Könyvhét 2023
A Móra Kiadó
ünnepi könyvheti programjai
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
A Móra Kiadó<br>ünnepi könyvheti programjai SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyv

Stephen R. Covey: Valódi nagyság

Laik Eszter - 2022.06.22.

Belülről fakad

Nehéz a sikertanácsadók sorában eligazodni: vajon melyik illeszkedik leginkább a saját életvitelünkhöz és céljainkhoz, nem mellesleg mindennapi problémáinkhoz. Stephen R. Covey kötete, a Valódi nagyság már küllemével is elüt némiképp a hasonló műfajú kötetektől: a Harmat Kiadó gondozásában megjelent nagy alakú, keménytáblás, igényes kivitelű könyv valami hasonló igényességgel kecsegtet, ami a belső dolgait illeti.

Az egykor a családi élet, a szervezetirányítás és a vezetés témájában oktató, immár elhunyt egyetemi tanár dr. Covey arra tanítja olvasóját, hogy a siker külsődleges jelei helyett a valódi, belső értékekre figyeljen, és ha ezeket sikerül felépítenie, a többi már szinte jön magától. Covey másodlagos nagyságnak nevezi a látványos külcsínt, innen kell eljutnunk a valódi nagyságig, amely belülről fakad és egy életen át elkísér. Ehhez tizenkét, úgynevezett „emelő hatású” alapelvet mutat be (az illusztrációk szemléletesen érzékeltetik, hogyan mozdíthatjuk el ezekkel az „emelőkkel” a látszólag mozdíthatatlan sziklákat is). Csak példaképp néhány a tizenkét elvből. Az integritás lényege, hogy „belül ugyanolyanok vagyunk, mint kívülről nézve. Nincsenek rejtett terveink, sem hátsó szándékaink. (…) Csak akkor leszünk igazán sikeresek, ha célunk a teljes integritás…” A felelősségvállalás manapság ingoványos terület, mutat rá a szerző, de aki a valódi nagyságot célozza meg, „nem hibáztat másokat, hanem kiáll, és nyíltan vállalja a felelősséget, ha arra kerül a sor”. A kölcsönösség elve – mint valójában az összes többi a kötetben – a Biblia alapvető tanítására épít: úgy cselekedjünk másokkal, ahogy velünk is szeretnénk, hogy cselekedjenek. A megújulás képessége szintén elengedhetetlen, nemcsak a kreativitás szempontjából, de a szeretteinkkel való kapcsolatban is.

Mielőtt Covey részletesen tárgyalná a siker tizenkét eszközét, általános áttekintéssel is szolgál, miben áll a jellem ereje, hiszen a jellemünk fontosabb, mint a képességeink (ezt és a hasonló lényeges üzeneteket keretekben olvashatjuk). „Lehet valaki bármilyen jól képzett: ha érzelmileg nem elég érett, előbb-utóbb épp a képességei okozhatják a vesztét” – tanítja a szerző. Könyvének egyik nagy erénye, hogy éppúgy forgathatják cégvezetők, mint alacsonyabb beosztású alkalmazottak, de nemcsak a karrier kérdéseiben igazít el, hanem általánosságban, az élet bármely területére alkalmazható útmutatót kapunk.

Az elméletet a könyv gyakorlati tanácsokkal és megválaszolandó kérdésekkel támogatja meg, zárásképp pedig a szerzővel készült utolsó interjút olvashatjuk, melyben Stephen R. Covey az olvasókban leggyakrabban felmerülő kérdésekre válaszol.

Laik Eszter

Stephen R. Covey: Valódi nagyság. 12 eszköz a sikerhez
Harmat Kiadó, 192 oldal, 4990 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kálvin 0607KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés