Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Könyvhét.hu online

Új szerelmes regényt mutatott be Temesi Ferenc Budapesten

MTI - 2018.10.17.

Szerelmes regénnyel jelentkezett Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja. A 49/49 című kötetet szerdán mutatták a Petőfi Irodalmi Múzeumban Budapesten.

A kötetbemutatón Temesi Ferenc elmondta: a regény egy olyan szerelem története, amely egy rövid kamaszkori diákszerelemként kezdődik, majd csupán negyven év elteltével teljesedik be. Főhőse az 1949-ben született Márk és Ilona.
A regény ennek megfelelően két idősíkon, a 60-es évek végén és a 2010-es években játszódik - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy mindkét szál 49-49 fejezetre tagolódik. 
Temesi Ferenc úgy fogalmazott: a könyv annak bizonysága, hogy - bár ezt sokszor sokan nehezen tudják elképzelni - 60 év felett is van szerelem, szex, összeveszés és kibékülés.
"A közel 50 évvel ezelőtti szerelem történetét úgy kellett megírnom, mint egy történelmi regényt" - mondta a szerző, aki elárulta azt is: fontos szerepet játszik a történetben a generációjának oly fontos beat zene, valamint több halott barát, köztük Gion Nándor, Esterházy Péter és Ördögh Szilveszter is "beköltözött" a regénybe.
"Ez az eddigi legnőibb regényem" - emelte ki Temesi Ferenc, aki beszélt arról is, hogy a regényben hangsúlyos elem a hiúság, ami - minden ellentétes híreszteléssel szemben - leginkább a férfiak, különösen a kamasz fiúk tulajdonsága, nem a nőké.
"Az öregség szinte minden jót elvesz az embertől, de egyetlen jót megad: vissza tudsz nézni, szembenézni önmagaddal. Nekem már nincs időm hazudni" - fogalmazott a könyvbemutatón a 68 éves szerző, aki szerint 30 éves korig teljesen felesleges prózát írni, mert nincs meg a szükséges élettapasztalat. Regényírás helyett 30 év alatt élni és élni kell, átélni a kort, és jegyzetelni.
Temesi Ferenc elárulta azt is: jelenleg egy filmterven dolgozik, ám régóta foglalkozik egy másik regénnyel is, amelyben minden tudása benne lesz, amit csak férfi íróként a nőkről tudhat.
A szerzővel a könyvbemutatón Száraz Miklós György beszélgetett. A 49/49 a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/4. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés