Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A Móra Kiadó<br>ÚJDONSÁGAI Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét folyóirat

Fagyipötty az orrunk hegyére – Lackfi János etetős verseiről

Szénási Zsófia - 2015.04.09.

Lackfi János új könyvében olyan híres-hírhedt ovis-sulis kaják jelennek meg, mint a főzelékek, nudli, mackósajt, szilvásgombóc, tejbegríz, ovis tea meg tojásleves, no meg a címadó paradicsomleves betűtésztával. Mind ismerik a mai gyerekek éppúgy, mint a szüleik. Úgy tűnik, az óvodai-iskolai menzában minden reform és próbálkozás ellenére megállt az idő.

- Neked, mint öt gyermekes szülőnek, milyen közvetlen tapasztalataid vannak erről?

- A közvetlen tapasztalatok egy része belekerült ebbe a könyvbe vagy más, gyerekeknek szánt könyveimbe. Evés után, ugye, minden ovis fogat mos. A kötet végén ezért van fogmosós vers a "krokodilos fogkrémről", amely gyümölcsízű és rózsaszín, szóval duplán finom, és mindig elfogy rejtélyes módon, pedig azt még egy tökfej is tudja, hogy fogkrémet enni tilos! Ezzel a történettel nagykamasz gyermekeim álltak elő, miközben írtam a könyvet, korábban szemérmesen elhallgatták. Panaszok persze voltak a sulis-ovis kajákra, sokszor joggal. Az egyik óvó néni külön ételt vitt magának, mert a menzától kiütést kapott. A gyerekek viszont ették... Van azért alma-program, ez-az, néhol egész tisztességes vagy kifejezetten házias iskolai ebédeltetések... Évi száz körüli fellépésem során végigettem jó néhány menzát országszerte. A nagy klasszikusok (tepertőkrém, ovistea, paradicsomos káposzta, tojásleves) óriási túlélők!. A kiadó, Enner Patrícia mai menza-étlapokról gyűjtötte ki az örökké jelenlévőket, ebből indultam ki a kötet írásakor.

- A versekben az unalomig ismert ételekből kiindulva viccesen megjelenített, izgalmas, fantasztikus mesevilágba jut el az olvasó. A pizza alapanyaga a hold, amire rakétával lövik fel a hozzávalókat, a fasírton lovagolni lehet...

- Vannak nagy pillanatok az életben. Amikor higgadtan kiköpsz egy adag sóskát, mert ez a liba-trotty-színű zöldes pép egyszerűen nem készülhetett emberi fogyasztásra. Amikor manók jönnek, megsózzák és a kancsóból felvizezik a meggyszószos főtt húst (nem én voltam!). Amikor a nudlis teherautó begördül az oviba, és tudod, hogy ott zizeg és ugrál benne ezer meg ezer izgága tésztamütyür. Amikor két megmaradt körözöttes kenyér szerelmet vall egymásnak, és egy életre összetapadnak a körözöttes felükkel. Amikor külszíni fejtés után feltárul az ízes buktában a kocsonyás kincset rejtő alagút. Amikor minden fagyizó óvódás orra hegyén fagyipötty díszeleg. Amikor minden vigyorgó óvódás fogain mákos csillagképek virítanak. (A többire ott a készpénz.)

- A humor továbbra is az egyik fő fegyvered. Gyerekek és felnőttek is érthetik.

- Az ünnepi könyvhét környékén barátok nyilvános felolvasást rendeztek a könyvből, és állították, hogy ezek bizony felnőttversek. Nem háborodtam fel rajta... A paradicsomos káposztás vers ugyanakkor visító siker minden oviban és alsó tagozatban, ahol felolvasom. És persze a pizzásat, a palacsintásat vagy az abszurd ivóleveset is nagyon "kajálják". Azért remélem, mindannyiunkban ott lapul az óvodás, csak van, aki lenyomtatja egy komoly malomkővel.

- Megyeri Annamária illusztrációi nem kiegészítések, hanem szerves részei a szövegnek. Az egész oldalas illusztrációk mintegy keretbe foglalják a verseket.

- Az a nagyon szerencsés, hogy Megyeri Ancsának nem kellett világot álmodnia a kötethez, neki már van egy sajátja, ami ide remekül passzol. Medálok, fülbevalók, táskák, pénztárcák hordozzák jellegzetes figuráit, nagyon egyedi módon. Érdekes sorsszerűség, hogy mint lányos apa, szoktam bizsut vásárolni gyerekeimnek, és egyszer éppen Ancsa-ékszereket vettem, nem is sejtve, hogy fogunk mi még együtt dolgozni...

- Sokat lépsz fel gyerekek előtt és sokan megzenésítik a verseidet. Gyerekverset írni továbbra is más műfaj? Másképp készülsz rá, máshogy jön az ihlet?

- Van költő, aki nem tesz különbséget gyerekvers és nemgyerekvers között. Nekem a két központ máshol van az agyamban. Nem a gyerekközönséget képzelem el magamnak, hanem visszamegyek gyerekbe. Van, hogy olyan verset is újraírok, ami már elkészült felnőtt-verzióban. A dolgot bonyolítja, hogy néha felnőtteknek írva is gyerekszemmel mutatom be a világot. A gyerektekintet elképesztően robbanékony és eleven, afféle vákuumfólia alatt tartja frissen a világot!

- [2014] Szeptember 27-én, az Olimpiai Parkban gasztrokoncert lesz a menzás versekből. Ki adja elő és milyen módon? Az „etetős versekhez” enni is lehet?

- A Kompánia társulat nagyon hangulatosan zenésítette meg a kötet verseit, a rendezők pedig egész biztosan nem hagyják, hogy felkopjon a kölkök álla... Egy éhen veszett gyerekekkel teli park irtó lehangoló látványt nyújtana!

Szénási Zsófi

Lackfi János: Paradicsomleves betűtésztával
Betűtészta Kiadó, 56 oldal, 1990 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/3. számÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés