Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyv

Édouard Louis: Leszámolás Eddyvel

Kurcz Orsi - 2016.01.25.

A világ egy gyerek ellen

Az olvasó minden bizonnyal rengeteg megdöbbentő, elszomorító, esetleg megbotránkoztató, vagy éppen zseniálisan megírt, felemelő erejű, lenyűgözően őszinte könyvvel találkozott már. Most azonban itt egy újabb, egy igen különleges darab, amilyet valószínűleg még nem láttunk soha a polcokon.
„Mert mielőtt fellázadtam volna gyermekkorom világa ellen, a gyermekkorom világa lázadt fel ellenem.”
Édouard Louis könyve nagyon különleges alkotás – a Leszámolás Eddyvel egy megkérdőjelezhetetlenül nyers hangvételű, szerencsénkre egészen valódi önéletrajz. Egy olyan írás, amiben fel sem merül a kérdés, hogy egy valós életútról olvasunk-e, vagy éppen csak a fantázia szüleményét nevezi valaki megtörtént valóságnak. A 22 éves francia fiú ugyanis érezhetően teljes őszinteséggel és a korát meghazudtoló kritikával ír a múltjáról, az őt ért atrocitásokról, és persze fest képet mindennek a tükrében a jelenéről is.
Huszonkét évet foglal össze a könyv – ez alatt a rövidnek tűnő, alig két évtized alatt a szegény, segélyen élő családból származó fiú tulajdonképpen teljes kálváriát jár be, miután tizenéves korában rájön, hogy ő más, mint a társai. Más, mert tudatában van a homoszexualitásának és vállalja azt, más, mert ezt a környezete és a családja így gondolja, és ezért kirekesztik. A rengeteg megpróbáltatás után azonban Édouard sorsa szerencsés fordulatot vesz, s tulajdonképpen megszökve a saját élete elől újra megszületik. Bejut egy elit egyetemre, szociológiát tanul, s elismert Bourdieu-szakértővé válik. Ám, ahogy önéletrajzi regénye is bizonyítja, a fiatal fiút a múltja továbbra is kísérti.
Erőszakról, súlyos szociális és családi problémákról, elnyomásról, kirekesztésről, kínzásról és keserűségről szól ez a könyv, s mindezt maga a történet egyszerre meg is cáfolja azzal, hogy a főhős, aki egyben maga az író, képes ennyire nyíltan és őszintén beszélni. Beszélni, és mesélni, és persze egyben tanítani is mindazzal amit leír.
A Leszámolás Eddyvel mindenképpen példaértékű és tanulságos mű a mai világban. Az alig húsz éves fiú olyan érzékenységgel meséli el az eddigi életét, hogy szinte belerántja az olvasót a szörnyűbbnél szörnyűbb események nyomasztó valóságába. Érezni lehet a szagokat, az illatokat és a fájdalmat is. Az pedig, hogy ez az olvasónak jó-e, döntse el mindenki maga. Viszont az ilyen könyvek jelentősége megkérdőjelezhetetlen, s már akkor is megéri belenézni egy-egy ilyen történetbe, ha ezáltal legalább egyetlen embernek valamennyire is jobb lesz a sorsa.
Kurcz Orsi

Édouard Louis: Leszámolás Eddyvel
Ab Ovo Kiadó, 184 oldal, 2400 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés