Könyvhét 2021
Nem kötelező,
szívből ajánlott
könyvek
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
Nem kötelező,<br>szívből ajánlott<br> könyvek Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyv

Kaiser László: A fekete emberek

K. S. A. - 2015.06.18.

Típusok felidézése

Kaiser László (1953–) kiadóvezetőként maga is meghatározóan formálja irodalmi kánonunk, ahol ő maga a vers, az esszé, az életinterjúk, s különösen a határozottan klasszicizáló, a kritikai realizmushoz közelítő novella mestere. Éppen egy tucat rövid elbeszélését tartalmazó új kötete erőteljesen önéletrajzi ihletésű, s a megírt élményanyag – a kronológiát betartva – fél évszázadot ível át.

Dráma a humorban és humor a drámában jellemzi szinte valamennyi darabot – nem véletlen, hogy a szerző rutinos dramaturg és szinkronrendező. Átkos időket idéz egy lebuktatott, titkos karácsonyi faállítás leírása (a nyitó novella), s a ház fülkeszerű bejáratánál tanyázó hajléktalan elkerítéses elhessentése (a záró darab). Kaiser a sokak által jól ismert helyzetek, események művészi tökéllyel való megrajzolásának mestere. Olykor mindennapos esetet ír le: hogyan válik a vak horgászszerencse két kisfiú barátságának próbájává. Máskor rendkívülieket: hogyan gyújtja fel a mama által otthon gyártott játékmackókat az előbbi két kisfiú egyike, a novellákon egyébként mintaszerű eleganciával végigvonuló Lacika. Közben pedig előkerülnek az elmúlt évtizedek megcsodált embertípusai: a fekete emberek, azaz szénhordó trógerek, az addiktológus pszichiáterekkel parolázó egykori alkoholista, és persze a kifürkészhetetlen, kevesek számára megközelíthető kubai lányok.

Lehet majd vitázni, hogy a verstanban a kiegyenlítődés vagy a rím a jobb analógia ahhoz a Kaiser által leírt helyzethez, mely során a sok közöset megtalálva, szinte összeborulva, kiderül, hogy a könyvkiadóba felvett nyugdíjas sofőr a rendszerváltás előtt éppen a túloldalon állt rendőrként a némi ellenzéki múlttal rendelkező kiadóvezetővel szemben.

Korunk vergődő emberét örökítette meg tehát a kötetben lírai helyzetjelentéseivel a szerző. A legtöbb drámai erőt egy staccatós dialógusokban megírt darab mutatja fel. Ebben az elvált apák ügyét más írásaiban is előszeretettel felkaroló Kaiser a férjét meglepetésszerűen elhagyó, a gyerek láthatását megtagadó anya alakját rajzolta meg.

K. S. A.

Kaiser László: A fekete emberek
Hungarovox Kiadó, 109 oldal, 1500 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Őszi Könyvhét – hármat egy csapásra

Ha „negyedik hullám” nem szól közbe, a fesztiváli szezonra időzítve október 13-án megjelenő Könyvhetet három nagy könyves fesztivál leendő közönsége is lapozgathatja.

A Könyvhét 2021/2. számának címlapjaÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés