem konkrétan egy, vagy akár kettő, minden konfliktus, viszály alá kerül. A Halott is számtalan halált gyűjt egybe, az örök átmenetiség már-már azonosítatlanul feldobja a hullákat, hogy aztán egy sárga lábujjkörmű test emelkedjen ki közülük, a halál elszemélytelenedő folyamatából kibukva legyen jelképe a dologi létnek, legyőzve a nemlét megfoghatatlanságát. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, az emlékezőnek el kell személytelenednie. Csakis így figyelheti meg a személytelenben rejlő személyest.”

KÖVETÉSI TÁVOLSÁG

Visy Beatrix Figurák, vitrinben című kritikája Láng Orsolya Ház, délután című kötetéről szól.

„A kötet anyaga nincs ciklusokba rendezve, s erre nincs is szükség, mert egy rendkívül egységes, kimunkált, de egyáltalán nem egysíkú versvilággal találkozunk, a kötetkompozíció többletjelentésének erőltetése nélkül. A művek finom párbeszédben állnak egymással, amolyan halk duruzsolás formájában. Az imént tárgyalt nyitómű és a kötet vége felé elhelyezett Életpályamodell érzékelteti leginkább, hogy a művek elrendezése azért nagyon is átgondolt.”

VERS

A könyvheti szám versrovatában Gergely Ágnes, Taródi Luca és Tőzsér Árpád versei kaptak helyet. Közülük ezen a helyen Gergely Ágnes versét mutatjuk meg:

AZ ÜTÉS MÉLYÉN

Komisz dolog, de van, tehát lehet,
már életedben elfelejtenek.

A lassú csöndben, mely körülkerít,
a gonosz lélek alkot valamit.

Vágyad örök régmúltat sokszoroz,
kezdőhangot is ő ad, a gonosz.

Elforgatnád, ám az idő kevés,
a folyamat szűkagyú rettegés.

Még nem tudhatod, hogy a vége mi,
próbálod fokról fokra érteni.

De nem. Az ütés mélyén nem vagy ott,
csak a testtartást gyakorolhatod.

Csak az marad, hogy egyszer érted jönnek.
És megtanulod szeretni a csöndet.

PRÓZA

Darvasi László
prózája.
Tárcatár: Visky András.

Részlet Darvasi László írásából: Neandervölgyiek 4 (a folytatás)

„– Mama, Lenin elvtárs is szaralak?
– Nem tenném a kezem a tűzbe érte, kislányom.
Na, de voltak más képek is, családi bőrmappákban, legumizott dobozokban. Itt pedig mi vagyunk, mi állunk a tanácsi hivatal előtt, mi mosolygunk a hamisan csillanó objektívbe, aztán pedig a fenyőfa szép, békés ünnepén, apa, anya, én. Az asztal szélén limonádés pohár, el akarna dőlni a szívószál, az üvegfal megfogja. Konyak. Bejgli. Mignon. Egy óriási vértócsa, az a nagyedényben sűrülő halászlé. Néha fölberreg a telefon, türelmetlensége erőszak, apát mindig sürgősen hívták. Mama, úgy értem, Erna mama, ha énvelem időzik, gyakran iszik likőrt. Mama sír, öregsírás, az öregek súlyos, tétova könnye folydogál a szeméből, vékony arc, Erna mama szép és megátalkodott volt, nem kérkedett a mindenhatóságával, pedig volt neki kraftja, az tutifix, ő volt a család ereje, még akkor is, ha nem bírt Apával és a testvérével, Sanyi bácsival, aki aztán a lövöldözésben utána futott. Nem bírt velük mama, a gyerekeivel. Ki bírt volna ilyen emberekkel. De azért Erna mama el tudta vinni az Ördögöt a sarokig legalább, elcipelte odáig.”

FILM

Báron György a XII. Friss Hús Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválról ad képet.

„Koncentráljunk hát a magyar versenyprogramra, amely az idén elképesztően erős volt. Ha összehasonlítom a cannes-i Directors’ Fortnight rövidfilmes válogatásával vagy a Berlinale játékfilmes versenyprogramjával – mely utóbbit zsűrorként volt szerencsém végigunatkozni –, hozzájuk képest a pesti mozitavasz bővelkedett friss, érzékeny munkákban. Gyönge darab a negyvenből, ha két-három akadt – ez nemzetközi szinten is kivételes arány. Új nemzedék dörömböl a kapuknál, egyetemekről és független műhelyekből; kérdés, nyernek-e bebocsáttatást, s ha igen – látva a zord kapuőröket –, mi lesz bent (s mi lesz kint) velük.”

ZENE

Fáy Miklós Noszt Aida című írásában Mohácsi János Aida-rendezését értékeli újra.

„Mohácsi János Aida-rendezéséről mindig azt gondoltam, hogy itt érte el a rendező a határait, ha nem írhat hozzá, bele, mellé, akkor kész, kipurcant, ha nem jelenhet meg az ifjú Kádár János az Aida második felvonásában, akkor gúzsba van kötve a rendezői fantázia, ez is csak egy Aida, legfeljebb sötétebb, mint lenni szokott. Napfény helyett sziklasír, homokszín helyett fekete-arany, de ugyanaz az operai ágálás zajlik, mint szokott. Ez azért körülbelül igaz is, de csak körülbelül.”

Mindez és még sok jó írás olvasható az eheti Élet és Irodalomban.
Az ÉS elérhető online is: www.es.hu

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés