Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

Alvás helyett olvass! – Kocsis András Sándor Az Olvasás Éjszakájáról

Szénási Zsófia - 2015.09.28.

Civil kezdeményezésként, az olvasás népszerűsítését célozza meg az Olvasás Éjszakája programsorozat, amely önfeledt szórakozást ígér kicsiknek és nagyoknak. Október 10-én, harmadszorra rendezi meg az éjszakát a Supka Géza Alapítvány a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésével karöltve. A célokról és programokról Kocsis András Sándorral, az MKKE elnökével beszélgettem.

Miért éppen őszre esik Az Olvasás Éjszakája?

- A Supka Géza Alapítványnyak ambiciózus elképzelései vannak a rendezvény szervezéséről, és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése minden erejével segíti a vállalkozást, amely a teljes könyvszakmát érinti, beleértve a kiadókat, a terjesztőket, a nyomdászokat és a könyvtárosokat. Ezúton is köszönetemet fejezem ki Lafferton Kálmánnak, a Supka Géza Alapítvány elnökének, aki rengeteget dolgozott a rendezvény megszervezésén. Tavasszal két nagy könyvszakmai rendezvény van egymáshoz viszonylag közel: a könyvfesztivál és az ünnepi könyvhét. Utána viszont hosszú szünet van novemberig, majd beindul a karácsonyi könyvvásár. A kiadók többsége éves könyvforgalmának 30, van aki 40%-át is ekkor bonyolítja le. Az őszi szezon eddig viszonylag szerényen teljesített. Az Olvasás Éjszakája azért jött létre, hogy eggyel növeljük a könyves ünnepek számát. A fesztivál népszerűsíti az olvasást, felmutatja a nemzeti kultúra írott értékeit. Szeretnénk frissíteni a társadalmi olvasásképet, és a programokkal törekszünk arra is, hogy az olvasást, mint az öröm forrását mutassuk be. Talán ez a legfontosabb. És még az, hogy a könyvszakma büszke arra, hogy távol tartja a politikát a rendezvényeitől. Nem kapcsolódik közvetlenül az Olvasás Éjszakájához, de sikerült megújítani a kapcsolatot a Balassi Intézettel, amelynek a legfőbb feladata a magyar kultúra határon túli megjelenésének segítése. Az utóbbi években nem volt egyetértés köztünk. Az új vezetővel, Hammerstein Judittal aláírtunk egy együttműködési megállapodást, amivel új időszámítás kezdődik a szervezetek között. Frankfurtban a magyar standon, évek óta először, ismét ott lesz a Balassi Intézet is. A 2015-ös évben több olyan pozitív fejlemény történt a könyvszakmában, ami előremutató. Az Olvasás Éjszakáját a három nagy terjesztő kiemelten támogatja, mindhárom külön helyszínt biztosít a programoknak. Az NKA is ígért és adott egy kisebb összeget a program lebonyolítására. Ez arra elég, hogy az Olvasás Éjszakáját jóval intenzívebben tudjuk reklámozni a médiában, mint eddig. Ez fontos lépés.

Az előző évekhez képest több budapesti és vidéki helyszínen rendezik meg az Olvasás Éjszakáját. Az Alexandra a Nyugati téri könyváruházában, a Libri a Rákóczi úti Libri Könyvpalotában és az Allee-ban lévő boltjában, a Líra a Fókusz Könyváruházon belül három helyszínen, a Kossuth Kiadó az Örkény Könyvesboltban lesz jelen a programjaival.

- Mi nyitottak vagyunk, bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez. Rengeteg programmal készülnek a nagyobb és a kisebb boltok, így az Örkény is, hogy kicsit hazabeszéljek. Idén először gyermekprogramokkal is várjuk a fiatalabb olvasókat a Kossuth Kiadóhoz tartózó Móricz Zsigmond Könyvesboltban – természetesen nem éjjelbe nyúlóan.

- Október 10-én, egy hónappal később rendezik meg az Olvasás Éjszakáját, mint első alkalommal.

- A nyár és az iskolakezdés ebből a szempontból nehezen szervezhető időszak és a finanszírozással is voltak gondok. Szerves összefüggés nincs ugyan, de próbáltuk a Frankfurti Könyvvásár előtt megrendezni a programot, hogy az ott résztvevő kiadók itt is megmutathassák magukat. Az Olvasás Éjszakájában az a szép, hogy civil kezdeményezés és szívesen befogad bármilyen kulturális eseményt, ami örömet okoz az embereknek. Olyan frusztráltak vagyunk egyébként, minden percünket és óránkat áthatja a politika és a gazdasági problémák, szükség van néha egy kis levegővételre és önfeledt szórakozásra.

Az olvasók megtartása mindenhol gond, nemcsak nálunk.

-  A világháló megjelenésével ez a probléma, vagyis a nem olvasás világjelenséggé vált. Minden olyan program üdvözlendő tehát, ami kedvet csinál az olvasáshoz. Mert az olvasás gondolkodásra, kreativitásra nevel, és a könyves világ életmódot, életérzést jelent. A könyv megfogása, forgatása, intimitása nem felcserélhető az informatika világával, ahol például a vizualitás terén sok mindent készen kapunk. Mégis: a kettő nem ellensége egymásnak. Mi, az Örkény Könyvesboltban sokféle külsős programot is befogadunk, különféle irodalmi társaságok felolvasóestjeit. Lehet, hogy csak húszan vannak a rendezvényen, de számukra ez is egy megjelenési lehetőség, egy közösségformáló erő.

A rendezvények az is sajátossága, hogy az írók-költők gyakran nem műveik felolvasásával készülnek, hanem valami egész meglepő dologgal. Így lesz ez az idén is?

-  Az Örkény Könyvesbolt egyik fő programja a közel hatezer résztvevővel és tízezer benevezett könyvvel futó Könyvkihívás 2015 elnevezésű programunk, amit az MTVA Szeretlek Magyarország című produkciójával kooperálva hoztunk létre. A kihívás lényege az volt, hogy egy év alatt 50 könyvet kell elolvasni. Segítségül összeállítottunk egy ajánlott könyvlistát, illetve különböző szempontok alapján kell és lehet olvasmányokat keresni. Kihívásról van szó, nem versenyről, és nagyszámú résztvevővel igen szép eredmény született már az első félévben. Ennek eredményhirdetése és díjátadása az Olvasás Éjszakáján lesz. A további programok között szerepel még kiváló szerzőnk, Sára Júlia, a zenész Bornai Tibor Havas Judit előadóművésszel tart zenés irodalmi órát, és Kocsis Bence dalszerző estjét is meghallgathatják az érdeklődők. Az Alexandra a könyvtárak gyermekosztályai számára jótékonysági könyvgyűjtést szervez, aztán 30 kórház gyermekosztályára juttat el olyan videókat, amelyeken a vállalkozó kedvű jelentkezők meséket olvasnak fel a beteg gyerekeknek, lesz beszélgetés a szülővé válásról, arról, hogyan lehet valaki jó nő, milyen a légikisasszonyok élete, illetve lesz kortárs irodalmi vetélkedő. A Libri két helyszínen is beszélget szerzői közül többek között Térey Jánossal, Turcsány Péterrel, Rados Virággal, Závada Péterrel, bemutatkozik több mesekötet, valamint Dolák-Saly Róbert és Igor Lazin tart zenés könyvbemutatót gyerekeknek és felnőtteknek. A Líra Könyváruházban Fűzfa Balázs, Nádasdy Ádám, Spiró György, Cserna-Szabó András, Bartis Attila, Nyáry Krisztián fellépése mellett az Athenaeum Kiadó jelenlegi és leendő szerzői játszanak örökzöld rockszámokat, megismerkedhetünk a napjainkban népszerű Vad Fruttik frontemberének élettörténetével, Tóth Vera énekesnő zenés könyvajánlót tart, lesz slammelés, Nemere bajnokság, sztoriautomata kortárs írók részvételével a Mosoly Alapítvány javára, házasságkötés kedvenc könyveddel, illetve a női tematika mentén is több beszélgetés. Egyébként a programok szórólapját flashmob megoldással fogják az egyendzsekivel felszerelt középiskolás diákok osztogatni Budapest különböző pontjain.

Szénási Zsófia


Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Móra 05.23.Tandori SzubjektívSzabadmattÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés