Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

A fogorvos, aki retteg a gyerekektől – Vig Balázs várótermi mesekönyve

2012.11.15.

Első könyve (Három bajusz gazdát keres) sajátos humorával, fiatalos szemléletével és friss hangvételével nagy sikert aratott a gyerekek között. Vig Balázs nem csak írja a mesét, de szívesen játszik a gyerekkel a közönségtalálkozókon. Új könyve megint különös aspektusból nyúl egy gyerekeket borzongató témához: egy rettegő fogorvosról szól, aki a gyerekektől való félelmében a fogorvosi szék alá bújik. A fiatal szerző, egyetemi évei alatt számos novellát írt, amelyek első szárnypróbálgatásnak, tanulási folyamatnak bizonyultak. A gyerekeknek és az ifjúságnak írt történetekben viszont megtalálta az igazi hangját.

- Két éve beszélgettünk utoljára, akkor azt mondtad, mindig vannak ötletek a fejedben és folyton írsz valamit. Ezekből a kósza ötletekből született meg ez a fordított szemszögből megírt történet?

- Fogorvosról akkor még szó sem volt. Egészen rövid idő alatt keletkezett egy spontán ötlet hatására. Míg az előző, egyben első könyvemet (Három bajusz gazdát keres) évekig írtam, ezzel néhány hét alatt elkészültem.

- Féltél a fogorvostól gyerekkorodban?

- Nem egy önéletrajzi történetet akartam írni, és nem a saját démonaimmal kívántam leszámolni, amikor megírtam. Ha már gyerekorvosról van szó, inkább a fül-orr-gégészeten ültem sokat kicsi koromban. A fogorvostól való félelem azonban valahol mélyebben gyökeredzik gyerekben és felnőttben egyaránt, és olyan témának tűnt, amit érdemes volt feldolgozni. Különösen azzal a csavarral, hogy nem a beteg fél az orvostól, hanem az orvos a betegtől, ez esetben a gyerekektől. Egy testvérpár - a nagy és bátor, ám dadogó kisfiú és a szerető kishúga - elmennek az anyukájukkal a fogorvoshoz. Odabent találkoznak a rettegő Fognyűvő doktorral, aki elbújik a gyerekek elől, és Higiénia nővérrel, aki közvetít a gyerekek és az orvos között. Végül is sor kerül az orvosi vizsgálatra. Szerepel benne egy lyukas fog, és viccesen bemutatásra kerülnek a különböző orvosi eszközök, mint a nyálelszívó, a köpőcsésze, vagy az injekció.

- Az első könyvedhez hasonlóan ez a könyv is tele van humorral, groteszk és vicces jelenetekkel, amin a gyerekek szívből nevethetnek. Például milyen színű legyen a fogtömés (esetünkben zöld), vagy milyen ízesítésű legyen a tömés (itt kóla ízű). Az ehhez hasonló jelenetek megtörik az orvosi rendelő fenséges komolyságát.

- Csak érdekességképpen mondom, hogy zöld fogtömés valóban létezik, kóla ízű fogtömésről azonban én sem hallottam. Próbáltam több csavart beletenni a könyvbe, de oly módon, hogy a meseszerűség megmaradjon.

- Előző könyvedet Kárpáti Tibor kitűnő groteszk rajzai illusztrálták, most Kalmár István klasszikus hangvételű képei színesítik a könyvet.

- Mindenképpen szerettem volna, hogy ehhez a kötethez hagyományosabb illusztráció készüljön, hiszen maga a könyvsorozat (Már tudok olvasni) általában ilyeneket alkalmaz. Sok gyereknek lehet, hogy ez az első könyve, amelyet önállóan olvas, ezért érdemes az egyszerűen befogadható, klasszikus rajzokkal megkönnyíteni számukra az értelmezést. Ráadásul Kalmár István képei nem nélkülözik a humort és az iróniát: saját ötlete volt például, hogy a fogorvos a bohócdoktorokra jellemző viseletben legyen (azaz háromszög sapkában és piros bohóc orral felszerelkezve), vagy hogy a fogorvosi szék karfáján egy bagoly lesse a kis beteget.

- Merényi Ágnes, a Móra szerkesztője hiánypótló kötetként ajánlotta a kötetet, amely segít javítani a gyerekek és a fogorvosok kapcsolatán. Szerintem a fogorvosok is örülni fognak ennek a könyvnek, ha eljut hozzájuk. Terveztek valamilyen bemutatót fogorvosi közegben?

- Nagyon jó ötletnek tartanám. A fogorvosok és a gyerekek barátságát érdemes lenne elmélyíteni, bízom benne, hogy eljut a könyv néhány vagány fogorvoshoz, akik pontosan tudják, milyen nehéz bánni egy kisgyerekkel a fogorvosi székben. Gondoljunk csak arra, hogy valószínűleg nincs olyan gyerekfogász, akit ne harapott volna meg egy gyerek legalább egyszer. Várótermi mesekönyvnek is szoktam hívni ezt a kis kötetet, mert terjedelmében tipikusan olyan, amit a várakozási idő alatt el lehet olvasni, végig lehet lapozni. A gyerekeket nemcsak leköthetik a szülők ezzel a könyvvel, de talán a szorongásukat is oldják kissé.

- El tudnám képzelni, hogy az óvodásoknak, iskolásoknak ezt a könyvet elolvassák a nevelők a kötelező fogorvosi vizsgálat előtt…

- Egyre több helyre hívnak a két mesekönyvem kapcsán szerte az országban, főleg a könyvtárosok és az alsós tanítók buzgólkodnak abban, hogy kortárs irodalmat adjanak a gyerekek kezébe. Szép lenne, ha az orvosi rendelőket is be lehetne vonni ebbe.

- Milyen visszajelzések érkeztek eddig?

- Az író-olvasó találkozókon találkoztam a gyerekekkel, mint olvasókkal először a könyv kapcsán, írás közben nem mutattam meg egyetlen gyerekeknek sem, hogy ne befolyásoljanak. Érdekes módon sokukat a fogszabályzás érdekelte a legjobban. Azért fontos leszögezni, hogy ez nem egy propaganda könyv, nem kampánycéllal készült, és nem a fogorvoslást reklámozza, egyszerűen egy mese, ami éppen egy fogorvosi rendelőben játszódik. Szerethető figurákkal és mesés fordulatokkal.

- Készülsz még valamire mostanában?

- A Csimota Kiadó nagysikerű EGYSZERVOLT című antológia kötetének újrakiadásában lesz olvasható egy új mesém, a Csendkirály. Remélhetőleg tavasszal megjelenik a könyv. Régi tervem egyébként, hogy regényt írjak a kiskamaszoknak is. Ezt a korosztályt - néhány nagyszerű kivételtől eltekintve - mintha elhanyagolnák az írók manapság.

Szénási Zsófia

Vig Balázs: A rettegő fogorvos
Móra Könyvkiadó , 45 oldal, 1790 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Szántó T. Gábor: A jazzprofesszor – Az Élet és Irodalom 2024/21. számából

Az Élet és Irodalom 21. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

0507KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés