Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét folyóirat

A bestseller - 2012 példányszám rekordere

K. A. - 2013.02.14.

A Központi Statisztikai Hivatal sokféle területről származó, és rendszeresen közzétett adatsorai között megtalálhatók a legnagyobb példányszámban kinyomtatott könyvek adatai (szerző, cím, példányszám) is. A Könyvhétben és honlapunkon egyaránt nyomon követtük eddig is a példányszám-adatok alakulását, és természetesen azt tervezzük, hogy folytatjuk ezt a tevékenységünket. A KSH adatsorai nyilvánosak, és noha csak az aktuális év adatai találhatók meg a KSH honlapján könnyen, a statisztikai hivatal munkatársainak segítségével az archív adatok is hozzáférhetők. A Könyvhétben 2011 márciusában közöltük először az akkor éppen aktuális példányszámlistáját, majd honlapunkon folytattuk az adatsorok közlését, ily módon honlapunk böngésző olvasói abban a kényelmes helyzetben vannak, hogy néhány kattintással eljuthatnak a korábbi adatokat tartalmazó írásokhoz, és maguk is összehasonlíthatják a két év – 2011 és 2012 – negyedéves megjelenési adatait. Könyvszakmai olvasóink számára tanulságos, a könyvszakmán kívüli olvasóink számára pedig nagyon érdekes lehet a lista.

Azoknak az olvasóinknak a kedvéért, akik nem akarnak kattintgatni, itt is elmondjuk (kattintással részletesebb információhoz juthatnak erről), hogy a listában azok a kiadványok szerepelnek, amelyek egy nyomtatásban meghaladják a tízezer példányt, tehát például azonos évben kétszer hatezer példányban kinyomtatott művek már nem kerülhetnek fel erre a listára.

Ebből következik, hogy a szakma számára tanulságos, hogy milyen típusú művek, milyen címek megjelentetése esetén hitt a kiadója abban, hogy a megadott példányszámban majd érdemes lesz megjelentetni a művet, más olvasók esetében a sikeres címek megismerése lehet érdekes.

2012 utolsó negyedévében, azaz október elejétől december végéig így néz ki a lista:

Kiadott szépirodalmi, ifjúsági és gyermekirodalmi könyvek

2012. október – december

Magyar szerzők

L.L. Lawrence: A játék rabszolgái 1-2          35 000

Liptai Claudia: Az álomnő     15 000

Gárdonyi Géza: Az én falum 10 800

Bartos Erika: Hoppla meséi   10 000

Leiner Laura: A Szt. Johanna gimi-útvesztő 10 000

Schäffer Erzsébet: Káprázat az élet! 10 000

Stohl András: Magyar börtönpokol   10 000

Varga Katalin: Gőgös Gúnár Gedeon           10 000

Vörös Tamás: Mr. Frizbi        10 000

Külföldi szerzők

James, E. L.: A szabadság 50 árnyalata        100 004

Oldland, Nicholas: A jámbor jávorszarvas    74 000

Follett, Ken: A megfagyott világ      40 000

Connelly, Michael–Allen, Sarah Addison–Brown, Sandra: Sárkány/A barackfa őrzői-Halálos veszély-Először a nők és a gyerekek              31 350

Sylvia Day: Melléd láncolva  30 004

Rowling, J. K.: Átmeneti üresedés    30 000

Fielding, Joy–Crais, Robert–Mansell, Jill -Rimi, Stella: Örökölt végzett/Az őrző/próba szerencse/versenyfutás                20 558

West, Annie -Craven,Sara -Gordon,Lucy :A csókod íze-Keserű ébredés-Görög sors,görög szerelem      16 260

Rimmer, Christine–Lawrence, Kim–Walker, Kate: Barátság extrákkal/Ne engedj el/Egy férfi a múltból             16 020

Harris,Joanne: Csokoládés barack     15 004

Steel, Danielle: Árulás           15 000

Brown, Jackie–Phillips, Sabrina–Fielding, Liz: Sejk a konyhámban/Sivatagi nászéjszaka/A hercegnő dublőre    12 970

Ulickaja,Ljudmila :A mi urunk népe 12 000

Brun, Charlotte: Marrakes titkai        10 000

King, Stephen: 11/22/63 (1-2 kötet)  10 000

Stilton, Geronimo: A névtelen múmia rejtélye          10 000

Stilton, Geronimo: Visszatérés a fukar erdőbe         10 000

Stilton, Tea: A szupertitkos találmány          10 000

tárgynegyedévben beérkezett egyszeri megjelenésre vonatkozó adatok, a kiadók közlése alapján

Ez a lista sok mindenről mesél, a tízezer fölötti példányszámban megjelenő, magyar szerzőtől származó művek számának csökkenéséről, a nagy példányszámok lassú csökkenéséről, az alternatív terjesztési csatornákra szánt könyvek visszaszorulásáról, a tematikai meghatározottságról, és hasonló dolgokról.

Önmagában is érdekes ez a lista, még érdekesebb, ha 2011. és 2012. teljes adatsorait hasonlítjuk össze: jól kirajzolódnak a trendek, és az is látszik, hogy korai még temetni a papíralapú könyvkiadást, hiszen az utóbbi két évet a könyvkiadás és könyvkereskedelem szempontjából lassan csökkenő/stagnáló tendencia jellemezte, és mégis éppen ennek a kétéves – hanyatló? – ciklusnak a végére esett a két év abszolút rekorderének megjelenése: 100 004 példányban jelent meg James, E. L.: A szabadság 50 árnyalata c. műve, és a rögtön utána következő Oldland, Nicholas: A jámbor jávorszarvas 74 000 példányban is két év abszolút másodikja, a magyar és a külföldi szerzőknél egyaránt megtalálható 35-40 ezres példányszám nagyon szép, magas példányszám, de az élbolyban ez nem minősül kirívóan nagy számnak.

A harmadik negyedévi lista áttekintését azzal fejeztem be, hogy az adatok talán a könyvpiac gyengülő aktivitására utalnak. 2012 negyedik negyedévének adatai viszont cáfolják a megállapítást. Ki érti ezt?

K. A.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés