Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Michael Lewis: Harcos pszichológusok

L. E. - 2019.03.27.

Rejtélyes elmék

Ha megkérdeznék önt, kedves Olvasó, hogy egy pénzfeldobós játékban, ahol mondjuk ötvenszer lehet dobni, és harmincszor már „fej” volt a dobás eredménye, mennyi az esélye, hogy legközelebb „írás” legyen – nos, a legtöbbünk ilyen esetben sokkal nagyobb százalékot voksolna az „írás”-nak, mint a dobássorozat kezdetén. Pedig a folyamat teljesen kiszámíthatatlan, mi mégis hajlamosak vagyunk a vakvéletlenre valami igazságosság-elvet rávetíteni – mert ilyen az emberi elme. Hogy agyunk számos hasonló rejtélyét megismerhettük, az két zseniális izraeli pszichológus-kutató érdeme: Daniel Kahnemané és Adam Tverskyé, akiket nem véletlenül szokás párban emlegetni. Bár Kahneman és Tversky külön-külön is ragyogó elmék (Tversky már csak volt, 1992-ben halt meg), ők alkották a kognitív tudományok minden bizonnyal legkreatívabb párosát.

Michel Lewis amerikai író-újságíró letehetetlenül izgalmas könyvet írt a két zseni életéről és legfontosabb felfedezéseikről, amely most magyarul is megjelent a Gabo Kiadó gondozásában. A Harcos pszichológusok beszédes cím: a zsenipáros nemcsak a tudomány néhány megcsontosodott elméletével szállt szembe bátran, de szó szerint a harctéren is bizonyítottak: mindketten katonáskodtak az izraeli hadseregben, és nevükhöz fűződik például a katonák személyiségének, a tiszti beosztásra jelöltek alkalmasságának kiszűrése egy merőben új módszerrel.

Nyilván mindannyian találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy egy megjósolhatatlannak látszó eseményt utólag kellő magabiztossággal magyarázunk meg, miért történt. Ez pedig az „előre kellett volna látni” érzését erősíti meg bennünk, holott a világ sokkal bizonytalanabb, mint hinni szeretnénk. Nem kevésbé érdekes a „mentális átírások” folyamata: ha képzeletben megváltoztathatunk egy negatív kimenetelű fiktív történetet, mindig a legkézenfekvőbb elemén változtatunk (ha a megszokottól eltérő útvonalon halad a tragédia napján a főhős, hát menjen a megszokott úton) – holott bármi történhetne másképp. Hitler sikeres festő is lehetett volna – igen ám, de akár nőnek is születhetett volna! Nagy áttörés volt az orvostudományban a bizonyíték alapú orvoslás: számos beteg halálát okozták a különféle megrögzült gyakorlatok, amelyeket nem támasztottak alá klinikai bizonyítékok – ez is Kahneman és Tversky érdeme.

Ez csak néhány példa a közös munka eredményei közül, de a páros egy új tudományágat is megalapozott: a viselkedési közgazdaságtant. S hogy ezt a tudást akár mindennapjainkban, döntéseinkben, életvezetésünkben is remekül kamatoztathatjuk, ahhoz kiváló útmutatóul szolgál a Harcos pszichológusok.

L. E.

Michael Lewis: Harcos pszichológusok
Gabo Kiadó, 356 oldal, 3990 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés